Pomarančna ali limonina lupina nista najboljša izbira kot dodatek raznim jedem, sladicam in napitkom, opozarjajo strokovnjaki za prehrano. Citrusi namreč vsebujejo ogromno pesticidov, da lahko obdržijo svojo sveži izgled med transportom in na prodajnih policah. Z njimi preprečijo tudi, da bi jih napadle bakterije, ki povzročajo plesni in gnitje sadja.
Kaj torej uporabljati namesto lupin citrusov?
Strokovnjaki svetujejo, da posežete raje po industrijsko pripravljenih dodatkih in nadomestkih za peciva, sladice, napitke in ostale jedi, kot pa da bi nastrgali limonino ali pomarančno lupinico, kot to priporočajo mnogi recepti. Dodatki, kupljeni v trgovini, so še vedno bolj zdravi, saj so pod strogo kontrolo, na njihovi deklaraciji pa točno piše, iz česa so sestavljeni.
Izogibajte se torej olupkov citrusov, dovolj pesticidov in ostalih aditivov dobite že z drugo hrano. Dodatki za ohranjanje svežine citrusov so v velikih količinah lahko strupeni in lahko povzročijo razvoj bolezni. Olupki niso za uživanje, razen seveda, če imate doma vzgojene pomaranče ali limone ter če kupujete domačesadje od trgovca, ki mu zaupate.