Le ena sladka pijača na dan povečuje tveganje raka, ne glede na obseg pasu osebe, ki jo uživa.
Strokovnjaki avstralske Univerze v Melbournu so pregledali 3283 primerov rakavih obolenj, povezanih z odvečno težo, ki so bili zabeleženi pri več kot 35.000 Avstralcih. Raziskava pa je potrdila, da obstaja povezava med sladkimi pijačami in tveganjem rakavih obolenj, ne glede na debelost. Avtorji zato poudarjajo, da so opozorila o nevarnosti sladkih pijač povsem na mestu.
„Naša prvotna hipoteza je bila, da sladke pijače povzročajo debelost, ta pa z njo povezana rakava obolenja. A smo ugotovili, da gre za več kot pa zgolj debelost,“ je dejala Allison Hodge, vodja raziskave. „Ta rakava obolenja so običajno povezana s prekomerno težo, a rezultati raziskave kažejo, da tveganje obstaja za vse udeležence, ne glede na število kilogramov.“
Več sladkih pijač, večje tveganje za rakava obolenja, torej. A ne v primeru tako imenovanih dietnih različic. Hodgova zato meni, da je krivec sladkor.
Sladke pijače povečajo tveganje za nastanek 13 tipov raka, sladkorne bolezni tipa 2 in srčnih bolezni. Tudi zobem niso pri srcu