To je živilo, ki preprečuje staranje, uravnava holesterol in pomaga pri hujšanju

Naši predniki so vedeli, kako zdravilno je in ga imeli pogosto na krožniku. Jed je še posebej primerna za zimske dni, seveda pa ga lahko uživamo skozi vse leto. Katera je ta zdravilna rastlina?
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Govorimo o zelju. Zdravo je presno, še bolj pa kislo zelje.

Prednosti kislega zelja
Vsebuje veliko vitamina C, vitamina K in vitamine skupine B. Je odličen za zdravje celega telesa. Mnogi vedno tudi, da zelo uspešno odpravlja posledice preveč popitega alkohola - zdravi mačka.

Kislo zelje krepi imunski sistem in preprečuje hitro staranje celic in tkiv. Odlično vpliva tudi na zdravje želodca in črevesja. Črevesje krepi, ga čisti, pomaga odpravljati strupene toksine. Posledično lepša videz kože, ta je bolj mladostna in zdrava.

Preprečuje razvoj rakavih celic in uravnava raven holesterola. Če želite shujšati, je nepogrešljiv, saj preprečuje, da bi se na telesu odlagala odvečna maščoba.

Kisanje zelja
Kisanje zelja je preprosto, zato se ga lahko lotite tudi sami. Potrebovali boste večjo posodo, v specializirani trgovini lahko kupite posodo za kisanje zelja.

Potrebujete še sveže zeljne glave in sol.

Zeljne glave dobro očistite, nato jih zelo drobno naribajte. V posodo položite plast naribanega zelja, zajemite nekaj soli in potresite po zelju, nato dodajte spet plast naribanega zelja, nato sol in ponavljajte, dokler ne naribate vsega zelja. Na kilogram zelja dodajte približno dva dekagrama soli. Nato dobro pretlačite, da bo zelje izpustilo sok. Naribano zelje mora biti povsem pokrito s sokom, ki ga spusti. Nato čez zelje položite bombažno krpo. Zelje mora biti popolnoma pokrito. Čez dajte deske, na deske pa težak kamen za utež. Čeber z zeljem postavite na hladno mesto, kisa naj se vsaj 25 dni. Vmes večkrat preverite, če se nabere pena, jo odstranite, nato dodajte malce vode, zelje mora biti ves čas pokrito s tekočino, operite bombažno krpo in spet obtežite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Halo, tukaj prevarant.« Kaj vse vam bodo rekli prek telefona?

Ste že kdaj prejeli nenavaden telefonski klic z neznane...

Ste vedeli, da je ricinusovo olje tako zdravilno?

Ste vedeli, da ricinusovo olje spada med ena najbolj zd...

Hitro se lahko znebite starostnih peg

Starostne pege se lahko pojavijo že v srednjih letih. V...

Z zelišči proti vnetju ledvic

Vnetja ledvic lahko lajšate tudi z domačimi pripravki i...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

Nenavadna tehnika, ki obraz v hipu pomladi za deset let!

S to preprosto japonsko tehniko lahko videz vašega obra...

Kaj morate vedeti, če imate težave s prebavili?

Ste vedeli, da žvečenje žvečilnega gumija pomaga mnogim...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.