Rožmarin
Železo je element, ki nam večkrat primanjkuje, sploh je zadosten vnos z drugimi živili pomemben vegetarijancem. In prav rožmarin je tisto zelišče, ki je bogato z železom. Če imamo v krvi premalo železa, smo utrujeni in anemični. Zato v svojo prehrano dodajmo rožmarin. Ta znižuje možnost nastanka možganske kapi, preprečuje razvoj alzheimerjeve bolezni. Uporabljamo ga lahko tako, da ga sesekljamo in dodamo jedem, lahko pa celo vejico potopite v razne juhe, priloge.
Bazilika
Že stari Grki so jo poznali in jo imeli za kraljico začimb. Bazilika ima specifični okus, dodajamo jo jedem, ki vsebujejo paradižnik. Pomaga pri urejanju prebave, umirja vnetje sluznice želodca in črevesja. Uporabimo jo lahko tudi za lajšanje vetrov, napihnjenosti in slabosti. Pomaga zdraviti vnetje mehurja in ledvic.
Origano
Origano je nepogrešljiv na pici. Vsebuje močne antioksidante, ki ščitijo pred nastankom rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja, preprečuje prehitro staranje in aterosklerozo. Preprečuje tudi zakisanost organizma. Iz origana lahko pripravljamo tudi čaj, uporabljamo ga kot začimbo k različnim jedem, koristimo pa lahko tako sveže kot tudi posušene liste.
Cimet
Cimet je ena najstarejših in najbolj učinkovitih začimb. Pomaga v boju proti sladkorni bolezni, izboljšuje aktivnost insulina. Prav tako ga lahko uporabljamo pri urejanju prebave, pomaga lajšati kašelj. Cimet vsebuje močne antioksidante, preprečuje nastanek rakavih obolenj in uravnava krvni tlak, holesterol ter topi maščobo v telesu. A pri njem moramo biti zmerni. Cimet je začimba in tako ga moramo tudi uporabljati.