Bitcoin: Odlična priložnost ali prevara stoletja?

Moje finance > Denar | piše: Mojca Šimenc | 18.12.2017
Bitcoin, najbolj popularna virtualna valuta ta hip, buri duhove. Nič čudnega, saj je njegova vrednost v enem letu poskočila za 1700 krat, od tega samo decembra za 80 odstotkov. Kako se je sploh lahko zgodilo, da je anonimni »supergeek« ustvaril valuto, ki je postala svetovni investicijski hit? Je bitcoinu usojeno, da konča kot zgodba o uspehu ali kot katastrofa? Postavlja temelje nove finančne ureditve, neodvisne od podkupljivih bank in njihovih nemoralnih lastnikov, ali pa gre zgolj za še eno od finančnih piramid?
Bitcoin, bogastvo ali prevara? (foto: pexels.com)
Bitcoin, bogastvo ali prevara? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ne morete se ga dotakniti, ne morete ga videti, ne morete ga vohati. Nihče ga ne nadzoruje. Nihče mu ne postavlja pravil. Kljub temu je bitcoin, ta hip najbolj »nora« valuta na svetu, v celoti vreden več kot 200 milijard evrov. Kar je več, kot znaša premoženje Evropske centralne banke.

Bitcoin je v zadnjih tednih polnil medije zaradi ropa, v katerem so hekerji ukradli nekaj tisoč bitcoinov v skupni vrednosti 60 milijonov evrov (kar sploh ni bilo prvič – spomnimo se kraje iz spletne izmenjevalnice Mt. Gox), pa tudi zato, ker je menjalna vrednost presegla vse meje razumnega in konec tega tedna v spletni menjalnici Bitcoin dosegla vrednost 18 tisoč dolarjev in nekatere naredila za milijonarje. Med slednjimi je tudi ustanovitelj bitcoina Satoshi Nakamoto. Za navdušence je bitcoin izum, ki bo človeštvo rešil pred tiranijo skorumpiranih bank. Za kritike je prodajanje megle in balon, primerljiv s tulipan manijo iz 18. stoletja, ki je skoraj sesula finančne trge. Za vse ostale je zanimivo in osupljivo dejstvo, povezano s številnimi vprašanji.

Kaj je bitcoin?
Bitcoin je virtualna valuta, pri kateri ni bankovcev in kovancev. Sestavlja ga niz številk in črk, hrani pa se v spletni denarnici lastnika, zaščiteni z geslom in kodo za preverjanje pristnosti. Število bitcoiov je navzgor omejeno – mejo je na 21 milijonov postavil njegov ustanovitelj. Do bitcoina pridemo bodisi tako, da ga kupimo ali pa da ga najdemo – uganemo pravo zaporedje znakov in črk, ki sestavljajo vsakega od njih. Procesu se – ker je podoben iskanju zlata, reče rudarjenje, le da namesto s krampom in lopato iščemo s pomočjo računalnika. Ta je preko interneta ves čas povezan v omrežje in preizkuša na milijone zaporedij, dokler ne najde pravega. Ko se to zgodi, je nagrada 1 bitcoin. Trenutno naj bi bilo najdenih že 16 milijonov bitcoinov (od 21 milijonov), zaporedja, ki jih je treba uganiti, pa postajajo vse težja.

Sem diplomirani matematik. Ali sem v prednosti, če postanem bitcoin rudar?
Odlično znanje matematike seveda pomaga, vendar brez znanja računalništva in primerne opreme ne bo šlo. Omrežje je zastavljeno tako, da se pravilno zaporedje črk in številk lahko ugane le na vsakih deset minut. Če se to zgodi pogosteje, na primer na vsakih devet minut, se težavnost zviša. Če poenostavimo na primeru besednih ugank: namesto besede iz šestih črk je potrebno uganiti besedo iz sedmih ali osmih črk. Kar pomeni, da je vaše orodje za rudarjenje – računalnik (seveda z ustrezno programsko opremo), ves čas prižgano in v omrežju brez prestanka »koplje« ter išče pravo zaporedje številk in znakov. Seveda pa si pri rudarjenju lahko omislite pomoč – bitcoin strokovnjake, ki bodo rudarili namesto vas, pri čemer pa vam bodo zaračunali provizijo.

Je bitcoin stabilna valuta?
Bitcoin je zelo nestabilna valuta in prav zaradi tega – torej nihanj v vrednosti, še toliko bolj zanimiv za špekulante. V zelo kratkem času se je njegova vrednost več kot potisočerila. Če bi se tako obnašale vodilne svetovne valute, bi finančne trge zajel kaos. Treba je vedeti,da bitcoin nima zaledja v gospodarstvu in tudi nobene bančne ali kakršnekoli drugačne garancije. Ko transakcijo enkrat izvedete, je ne morete preklicati, za razliko od transakcij s »pravim« denarjem. Po drugi strani pa naj bi bil Bitcoin imun na vse, kar se očita skorumpiranim bančnim sistemom.
Med bitcoin skeptiki je tudi eden od največjih borznih špekulantov vseh časov Jordan Belford. Zaradi »poslov«, ki so mu prinesli večkot sto milijonor dolarjev, je končal v zaporu, po njegovi zgodbi pa so posneli film Volk iz Wall Street-a. »Gre za finančni balon, ki bo vsak hip počil, in veliko prevaro,», je povedal za Financial Times.
Podobnega mnenja je Andrew Bailey, predsednik britanske FCA. »Vsi, ki investirajo v bitcoine, lahko pričakujejo, da bodo izgubili ves svoj denar,« je povedal za BBC.

Ali lahko bitcoine zamenjam v evre in jih dvignem iz svoje virtualne denarnice? Ali lahko z njimi plačujem v trgovinah?
Bitcoin je uradno plačilno sredstvo na številnih prodajnih mestih, tako v tujini kot tudi pri nas. Bitcoine lahko zamenjate v evre, dolarje in druge valute, vendar trg ni zadosti likviden, zato so transakcije omejene.

Kakšni so stroški bitcoin transakcije?
Zanemarljivi. Nekaj centov na transakcijo, ne glede na to, ali je »težka« milijon evrov ali nekaj sto. Kar ni nezanemarljivo. Transakcija se zgodi v nekaj sekundah, potrjena pa je v desetih minutah.

Kdo stoji za bitcoinom? Kdo ga je ustvaril?
No, to pa je vprašanje za milijon dolarjev. Identiteta avtorja bitcoina tudi po skoraj desetletju njegovega obstoja ostaja skrivnost. Njegov psevdonim je Satoshi Nakamoto in je posodil ime za najmanjši, sto milijonti del bitcoina – satoshi. Šlo naj bi za 42-letnega Japonca, toda njegova starost in poreklo ostajata neznana. Čisto mogoče je tudi, da gre za skupino ljudi. Nekateri so identiteto pripisovali Elonu Musku, lastniku Tesle in SpaceX-a, vendar je sam govorice zanikal. Priznal pa je, da mu je prijatelj pred leti poslal nekaj bitcoinov, vendar so se mu zdeli nepomembni in jih je preprosto izgubil. Za razliko od identitete kreatorja bitcoina pa je struktura njegovih lastnikov znana: 40 odstotkov vseh bitcoinov je bilo do pred nekaj mesecu v lasti zgolj tisoč ljudi.

Kako je sploh mogoče izgubiti bitcoin?
Po odgovor se je treba vrniti v zgodnje dneve njegovega obstoja, ko vanj nihče ni prav zares verjel. Bitcoin se je zgodnjim vlagateljem zdel nekaj podobnega kot loterija: poskusiš, v uspeh pa ne verjameš. In če te preveč ne udari po denarnici, si ne beliš glave. Pozabili so gesla, formatirali diske, brisali podatke... Eden od njih je 34-letni IT svetovalec iz Essexa v Veliki Britaniji. Narudaril je 41 bitcoinov. »Takrat so bili popolnoma brez vrednosti, da se nisem niti najmanj sekiral, ko sem računalnik izklopil, brez da bi podatke shranil.« Velja omeniti še enega bitcoin rudarja, ki je »izkopano« v vrednosti nekaj sto tisoč evrov izgubil, ko je računalnik, iz katerega podatkov ni prenesel, prodal, potem pa najditelju ponudil protivrednost v višini 10 odstotkov (čeprav je sam v tem času pridobil tisočkrat več). Omenjeno tudi lepo pokaže enega od glavnih stimulatorjev trenutne bitcoin manije: pohlep.

Viri:
Business Inside
Financial Time
BBC

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Spoznajte učinkovit aparat CoaguChek INR za nadzor koagulacije krvi

CoaguChek INR je pomemben korak pri spremljanju koagula...

Parkinsonova bolezen: Kako s kineziologijo do nasmeška na ustih?

Parkinsonova bolezen je ena najbolj znanih nevroloških ...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...

Društvo Srebrna nit opozarja na pasti digitalizacije pri starejših

Digitalizacija je močno spremenila naš svet in način ži...

Prevare pri rezervaciji počitniških nastanitev (Booking prevara)!

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost S...

Fibromialgija: z gibanjem nad bolečino

Fibromialgija je bolezen, kjer so značilne kronične bol...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...

Telekom Slovenije prejel zlato in srebrno priznanje za inovativnost

Telekom Slovenije je prejel dve priznanji za inovativno...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Intervju: Kako prižgati naravni sijaj, pomladiti obraz ter zgladiti gube?

Ali res potrebujemo botoks, da bi zgladili gube na obra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.