Zaživel je projekt Donirana hrana

Aktualno > Dogodki | piše: Meta Retar | 7.4.2016
Na novomeškem rotovžu so direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, predsednik Lions kluba Novo mesto Vladimir Bahč in občinska podsekretarka za zdravstvo in socialno varstvo Mateja Jerič včeraj predstavili dobrodelen projekt Donirana hrana.
V Novem mestu so predstavili projekt Donirana Hrana. (foto: MONM)
V Novem mestu so predstavili projekt Donirana Hrana. (foto: MONM)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V okviru projekta, ki ga vodi in koordinira Zveza Lions klubov Slovenje, lioni in drugi prostovoljci že tri leta vsak dan ob zaprtju trgovin prevzamejo hrano in jo dostavijo v različne zbirne centre (varne hiše, zavetišča, razdelilnice ...). V 16 mestih po Sloveniji je vključenih 22 Lions klubov, ki v 66 trgovinah trgovskih podjetij Spar, Mercator in Tuš pobirajo hrano v skladu z vsemi predpisi in standardi HACCP. Od 1. marca 2016 je v projekt vključeno tudi Novo mesto.

Uporabniki programa so ranljive ciljne skupine, starejši, mladi in družine, katerih dohodki ne zadostujejo, da bi si lahko kupili hrano za cel mesec. Projekt je v Novem mestu že obrodil sadove. Trenutno se dnevno razdeli 15 paketov, hrana v posameznem paketu zadostuje za tri ljudi. Pakete prejema okrog 120 gospodinjstev iz Novega mesta in ožje okolice oz. 300 posameznikov. Upravičenci pridejo na vrsto na deset dni, odvisno od količine hrane, ki pride iz trgovskih centrov.

»Glede na številke je razvidno, da so se občani pozitivno odzvali na spodbudo pristojnih služb, kar pomeni, da se je projekt prijel. Pričakujemo, da se bo tudi razširil, saj ocenjujemo, da so potrebe še večje,« je ob predstavitvi projekta dejala direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič. »Trenutno pogrešamo več upokojencev, saj vemo, v kakšnih stiskah živijo, zato jih pozivamo, da se nam pridružijo. Nihče se ne bi smel sramovati revščine. To je naše dejstvo in če stopimo skupaj, bo ta lahko samo manjša,« je še poudarila. Zato so se partnerji v projektu povezali tudi z lokalnim društvom upokojencev.

Mestna občina Novo mesto kot naročnik projekta zagotavlja ustrezen kader, dva zaposlena preko programa javnih del, potrebno opremo, prevoz in obratovalna sredstva za uporabo prostora na lokaciji Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto. Teče tudi postopek za zaposlitev tretje osebe. Za potrebno izobrazbo o HACCP standardih je poskrbel Lions klub Novo mesto.

»Doslej je bilo v okviru projekta skupno zbranih več kot 300 ton hrane, ki so jo prejeli ljudje, ki so te pomoči potrebni,« je povedal predsednik Lions kluba Novo mesto Vladimir Bahč. Dodal je, da se vsak dan se zbere velika količina hrane, ki vključuje predvsem pekovske izdelke, pečeno meso, mlečne izdelke: »Gre za svežo in neoporečno hrano, ki jo trgovine pripravljajo še pozno popoldne. Česar ne prodajo do zaprtja, zapakirajo, pakete pa prevzamejo prostovoljci in jih takoj naslednji dan dopoldne predajo uporabnikom. Vse v skladu z zakonodajo in zahtevanimi HACCP standardi. Hrana je shranjena v primernih prostorih in pod primernim temperaturnim režimom

Prevzem je možen od ponedeljka do petka, do 11. ure na lokaciji Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Slavka Gruma 54a. Zainteresirani se lahko za tovrstno pomoč obrnejo na Center za socialno delo Novo mesto, Društvo upokojencev Novo mesto, Škofijsko Karitas in Območno združenje Rdečega križa, kjer bodo deležni vseh informacij. Organizacije pripravijo seznam, na podlagi katerega lahko upravičenci prevzamejo hrano. Center za socialno delo bdi nad seznamom, ob prevzemu hrane tako niso potrebna nobena dokazila.

»Zaznavamo, da je večina uporabnikov srednja generacija, nekje med 30-40 let starosti. Radi bi pritegnili več starejših občanov, zato nagovarjamo organizacije, ki izvajajo programe za starejše, da s to obliko pomoči seznanjajo in usmerjajo na Center za socialno delo Novo mesto, kjer imajo potrebne informacije. Pritegnejo naj tudi druga društva upokojencev, saj želimo razširiti projekt med uporabnike ostalih občin,« je še izpostavila Mateja Jerič, podsekretarka za zdravstvo in socialno varstvo na Mestni občini Novo mesto in dodala: »Vsi se trudimo po svojih močeh, izpostavila pa bi tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta lani izven tega projekta donirala po 2.500 oz. 2.200 paketov hrane. Prispevek nevladnih organizacij, da bi bile stiske manjše, je neprecenljiv.«

Lions klub Novo mesto pod okriljem Zveze Lions klubov Slovenije trenutno sodeluje s trgovskim podjetjem Interspar, v naslednjih dneh pa podpisuje tudi pogodbo s trgovskim podjetjem Tuš, zato se bo količina hrane in s tem število prejemnikov v kratkem znatno povečalo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.