To je živilo, ki preprečuje staranje, uravnava holesterol in pomaga pri hujšanju

Moje zdravje > Prehrana | piše: K. J. | 7.2.2020
Naši predniki so vedeli, kako zdravilno je in ga imeli pogosto na krožniku. Jed je še posebej primerna za zimske dni, seveda pa ga lahko uživamo skozi vse leto. Katera je ta zdravilna rastlina?
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Govorimo o zelju. Zdravo je presno, še bolj pa kislo zelje.

Prednosti kislega zelja
Vsebuje veliko vitamina C, vitamina K in vitamine skupine B. Je odličen za zdravje celega telesa. Mnogi vedno tudi, da zelo uspešno odpravlja posledice preveč popitega alkohola - zdravi mačka.

Kislo zelje krepi imunski sistem in preprečuje hitro staranje celic in tkiv. Odlično vpliva tudi na zdravje želodca in črevesja. Črevesje krepi, ga čisti, pomaga odpravljati strupene toksine. Posledično lepša videz kože, ta je bolj mladostna in zdrava.

Preprečuje razvoj rakavih celic in uravnava raven holesterola. Če želite shujšati, je nepogrešljiv, saj preprečuje, da bi se na telesu odlagala odvečna maščoba.

Kisanje zelja
Kisanje zelja je preprosto, zato se ga lahko lotite tudi sami. Potrebovali boste večjo posodo, v specializirani trgovini lahko kupite posodo za kisanje zelja.

Potrebujete še sveže zeljne glave in sol.

Zeljne glave dobro očistite, nato jih zelo drobno naribajte. V posodo položite plast naribanega zelja, zajemite nekaj soli in potresite po zelju, nato dodajte spet plast naribanega zelja, nato sol in ponavljajte, dokler ne naribate vsega zelja. Na kilogram zelja dodajte približno dva dekagrama soli. Nato dobro pretlačite, da bo zelje izpustilo sok. Naribano zelje mora biti povsem pokrito s sokom, ki ga spusti. Nato čez zelje položite bombažno krpo. Zelje mora biti popolnoma pokrito. Čez dajte deske, na deske pa težak kamen za utež. Čeber z zeljem postavite na hladno mesto, kisa naj se vsaj 25 dni. Vmes večkrat preverite, če se nabere pena, jo odstranite, nato dodajte malce vode, zelje mora biti ves čas pokrito s tekočino, operite bombažno krpo in spet obtežite.

Morda te zanima tudi:

UKC Ljubljana svetuje: Izdelajte zaščitno masko

Iz UKC Ljubljana prijaha postopek izdelave zaščitne mas...

VADIMO DOMA: Sobotne vaje

V prispevku boste našli odlične vaje, ki jih lahko vsak...

Oglaševanje v slovenskih digitalnih medijih? Sedaj je pravi čas

Življenje se je v času epidemije z ulic preselilo na sp...

Naredite sami: Zaščitna maska za obraz

Če nimate maske, jo lahko naredite sami iz blaga. Doma ...

Zdravilni regrat: Okusni nasveti za dober obrok

Mnogi spomladi komaj čakajo, da se lahko odpravijo nabi...

Družbenim projekt: Starejši, vadba za vas

Da bomo fit tudi v dneh, ko se držimo načela #ostanidom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.