Učenje starostnikov v času COVIDA-19

Letošnje leto (2020) smo praznovali 30. obletnico mednarodnega dneva starejših, ki ga obeležujemo 1. Oktobra. Leto 2020, kar nakazuje že naslov prispevka in česar ni potrebno posebej poudarjati, močno zaznamuje epidemija Covida-19, ki povzroča velike spremembe na različnih področjih življenja po vsem svetu.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za starostnike veljajo osebe, ki so starejše od 65 let. Pričakovana starost zadnja leta vztrajno narašča in logična posledica je, da je vse več starostnikov. Trenutno je nad 65 let starega že 20,2% prebivalstva Slovenije.

S staranjem pridejo tudi spremembe, ki pa so v človeškem življenju nekaj povsem normalnega, vsakdanjega in pričakovanega. Vsi si želimo starost preživeti v domačem okolju, početi stvari, za katere prej ni bilo časa, nadoknaditi čas s družino, sorodniki in prijatelji, a na žalost se vedno ne izide tako. Starostniki pogosto občutijo ekonomsko pomanjkanje zaradi manjših prihodkov, veliko jih potrebuje socialno pomoč in zdravstveno nego. Staranje pa ni odvisno le od zdravja temveč tudi od medsebojnih odnosov, vzdrževanja psihičnega delovanja in sodelovanja v socialnih dejavnostih. Za starejše so izredno pomembni medsebojni odnosi ter družbena povezanost, vsakodnevno srečevanje z ljudmi ter pogovor z njimi. Vse našteto je močno okrnila situacija epidemije Covid-19. Prav vsi se vsaj enkrat v življenju znajdemo v nemoči in v so-odvisnosti od pomoči drugih, to pa še posebej velja za posameznike v tretjem življenjskem obdobju. Očitna potreba pomoči starostnikom se je izkazala tudi v času razglašene epidemije. Starostniki so v svoji starostni krhkosti ob epidemij nekoliko razosebljeni in primorani sprejeti vse, kar odločijo drugi. Razglašena epidemija, okrnitev medsebojnih stikov in omejitve druženja so povzročili, da so se tudi starostniki bili primorani seznanjati s tehnologijo in si s pridobivanjem nekaterih novih tehnoloških znanj izognili nevarnosti, ki je na preži vse čas in to je potisk na rob družbe.

ZAKAJ NAJ BI SE STAREJŠI SPLOH UČILI UPORABE IKT-TEHNOLOGIJE?

IKT-tehnologija (informacijsko-komunikacijska tehnologija), kamor spada uporaba pametnega telefona in računalnika, starejšim v obdobju epidemije omogoča (video)klice, pošiljanje slik in s tem vsaj slab približek neposrednih stikov z družino.

Kot odgovor na zastavljeno vprašanje v nadaljevanju navajamo le nekaj izmed razlogov za učenje in to ne samo v kriznih časih:

  • učenje (starejšim) omogoča dvig ravni kakovosti življenja,
  • večjo samozavest pri uporabi tehnologije,
  • nadaljnjo motivacijo za učenje in uporabo računalnika ter interneta,
  • spodbuditev za vključevanje v vseživljenjsko učenje,
  • boljše razumevanje drugih (mlajših) generacij,
  • aktivnejšo družbeno participacijo.

Starejši veliko prispevajo k družbi s prenosom izkušenj, znanj, s sodelovanjem pri raznih prostovoljskih delih ter s pomočjo svoji razširjeni družini. Zaradi navedenega je prav, da se jim tudi mi kot družba v teh težkih časih zahvalimo, jim namenimo pozornost in tokrat mi priskočimo na pomoč njim!

Besedilo je nastalo v okviru vaj pri predmetu Izobraževanje starejših, ki se izvaja na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Morda te zanima tudi:

Ali je to tako težko razumeti in mi priti naproti?

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje Inštit...

Naj bodo vse generacije digitalne

Digitalna pismenost je v današnjem času izredno pomembn...

Vključitev starejših v digitalni svet

Računalniki in pametne naprave niso zgolj domena mlajši...

Kaj in kdaj prinaša 7. protikoronski zakon upokojencem?

Včeraj so v državnem zboru RS potrdili že sedmi protiko...

Učenje tujega jezika - investicija v naše možganske celice

Med ljudmi je pogosto razširjeno prepričanje, da je uče...

Upokojenci, prejeli boste solidarnostni dodatek

Sedmi protikoronski paket je sprejet in sedaj je tudi ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.