Avtomobilski servisi pod drobnogledom

Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat pod drobnogled vzela avtomobilske servise in ugotovila, da je ob nakupu avtomobila lahko veliko drobnega tiska, ki ga morate skrbno prebrati. So lahko servisi tudi cenejši? Seveda!
Ob nakupu avtomobila preverite tudi drobni tisk. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ob nakupu avtomobila preverite tudi drobni tisk. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ko kupujemo avtomobil, morda tudi pomislimo, koliko bo stalo njegovo vzdrževanje, najbrž pa vsakogar vsaj malo preseneti že račun, ki ga je treba plačati po vsakem rednem servisu – da o nepredvidenem reševanju težav v vmesnem času sploh ne govorimo. Zato ni čudno, da vse več lastnikov išče cenejše alternative, pri čemer jim nad glavo stalno visi strah, da bodo zato izgubili garancijo. V času, ko se garancijske dobe podaljšujejo tudi do 7 let, je ta strah na prvi pogled še kako upravičen. Pa je res?
Garancija je v zadnjih letih postala eden od glavnih poudarkov oglaševalskih sporočil, kar niti ne preseneča. S podaljševanjem garancije očitno želijo prodajalci obdržati kupce v svojih servisnih delavnicah dlje časa.

Skrbno preberite drobni tisk
Ob hitrem pregledu slovenskega avtomobilskega trga so na ZPS ugotovili, da le redki zastopniki ponujajo "zgolj" osnovno garancijo, ki je v večini primerov 2-letna, pri nekaterih znamkah tudi 3-, 5- ali celo 7-letna, a v teh primerih je trajanje garancije pogosto vezano na število prevoženih kilometrov. Veliko drobnega tiska in zvezdic so na ZPS našli tudi med pogoji za tako imenovano podaljšano jamstvo, ki ga trgovci radi ponujajo, a ker ne sodi v obvezno ponudbo trgovcev, posameznih jamstev ni mogoče uvrstiti pod skupni imenovalec, saj se razlikujejo že po tem, ali je treba zanje doplačati ali ne.

»Če je treba jamstvo doplačati, potrošnikom polagamo na srce, da dobro preberejo pogoje, saj zelo verjetno takšno jamstvo ne velja za vse sklope, ki so sicer del splošne garancije. Prav tako se lahko zgodi, da je v pogojih zapisana kakšna dodatna zahteva – recimo, da morajo avtomobil servisirati na povsem določenem servisu,« opozarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Velike razlike so tudi pri trajanju jamstva. Še najmanjši problem so leta, saj bodo potrošniki pri marsikaterem trgovcu prej dosegli največje število prevoženih kilometrov, pri katerih jamstvo še velja."

Merilo pri izbiri nepooblaščenega serviserja, naj bo certifikat
Ne glede na to, za kaj se potrošnik odločil, se mu zagotovo zdi, da avtomobila v času garancije ne sme voziti na popravilo ali redni servis k nepooblaščenemu serviserju.

"To ni čisto res! Podaljševanje garancije in dodatna jamstva seveda niso slovenska posebnost, avtomobilske tovarne želijo na ta način dodatno zapolnjevati svoje servisne zmogljivosti tudi drugje po Evropi. Ker bi to lahko pomenilo zaprtje samostojnih servisnih delavnic, kar bi povzročilo zmanjšanje konkurence, je Evropska komisija sprejela tako imenovano uredbo o skupinskih izjemah. V njej je natančno določeno (sicer v precejšnji pravni latovščini), v katerih primerih lahko tudi nepooblaščeni serviserji posegajo v vozila, za katere še vedno velja garancijska doba, ne da bi to povzročilo izgubo garancije," je izpostavil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodal: "Torej ne vsaka garažna delavnica, prava izbira je omejena na tiste ponudnike, ki imajo ustrezno potrdilo, da se na posel spoznajo. Pred izbiro alternative je zato nujno preveriti, ali takšen certifikat vaš serviser dejansko ima."

V vozilo ali nanj prav tako ni mogoče nameščati katerekoli opreme in rezervnih delov; sem sodijo tudi tekočine, ki jih je treba zamenjati ob rednih servisih.

»Tudi tu morajo biti potrošniki pozorni na certifikate, ki zagotavljajo, da je posamezen rezervni del enakovreden originalnemu. Takšen certifikat vam bo z veseljem pokazal vsak odgovorni serviser, dokazuje pa, da je bil del izdelan tako, kot bi nosil oznako avtomobilske tovarne, a ga prodajajo pod drugo blagovno znamko (večinoma je to znamka izdelovalca) zunaj uradne servisne mreže. Seveda po nižji ceni,« opozarja Boštjan Okorn na skrbnost pri izbiri rezervnih delov, ki bi jih za svoj avtomobil želeli izbrati po nižji ceni.

Po servisu vam pripada podrobno razčlenjen račun
Zelo pomemben dokument je tudi ustrezno in podrobno razčlenjen račun, ki ga izda servisna delavnica po opravljenem posegu. Na njem mora biti poleg cene natančno opisan material, navedeni pa morajo biti tudi normativi, saj je le tako mogoče dokazovati, da je bil avtomobil servisiran v skladu z navodili in standardi avtomobilske tovarne.

Raziskava ZPS je pokazala, da so prihranki pri rednih servisih lahko tudi več kot 50-odstotni, pri tem pa niso upoštevali morebitnih akcijskih ponudb uradnih serviserjev, ki se seveda še kako zavedajo konkurence in vzdrževanje vozila vsaj v času trajanja garancije ponudijo tudi kot ugodnost ob nakupu avtomobila.

Poudariti velja, da uredba o skupinskih izjemah ureja zgolj popravila in servisne posege, za katere ne velja garancija. Najbolj pogosto so to redni intervalni servisni pregledi ali pa popravila avtomobila po nesreči. Povsem jasno je, da se mora lastnik avtomobila glede servisnih intervalov ravnati skladno z navodilom prodajalca, saj se garancija le tako ne prekine. Pri ZPS opozarjajo, da so nekatere avtomobilske tovarne zelo občutljive in lahko se zgodi, da garancija ne bo več veljala že, ko boste servisni interval zamudili zgolj za nekaj kilometrov ali dni. Prav tako je povsem logično, da se za vsa garancijska popravila vedno odpravite k pooblaščenem serviserju.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.