Zeleni čistilci telesa: Pripravite jih čim večkrat!

Tako divji kot tudi gojeni šparglji so odlični izbira za zdravje. Pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa, zdravijo mehur, ledvice, pomagajo celo topiti ledvične kamne. Jih imate radi?
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sezona divjih špargljev se bliža koncu, gojeni pa so še vedno na izbiro. Če ste nabirali divje, ste jih najbrž nekaj dali tudi v skrinjo. Enako lahko storite tudi z gojenimi. Tako imate zdravo zeleno živilo lahko na krožniku skozi vse leto.

Šparglji so zdravilni. Pomagajo čistiti telo strupov, krepijo delovanje ledvic, jeter, žolča, so naravni diuretik, kar pomeni, da pomagajo odvajati odvečno vodo iz telesa. Nekatere študije pravijo celo, da topijo ledvične kamne in odpravijo ledvični pesek.

Divji šparglji rastejo v naravi od marca do junija. Vse pa je seveda odvisno tudi od vremena. V sušnem obdobju jih je manj, v deževnem pa v izobilju. Divjih špargljev ni potrebno lupiti, užiten je mehkejši del stebla. Oleseneli del se zavrže.

Gojeni šparglji so na izbiro na tržnicah in v trgovinah tako rekoč skozi vse leto. So debelejši, so bele ali zelene barve. Bele šparglje lupimo dva centimetra pod vrhom do spodnjega dela, zelene pa le povsem spodaj.

Tako divji kot tudi gojeni pa so priporočljivi za uživanje, saj izboljšujejo zdravje.

Neprijeten vonj seča
Če uživate šparglje, potem dobro veste, da povzročajo dokaj močan, specifičen vonj urina. To pa zato, ker vsebujejo asparaginsko kislino. Prav slednja je tista, ki spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje urina.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.