"Treba se je bilo znajti, ali pa je bilo po tebi!"

Anica sodi med tiste redke, ki jih na svoji poti srečujem, ki nikoli ne tarnajo. Še več. Kljub težavam, ki jih je že imela, se še zmeraj rada smeji in s svojo vedrino tudi ob mojem obisku zapolni kuhinjo, da se potem celo piškoti, ki jih je spekla nalašč zame, kar sami stopijo na jeziku.
Spomini na nekoč so še živi. (fotografija je simbolična, www.sxc.hu)
Spomini na nekoč so še živi. (fotografija je simbolična, www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Rodila se je v tistih davnih časih pred 2. svetovno vojno, ko so bile družine številne in ko se nikoli ni dobro vedelo, kaj bo prinesla usoda.

»Pri hiši nas je bilo deset otrok, dve punčki sta že majhni umrli. Potem je prišla vojska, takrat sem že služila v Čirčah, kakšne štiri leta. Bratje so šli v gmajno, trije so potem tudi padli, eden je šel delat v Avstrijo, da bi se rešil, ker ni maral iti ne k ta belim, ne rdečim. Eden je šel v nemško vojsko, morda nam bo to še prav prišlo, je dejal ob odhodu. Očeta so Nemci imeli dvakrat pred puškami: nekoč so zbrali vaščane na travniku, da bi jih počili drugega za drugim, nihče se ni niti premaknil, le eden je od strahu stekel preč, pa so ga takoj ustrelili, ostalih pa ne. Tako čudno je bilo vse skupaj. Naslednjič so ga postavili pred puško pred domačo gostilno, vendar je tudi takrat imel srečo, verjetno zato, ker je Nemcem povedal, da eden od sinov služi pri njih in ta fant ga je še velikokrat rešil smrti in drugih težav.«

O medvojnih časih pravi, da je vsak imel v glavi samo to, da bo preživel. Nič drugega.
Kolikokrat so Nemci prenočili v njihovi hiši! Nekoč so prišli mimo partizani, vendar jih je oče opazil in jim zamahnil z roko, naj gredo naprej. O tem, kaj bi bilo, če bi se obe vojski soočili med seboj, raje ne razmišlja.

»Mama mi je umrla, ko mi je bilo 11 let. Bila je bolna na želodcu, ja, spomnim se jo še. Oče je potem živel še dvajset let. Sam. Ko se mu je sin poročil, sem spoznala, da imam pred seboj le dve poti: da grem ali ostanem doma za deklo. Šla sem do Angele, ki je bila moja po pol sestra, ta mi je svetovala, kam naj grem služit. Bila sem kar pogumna, pa še za delo sem znala poprijeti, zato so me imeli povsod radi.«

»Enkrat pride k meni Johanca, moja sestra, pa sva se pričeli meniti, kako bi lahko zamenjala službo. To ni bilo enostavno. Gospodinja mi ni plačevala, Nemci pa tudi niso dovolili, da bi se hlapci in dekle kar selili vse križem, saj so imeli vse popisane. Neko nedeljo popoldne pa le rečem gospodinji, da bi potrebovala malo denarja, za blago za novo obleko. Pa me vpraša, koliko bi rada. In ji povem točno toliko kot mi je bila dolžna. Ja, saj sem bila verjetno prebrisana, ampak drugače ni šlo,« se prisrčno nasmehne Anica ob spominih.

»Potem sem hitro odnesla svoje cunje pod kozolec, da se ženska ne premisli. Montl sem dala pa kar čez bilavnice pri kolesu, ampak gospodinja ni nič porajtala, čeprav je bilo poletje in bi se ji moralo zdeti čudno, kaj nameravam z montlnom. Odpeljala sem se do sestre v Zbiljah, naslednji dan pa sem šla v Žiri k Johanci. Tam ni bilo Nemcev, saj so jih že pregnali. Z Johanco sva nabirali borovnice, vmes sem hodila k očetu, da sem malo oprala bratom, ki so se občasno vračali domov iz gmajne. Nekoč pridejo Nemci malo pokontrolirat, na vratih smo imeli »hausliste«, in potem so preverjali, če smo vsi na broju. Pri hiši je bila še starejša dekla, in jaz sem se delala, da sem ona. Pa se jim je zdelo, da nisem ta prava. Hoteli so imeti osebno izkaznico. Zlagala sem se jim, da ne morem do dokumentov, ker je ta mlada zaklenila vsa vrata. Eden od Nemcev me je pri tem klofnil in zagrozil, da bodo še prišli in da bom takrat videla, kako pa kaj. Pa jih ni bilo nikoli več...«

Po vojni se je zaposlila v Gorenjski predilnici. Poznali so jo kot dobro delavko, zato ni imela težav. Fantov je zelo manjkalo, saj so med vojno skoraj vse pobili. Zato je moža spoznala dosti pozneje, ko ji je bilo že skoraj trideset let.

Vendar izbira ni bila ravno najboljša. Rad je pil. Kmalu je umrl in ostala je sama z otroki.

Pa še v službo ni hodila, bila je kar doma, živeli so od dokladov in družinske pokojnine.
Na srečo je poznala veliko kmetov, eden ji je dal njivo, da je vsadila zelenjavo, gojila je še zajce, kozo, prašiča, kokoši. Če je le mogla, je hodila po gostilnah pospravljat in pomivat posodo. Da je prihranila kakšen dinar.

Hišo so pričeli delat po moževi smrti. Na moževem domu ji ni bilo najlepše. Stanovali so zgoraj, in ta spodnji so se kar naprej jezili zaradi hrupa, ki so ga menda zganjali otroci.

»Nekoč sva se pogovarjali s patronažno, beseda je dala besedo in jaz sem ji omenila, da grdo delajo z mano, pa ji omenim, da bi se podstopila delati bajto. Če je tako, vam bomo pa še mi pomagali, mi je odgovorila.«

In res. Najprej so ji hoteli podariti cerkveni svet, ampak malo več kot 1000 m. Pa je nekje izvedela, da to ne bi bilo dobro, ker bi izgubila doklade.

Pričela je razmišljati, da s cerkvenim svetom tudi ne bi šlo vse gladko, saj ga dobiš v najem le za sto let, in ko bi bilo treba najemno pogodbo podaljšati, nje vendar ne bo že nikjer več.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.