Zdravilne lastnosti česna in njegova odlična aroma mnoge premagajo, da ga uživajo kljub temu, da povzroča neprijetni ustni zadah.
A obstaja kar nekaj načinov, kako lahko to preprečite, saj lahko neprijetni vonj nevtralizirate z določenimi živili.
Polifenoli, ki jih najdemo v nekaterih živilih, so ključni pri preprečevanju neprijetnega zadaha zaradi česna in čebule. Te spojine delujejo podobno kot antioksidanti in razbijajo sulfide, zaradi katerih se razvije neprijetni vonj.
Živila, ki vsebujejo polifenole in ki jih jejte po obroku, v katerem je bil surov česen ali čebula, so: jabolko, špinača, bazilika, peteršilj in zeleni čaj. Živila jejte surova, da bo učinek še boljši. Na primer, po jedi, ki je vsebovala česen ali čebulo, grizljajte vejico peteršilja. Nato pa čez nekaj časa pijte še hladen ali topel zeleni čaj.
Podoben učinek pa lahko zagotovite tudi z mlekom, ki z razmerjem vode in maščobe nevtralizira neprijetne vonjave. Pijte torej mleko.