Vas je strah staranja? Nikar!

V prispevku boste našli nasvete o tem, kako premagati strah pred staranjem, kako se sprijazniti z gubami, sivimi lasmi, kako najti veselje do življenja tudi v tem obdobju ...
	Staranje je naravni proces. (foto: Freepik.com)
Staranje je naravni proces. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ne glede na to kako dolgo bi radi živeli, imeli mlado, lepo in vitalno telo, kako zelo se trudimo, da bi ostali mladostni … ne moremo spremeniti dejstva, da je staranje naraven proces, ki ga doživijo tisti, ki živijo dlje – pogovorno bi temu lahko rekli – tisti, ki so imeli v življenju na tem področju več sreče ... Zakaj je torej staranje za mnoge grozen proces?

Kadar poslušam številne prispevke in reklame na temo staranja pogosto slišim besede … 'boriti se proti … ' ali 'spopadati se s …'. Kar seveda namiguje, da smo v bitki in da nas na drugi strani ne čaka nič lepega … Starost ima v današnjem času, pri nas, negativni prizvok. Posledično lahko tudi predstave o starosti spodbujajo občutke strahu.
Kadar raziskujemo naš odnos do starosti, nam lahko da vpogled raziskovanje odnosa do starosti v naši primarni družini in naše izkušnje s starostjo (kako so starost doživeli naši stari starši, starši, sosedje, ljudje v našem življenju) ... Pomembne so pred vsem naše zgodnje predstave in fantazije o starosti, ki smo jih imeli kot majhni otroci – takrat smo starost videli in doživljali skozi otroške oči. Kakšne besede so naši starši uporabljali v povezavi s staranjem? So se oni bali staranja, ste se tudi vi bali staranja? Kako ste si predstavljali, da se boste postarali vi?

Strah pred staranjem nima le 'ene dimenzije'. Strahu pred staranjem se dotikajo npr. strah pred spremembo zunanjega videza, strah pred odvisnostjo od drugih in nemočjo, boleznijo, znižanjem fizične moči in vzdržljivosti ter smrtjo. Seveda ti strahovi niso le strahovi starejših. Tudi marsikateri mladi se bojijo smrti, spremembe zunanjega videza, bolezni … Biti v stiku s tovrstnimi strahovi in živeti z njim je včasih težko in nekaj, s čemer se slej ko prej soočamo vsi.
 
PREBERITE TUDI: Iz raziskave: ustvarjalnost je ključ do dolgega življenja in dobrega duševnega zdravja!

Kdaj lahko govorimo, da se starost sploh začne? Prepričana sem, da bi vsak odgovoril drugače. Mnogi povezujejo starost in upokojitev. Za mnoge je upokojitev težka izkušnja. Prinaša spremembe v življenju in za marsikoga simbolizira starost. Predstavlja slovo od enega od življenjskih obdobij, od odnosov s sodelavci, določene količine denarja …
V iskanju zadovoljstva zahteva reorganizacijo strukture časa v vsakdanu, iskanje novih interesov, ciljev in pomena življenja … Proces iskanja je pri posameznikih različen in zahteva določen čas, razmislek ter določeno aktivnost. Seveda je pomemben tudi odnos s partnerjem, saj se lahko običajno skupno bivanje v tednu lahko podaljša za kar nekaj ur. Kaj torej z njimi? Kako si želimo preživeti ta čas, kaj si želi naš partner … Pogovor je v tovrstnih situacijah lahko v veliko pomoč – s partnerjem, prijateljem, nekom, ki je že bil v situaciji ali s kolegi v kašnem društvu …

Starost prinaša tudi gube in sive lase … torej spremembe v našem telesnem izgledu, ki pa jih je, v naši kulturi, kjer je zunanji izgled in videz mladosti zelo pomemben, lahko težko sprejeti, kako ne pri vseh reklamah za kreme proti gubam in barve, ki odlično prekrijejo sive lase. O pozitivni samopodobi ne govorimo le pri mladostnikih, ampak tudi pri odraslih … pri raziskovanju naših prepričanj o sebi se je ponovno koristno ozreti v našo preteklost, kaj so o nas in našem videzu ter videzu starejših ljudi govorili naši starši in kaj nam sporočajo reklame, drugi ljudje …

Moje osebno mnenje je, da zadovoljstvo vedno leži v dobrih odnosih – v odnosu do sebe in drugih. Za odnose pa nikoli v življenju ni prepozno. Zakaj bi se torej bojevali, če se lahko dobro razumemo? Staranje ni bitka. Je naraven proces, ki nas vodi skozi življenjska obdobja. Kaj pa bomo naredili s temi življenjskimi obdobji pa je odvisno od nas.

 
Avtorica prispevka je Tanja Krist, specializantka TA psihoterapije. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Na pomoč: Partnerju/ki ni do seksa!

Preverili smo, kateri so najpogostejši vzroki za to, da...

7 pravil zdravega in srečnega staranja

Tudi starost je lahko čudovit in nezamenljiv del življe...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.