Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava, ki ju jemo skupaj z olupki, potrebujeta dobro čiščenje. Četudi je živilo na prvi pogled čisto, ga je treba dobro oprati pod tekočo vodo. Še posebej, če je to živilo kupljeno v trgovini, mnogokrat je prekrito s plastjo kemikalij, ki ohranjajo svežino. V takih primerih je živilo dobro očistiti tudi s čisto gobico za pomivanje posode.
Živila iz konzerve
Fižol, koruza, čičerika, grah in podobna živila, je potrebno dobro sprati pod vodo, preden jih uživamo.
Suha živila
Riž, testenine, leča, kaša … tudi ta živila dobro sperite pod vročo vodo, preden jih boste kuhali. Tako boste odstranili mnogo nečistoče.
Oreščki
Nihče ne pere oreščke, a bi bilo to potrebno. Celo namakati bi jih morali v vodi, preden jih uživamo. Z namakanjem odstranimo snovi, ki otežujejo prebavo, a res je, da oreščki s tem nekoliko spremenijo okus in niso več tako polni. Zato jih, preden jih boste jedli, vsaj sperite pod vročo vodo.
Suho sadje
Tudi suho sadje bi morali čez noč namakati v vodi. Še posebej tisto, ki vsebuje žveplo, ki podaljšuje rok trajanja. Takšno vodo bi morali zjutraj odliti, sadje pa sprati pod tekočo vodo, preden bi ga uživali. Domače suho sadje pa čez noč namočite v vodi, zjutraj pa lahko tudi to vodo popijete.