Poznate por? Ali veste, da je to ena izmed najstarejših rastlin na svetu? Ali veste, da je zares zelo zdravilen in da tudi pri segrevanju ohranja večina svojih zdravilnih lastnosti?
Por je zdrava zelenjava, uspeva v vseh letnih časih, tudi pozimi. Surovega lahko narežete na kolobarje in dodate raznim solatam, odlično se prilega tudi k mesu, omakam, okusen je v rižoti, iz njega lahko kuhate juhe.
Por vsebuje beljakovine, vitamine, mangan, železo, tudi folno kislino. Je naravni antibiotik, znižuje raven nevarnega holesterola, znižuje krvni tlak, odpravlja strupene toksine in čisto telo, čisti in krepi črevesje, poleg tega pa hitro okrepi tudi imunski sistem, celo tako močan je, da prepreči razvoj raka.
Por pa vsebuje tudi zdravilna eterična olja, ta delujejo na našo prebavo, jo urejajo, odpravljajo vetrove, napihnjenost in zaprtost. Por ima zelo malo kalorij, zato je zelo priporočljiv tudi za vse tiste, ki bi želeli shujšati.
Recept za porov narastek
Očistite in na kolute narežite por, popražite ga na nekaj olja, dodajte sesekljan strok česna, zalijte z dvema žlicama vode in kisle smetane, solti, poprajte po okusu, odstavite.
Skuhajte krompir, kuhanega olupite in narežite na kolobarje.
Globok pekač ali jensko posodo namažite z maščobo, nato dajte plast krompirja, plast pora s smetano, nariban sir in postopek ponovite. Zaključite s plastjo krompirja.
Pecite pri 180 stopinjah, ob koncu pečenja čez narastek polijte še razžvrkljano jajce, zmešano s kislo smetano. Potresite še nariban sir.
Zapecite in postrezite. Dober tek!