Kako se lotiti rehabilitacije po menjavi kolka?

Moje zdravje > Bolezni | piše: Jure Gubanc | 13.8.2024
Menjava kolka (endoproteza kolka) spada pod zahtevne operacije. Takšen poseg se opravi takrat, kadar sta labrum in hrustanec že tako uničena, da glava stegnenice ne more več lepo drseti v sklepu, zato se drgne kost ob kost, kar povzroča bolečine.
Kako se lotiti rehabilitacije po menjavi kolka? (Foto: Freepik.com)
Kako se lotiti rehabilitacije po menjavi kolka? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ko pride do takšne obrabe, kjer je hrustanca 1 milimeter ali manj, je običajno to znak za operativni poseg menjave kolka, seveda je pa najbolj bistven pokazatelj počutje pacienta in nivo okrnjenega življenja zaradi bolečin.

Ko se pojavijo neznosne bolečine že pri navadni hoji ali stoji, pogosto lahko tudi pri ležanju na boku, je potrebno najprej pred operativnim posegom začeti z gibalno terapijo ali terapevtsko vadbo.

Namreč na operativni poseg se pri takšnih primerih vedno čaka vsaj nekaj mesecev, razen če gre za nujen primer. To pomeni, da ves ta čas dobro izkoristite za pripravo mišičnega volumna in moči na terapevtski vadbi.

Foto: KinVital

Pogost vzrok za pojav obrabe kolkov je seveda genetika, ki določa kostno strukturo in obliko kolkov. Že sama globina jamice – acetabuluma in posledično s tem kako globoko je glavica v jamici, nam določa katere vaje so za naše okostje dobre in katere niso.

Primer: Ljudje, ki imajo bolj stabilne, močne kolke, imajo hkrati manj genetske gibljivosti v kolkih od ljudi, ki lahko naredijo špago ali pa počepnejo globoko do tal z ravnim hrbtom.

Prav tako nam genetska struktura kolkov pove, kakšna je naša tehnika počepov, sklanjanja, hoje itd. Genetsko strukturo kolkov lahko preverimo s preprostim testom, ki nam pogosto razkrije tudi zakaj je do obrabe sploh prišlo – na spodnji sliki.

Ko preverimo naravno gibljivost kolkov, lahko preko naših gibalnih navad sklepamo, zakaj je do obrabe prišlo, že ko analiziramo hojo in gibanje. Imamo torej genetske faktorje, ki definirajo našo gibljivost kolkov in pa okoljske faktorje – našo tehniko gibanje, moč, in gibalno sposobnost. Na te druge faktorje lahko vplivamo sami s pravilno vadbo.

Primer: Široka hoja s stopali navzven nam že v štartu pobere veliko naravne gibljivosti v kolkih, kar pomeni, da z vsakim korakom lahko utesnjujemo labrum in kolčni sklep. Sledi artritis, kar pomeni kostne naplastitve, ki nam še dodatno zmanjšajo gibljivost. Vsi ti pojavi pa nam pobirajo hrustanec kot “šmirgel” papir. Prav tako je lahko manjša displazija (manjši izpah), ki ga pri športu ali igrah v otroštvu niti nismo čutili, povzročil nestabilnost v kolkih in rahle vezi okoli kolka, kar zopet poveča možnost obrabe. Pri športni populaciji pa je pogosto izvajanje globokih počepov lahko tudi škodljivo za kolke, v kolikor oseba nima genetske oblike kolkov primerne za globoke počepe.

PREBERITE TUDI: Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Ok, predno gremo na korake, kako se pripraviti na operacijo kolka ali kako se rehabilitirati po operaciji kolka, naj vam postrežem še z nekaj pomembnimi informacijami:

Za izpah kolka najbolj tvegate po operaciji, ker so takrat ligamenti in mišičevje okoli izjemno šibki in raztegnjeni. Pasivne in aktivne stabilizatorje kolka lahko okrepite z ustrezno kineziološkovadbo. Polna stabilnost se doseže v roku do 1 leta, ob redni kineziološki vadbi vsaj 2x tedensko.

Spodaj opisani postopki in tedni po operaciji so zelo odvisni od vase starosti in fizične predpriprave. Če se boste pred operacijo dobro fizično pripravili z vadbo moči, potem bo okrevanje po operaciji vsaj pol hitrejše. Zato upoštevajte dejstvo, da boste mlajši in bolje trenirani lahko stopnjevali vaje in težavnost hitreje. Kako stopnjevati vam lahko svetujemo mi.

Foto: KinVital

Addukcija in notranja rotacija v kolku sta najbolj neugodna položaja, ki vam lahko povzročita izpah kolka po operaciji. Gre za valgus ali padec kolena navznoter. V spodnjih videih je vse to prikazano.
Po operaciji kolka je cilj funkcionalna moč in ne raztegljivost kolka! Raztezne vaje so zato v tem primeru precenjene.
Priprava na operacijo

Operacija kolka se lahko izvede bodisi celostno, ali pa s polovično menjavo. Polovična menjava, ki pomeni, da vam zamenjajo glavico stegnenice oziroma zgornji del stegenske kosti odrežejo in vanjo vstavijo umetno stegensko kost iz titana. Celostna menjava kolka pa pomeni, da poleg zgornjega dela stegnenice zamenjajo tudi medenični del kolka, torej acetabulum ali jamico. V tem primeru gre za zelo zahtevno operacijo.

Terapevtska vadba pred operacijo

Pri terapevtski vadbi pred operativnim posegom je manj kontraindikacij kot po posegu. Ker je kolčni sklep že obrabljen in ga boste kmalu z operacijo zamenjali, mora terapevtska vadba temeljiti na vadbi moči. Pravzaprav je potrebno obremenjevati mišično maso koliko je le mogoče. Edini negativni indikator je bolečina. Če čutite bolečine v kolku med vajami, potem je potrebno poiskati drugačne vaje. Ni nevarnosti za nadaljne poškodbe, pač pa zgolj zaradi bolečine same. Če katerekoli obremenitve kolka bolijo, potem boste morali uporabit tudi naprave za izolacijo, kjer boste stegenske mišice stimulirali z gibanjem kolen.

Pri pripravi na operacijo se torej ne bojte vadbe moči pod nadzorom trenerja ali kineziologa. Je nujna, saj morate pred operacijo poskrbeti predvsem za čim večjo moč in mišično maso, ki jo boste po operaciji in po okrevanju izgubili.

Pred operacijo morate z gibalnim strokovnjakom tudi ugotoviti, zakaj se je obraba zgodila. Vaje, ki jih morate vključiti v vadbo moči pred operacijo so mrtvi dvigi sonožno in enonožno, počepi in izpadni koraki, potiski z nogami na trenažerju, in različne vaje za zgornji del telesa. Vadba mora biti vsaj 2x tedenska in začeti morate vsaj 2 meseca pred operacijo, najboljši rezultati so, če trenirate že 6 ali 12 mesecev pred operacijo, seveda redno.

PREBERITE TUDI: Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

Rehabilitacija po operativnem posegu menjave kolka

1. do 6. teden

Sam operativni poseg je invaziven in poškoduje tudi del mišičnega tkiva in vezi, ki stabilizirajo kolk. Po operaciji boste še nekaj časa imeli šive in posledično rano, zato so prve vaje po operativnem posegu predvsem izometrične. To pomeni, da izvajate tiste vrste vaj, kjer maksimalno aktivirate mišično tkivo, vendar ne premikate noge. Gre za statično obliko vaj.

Po menjavi kolka je nevaren gib zgolj agresivna addukcija in notranja rotacija. Iz statičnih vaj boste lahko prehajali tudi že v gibanje nog, najprej leže (glej video), vendar je na začetku edini problem brazgotina in morebitne bolečine zaradi sveže rane pri operaciji. Ko se rana celi, lahko tudi povečate amplitude.

Primeri vaj: stoja na 1 nogi, držanje noge v zraku leže na boku, izteg kolka leže na trebuhu in držanje noge, risanje krogov z nogo – majhen obseg kroga.

Video posnetek vaj: https://youtu.be/ZXZfLikZKpY

Prav tako v poštev pride hoja, kjer se sprva učite predvsem kako obremenjevati obe nogi enakomerno in z enako težo, da torej ne šepate. Poskušajte najprej s kratkimi koraki, vendar simetrično hojo. Po odstranitvi šivov delajte tudi vaje v bazenu, če imate to možnost, ne pa še takoj izvajati plavanja, še posebej ne žabice.

Česa po operaciji takoj še ne smete?

Polna fleksija kolka (upogib) je lahko preveč rizična na začetku, predvsem zaradi rane, ne zaradi izpaha. Tako da vaje, kot je potisk kolena proti sebi leže na hrbtu, ali pa globokih počepov, še ne smete izvajati. Prav tako ne smete še izvajati vaj, ki vključujejo in silijo kolk v maksimalni razpon gibljivosti. Recimo vaja dvig iztegnjene noge vstran leže na boku.

Elektrostimulacija se je včasih veliko uporabljala v začetni fazi, vendar roko na srce ni tako uporabna, saj z dobro izvedbo vaj tudi brez kablov lahko dosežete enako hiter učinek.

PREBERITE TUDI: Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

V tej prvi fazi rehabilitacije je včasih tudi potrebno še zmanjšati oteklino in tkiva znova prekrvaviti, da bodo vaje bolje prijele. Oteklino lahko občasno zmanjšujete z ledom, vendar vedno uporabljajte kombinacijo ledu na kratek čas, in potem takoj vaje in nežno razgibavanje ali masaža. Nogo prav tako lahko rahlo podložite tako, da je dvignjena, in potem masirate navzdol.

6. do 12. teden

V tej fazi so vam že pobrali šive ven, zato lahko vključite več vodne terapije. Topla voda v banji bo še posebej ustrezala pri mehčanju brazgotine, ki je nastala zaradi skalpela. Pri domačem kopanju je še najbolj nevarno to, da padete.

Prav tako lahko sedaj povečate količino hoje, podaljšate korake in količino dnevnih sprehodov. Povečate lahko tudi obseg gibanja v kolku. Brazgotina vas bo lahko bolela pri vajah, ki vključujejo razteg stranskih mišic kolka, kot so izpadni koraki ali počepi. Masaža brazgotine, skupaj z vajami moči, ki hkrati povečujejo gibljivost, je zmagovalna kombinacija.

Video posnetek vaj: https://youtu.be/oqVcCkr36PE

Če smo v prvi fazi dali poudarek na izometrični moči, lahko tukaj že treniramo moč koncentrike in ekscentrike. Pri koncentriki se agonistične mišice krčijo, pri ekscentriki pa raztezajo. Tako združujemo vse tri prvine in lastnosti, ki jih morajo naše kolčne mišice imeti. Vadba mora trenirati celo telo.

Foto: KinVital

Kar se tiče vodne terapije, lahko že plavate kravl in psa, žabice še ne. V tej fazi se že pomembno lotimo tudi izenačevanja moči obeh nog, zato moramo vsak dan narediti več ponovitev z operirano nogo. Pri hoji poskušamo hoditi “po črti”, to pomeni, da odpravljamo široko hojo in obremenjujemo obe nogi enakomerno in simetrično.

po 12. tednu

Sedaj lahko že iz tedna v teden povečujete moč tudi pri vseh najbolj pomembnih vajah za moč – mrtvi dvigi, počepi (ne globoki, pač pa do paralele) in ostalimi vajami za moč. Izberite trenažer, kjer začnete v iztegnjenem položaju in potem sami kontrolirate kako globoko boste šli.

Video posnetek vaj: https://youtu.be/NUmEwfcpjRU

Sedaj dejansko lahko začnete z vsemi vajami za moč, ki ste jih že izvajali v predoperativnem obdobju. Kar se tiče vaj za gibljivost, je pri umetnem kolku potrebno razviti predvsem mobilnost in moč v funkcionanih gibih in ne iskati pretirane raztegljivosti ali gibljivosti. Zato siljenje umetnega kolka v ekstremne položaje ali maksimalne danosti vašega kolka vsekakor ni dobro, saj je operiran kolk že tako bolj podvržen izpahom ali zlomom. Torej pridobivanje moči in simetrije obeh nog je ključno za dolgoročno uspešno rehabilitacijo.

S terapevtsko vadbo moči podaljšamo kolku življenjsko dobo za 10 let!

Umetni kolki držijo nekje od 15 do 25 let. Tudi na obrabo umetnega kolka vpliva vaše razmerje moči mišic, zato ima vadba moči in terapevtska vadba tako veliko dodano vrednost tudi po operaciji, saj če odpravimo vzroke za obrabo, lahko tudi umetnemu kolku podaljšamo življenjsko dobo za 10 let ali več.

O AVTORJU ČLANKA

KinVital že več kot desetletje razvija najprodornejše metode dela na področju kineziologije, rehabilitacije poškodb in odprave bolečin. Njihovo poslanstvo predstavlja ideja, kako človeka/družbo narediti gibalno in telesno svobodne. Ekipo sestavljajo izkušeni strokovnjaki s področja kineziologije, fizioterapije in trenerstva!

Več o njih najdete na spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Menjava kolka Endoproteza kolka Vadba
Morda te zanima tudi:

TELOVADBA: Vaje za izboljšanje simptomov karpalnega kanala (video)

Sindrom karpalnega kanala povzroča neprijetno mravljinč...

To je kritična starost, ko se naše telo super hitro postara (pravijo raziskave)

Staramo se postopoma, a znanstveniki odkrivajo, da sta ...

Ob svetovnem dnevu samomora: »Spreminjajmo razumevanje samomora«

Svetovni dan preprečevanja samomora vsako leto obeležuj...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

TELOVADBA: Vaje proti bolečinam v vratu (VIDEO)

Ali se pogosto spoprijemate z bolečinami v vratnem pred...

Imate težave z očmi in slabo vidite? Masirajte te 4 zdravilne točke

Masaža teh točk na obrazu naj bi spodbudila samozdravlj...

Pripomoček, ki krepi srce, ožilje, mišice, izboljša gibljivost in koordinacijo

V današnjem svetu, kjer je zdrav življenjski slog vse b...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Spoznajte učinkovit aparat CoaguChek INR za nadzor koagulacije krvi

CoaguChek INR je pomemben korak pri spremljanju koagula...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...

TELOVADIMO DOMA: Bolečine v vratu - vaja, ki sprošča vrat

Ali imate bolečine v vratu ali trd vrat, zaradi slabe d...

Kako se uspešno spopasti s simptomi menopavze? (piše ambasadorka Nadica Lukman)

Dostikrat sem že slišala obupanega moža, ki se pritožuj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.