Vsak dan ga jemo, pa se ne zavedamo, da povzroča cirozo jeter, raka in sladkorno bolezen!

Pogosto je na naših jedilnikih, pa se niti ne zavedamo, kako škodljiv je. Zadnje raziskave pa so pokazale, da poleg raka, bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni, povzroča tudi cirozo jeter.
Jejte zdravo, izogibajte se škodljivih dodatkov. (foto: pexels.com)
Jejte zdravo, izogibajte se škodljivih dodatkov. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pogosto posegate po sladkem? Pa veste, da v večini primerov proizvajalci sladkih živil vanje dodajo najcenejšo snov, s katero živilo postane prijetnega, sladkega okusa, manj prijetno pa za naše zdravje. To je glukozno-fruktozni sirup. Najdete ga tudi pod imenom High-fructose corn syrup, HFCS, proizvajajo pa ga iz koruze, je torej vrsta koruznega sirupa, ki je ena najcenejših sestavin za proizvajalce, poleg tega pa živilom podaljšuje tudi rok uporabe.

Vsebujejo ga sladka živila, razne pijače, hitra in predelana hrana. Če boste brali sestavine živil, ki jih imate ta trenutek v svoji omari, ga boste zagotovo zasledili. Zelo pogost je, skriti sovražnik našega zdravja. V majhnih količinah seveda skoraj nedolžen, če pa seštejemo dneve in leta uživanja, postane velik sovražnik našega zdravja.

Raziskave so zastrašujoče, pa očitno še vedno ne dovolj, da bi ga prepovedali. Zato je prav, da se ga izognemo kar sami in posežemo po bolj zdravih živilih.

Glukozno fruktozni sladkor, torej koruzni sladkor lahko na našem telesu pusti velike negativne posledice. Med njimi so strokovnjaki v študijah dokazali, da povzroča razvoj raka, upočasnjuje našo prebavo in je velik krivec za debelost, povzroča bolezni srca in ožilja, povzroča možgansko kap, poviša lahko krvni tlak, škoduje našim ledvicam in jetrom. Raziskave so pokazale, da lahko privede do sladkorne bolezni tipa 2 in celo do ciroze jeter.

Po vsej verjetnosti ga boste našli v gaziranih pijačah, v predelanih živilih, v hitri prehrani, v piškotih in pecivih, v sladoledu, tudi v kosmičih, v jogurtih, vsebujejo ga lahko celo žitne tablice, že pripravljene jedi, kruh, sokovi in številni drugi izdelki.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Osamljenost ruši obrambne moči imunskega sistema

Vse več raziskav kaže, da osamljenost zelo negativno vp...

Za dober imunski sistem čistite in krepite limfo

Pomemben del imunskega sistema je tudi limfa. Zato, če ...

Društvo Srebrna nit poziva k ustanovitvi samostojnega Varuha pravic starejših

V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost opozarja...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Ali menopavza res pomeni konec seksa?

Menopavza je obdobje, ki ženski prinaša velike sprememb...

Zima in mraz že trkata na vrata - ZAŠČITITE SVOJE LEDVICE!

Ledvični pas je v hladnejših mesecih izredno uporaben p...

MojaLeta darila prejmejo …

Tudi za mesec oktober smo med številnimi prijavljenimi ...

Ženske po 50. letu: Te stvari so nujne za dober seks v menopavzi (nasveti seksologinje)

Več ali manj seksa po 50. letu? Seksologinja pravi, da ...

Nasilje nad starejšimi nekoč in danes

Kaj je v preteklih nekaj desetletjih povzročilo čedalje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.