To je živilo, ki preprečuje staranje, uravnava holesterol in pomaga pri hujšanju

Naši predniki so vedeli, kako zdravilno je in ga imeli pogosto na krožniku. Jed je še posebej primerna za zimske dni, seveda pa ga lahko uživamo skozi vse leto. Katera je ta zdravilna rastlina?
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Zelje je zdravo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Govorimo o zelju. Zdravo je presno, še bolj pa kislo zelje.

Prednosti kislega zelja
Vsebuje veliko vitamina C, vitamina K in vitamine skupine B. Je odličen za zdravje celega telesa. Mnogi vedno tudi, da zelo uspešno odpravlja posledice preveč popitega alkohola - zdravi mačka.

Kislo zelje krepi imunski sistem in preprečuje hitro staranje celic in tkiv. Odlično vpliva tudi na zdravje želodca in črevesja. Črevesje krepi, ga čisti, pomaga odpravljati strupene toksine. Posledično lepša videz kože, ta je bolj mladostna in zdrava.

Preprečuje razvoj rakavih celic in uravnava raven holesterola. Če želite shujšati, je nepogrešljiv, saj preprečuje, da bi se na telesu odlagala odvečna maščoba.

Kisanje zelja
Kisanje zelja je preprosto, zato se ga lahko lotite tudi sami. Potrebovali boste večjo posodo, v specializirani trgovini lahko kupite posodo za kisanje zelja.

Potrebujete še sveže zeljne glave in sol.

Zeljne glave dobro očistite, nato jih zelo drobno naribajte. V posodo položite plast naribanega zelja, zajemite nekaj soli in potresite po zelju, nato dodajte spet plast naribanega zelja, nato sol in ponavljajte, dokler ne naribate vsega zelja. Na kilogram zelja dodajte približno dva dekagrama soli. Nato dobro pretlačite, da bo zelje izpustilo sok. Naribano zelje mora biti povsem pokrito s sokom, ki ga spusti. Nato čez zelje položite bombažno krpo. Zelje mora biti popolnoma pokrito. Čez dajte deske, na deske pa težak kamen za utež. Čeber z zeljem postavite na hladno mesto, kisa naj se vsaj 25 dni. Vmes večkrat preverite, če se nabere pena, jo odstranite, nato dodajte malce vode, zelje mora biti ves čas pokrito s tekočino, operite bombažno krpo in spet obtežite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Preprosti in naravni nasveti, ki odpravljajo prhljaj

Prhljaj nastane zaradi stresa, zaradi pomanjkanja nekat...

Neverjetno zdravilna: dovolj je en kozarec na tešče

Sestava tega zdravilnega napitka je podobna naši krvni ...

Imate tudi vi takšno lončnico? Ste vedeli, da odpravlja stres in strupene toksine?

Če imate tudi vi zelo radi sobne rastline, potem je zag...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Trik: Očistite svojo zobno ščetko vseh bakterij

Zelo preprosto lahko očistite svojo zobno ščetko in odp...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri ...

Znati biti sam

Kdor se tega že kot mlad nauči in zna samoto tudi cenit...

Kako ublažiti krčne žile z eteričnimi olji?

Kronično vensko popuščanje ali krčne žile, med katere s...

2 naravna trika, ki odpravita utrujenost in polepšata videz obraza

Imate tudi vi pogosto težave z rdečimi in utrujenimi oč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.