Cepljenja niso samo za majhne otroke

Mnogi odrasli so prepričani, da so cepljenja le za otroke, vendar lahko tudi pri odraslih in starejših mnogo bolezni in celo smrti preprečimo s cepljenjem. V javnem zdravju si zato prizadevamo, da bi tudi ljudje v tretjem življenjskem obdobju živeli kvalitetno, samostojno in polno življenje.
Cepljenje vas lahko obvaruje pred boleznijo. (foto: www.123rf.com)
Cepljenje vas lahko obvaruje pred boleznijo. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tudi v Sloveniji se daljša življenjska doba. V t. i. tretjem življenjskem obdobju se pogosteje kot pri ostali populaciji pojavljajo bolezni kot so okužbe, srčno-žilna obolenja, živčno mišična obolenja, degenerativna obolenja, osteoporoza, depresija, demenca, sladkorna bolezen, okvare vida in sluha, motnje ravnotežja … Približno tretjino vseh obiskov v ambulantah na primarni ravni opravijo starejši od 65 let, običajno gre za obravnavo več bolezni hkrati. Pogosto je zaradi zdravstvenih težav tudi potreben sprejem v bolnišnico.

Okužbe so v tem obdobju torej pogostejše, kot pri ostali populaciji, razlog za to je slabša obrambna sposobnost organizma in spremljajoče kronične bolezni, pojavlja se tudi zmanjšana mukociliarna funkcija, spremenjena sestave kože in urina. Potek okužb pri starostnikih je običajno težji in bolj zapleten. Zaradi okrnjene imunosti je tudi zdravljenje okužb praviloma dolgotrajnejše in okrevanje počasnejše.

S primernim vedenjskim slogom, pa tudi z doslednim izvajanjem dobre higienske prakse, ter s pravočasnimi preventivni cepljenji lahko znatno zmanjšate tveganje za okužbe in njihove zaplete. S tem se lahko izognete odhodu v bolnišnico, potrebi po odvisnosti po negi s strani domačih, odhodu v dom starejših občanov, invalidnosti ali celo smrti.
Za zaščito pred okužbami je priporočljivo, da vzdržujete primerno telesno kondicijo z gibanjem na svežem zraku, pri tem uporabljajte primerno obleko brez repelentov; počivate, uživate kakovostno vitaminsko bogato prehrano, ne kadite in ne uživate prekomerno alkoholnih pijač. V času prehladov in gripe se izogibajte prostorov, kjer se giblje veliko ljudi. Čim bolj pogosto in temeljito si umivajte roke, kar pomeni, da jih umijte z milom, umivajte pa vsaj 20 sekund, zlasti po uporabi stranišča in kadar ste v stiku s kužnimi predmeti, v stiku z živaljo. Roke umivajte tudi pred vsakim obrokom. Redno zračite in čistite prostore. V času, ko so klopi najbolj aktivni, se redno pregledujte in morebitnega prisesanega klopa čim prej odstranite. V primeru, da se vam pojavi rdečina, obiščite zdravnika. Dosledno izvajajte ukrepe za preprečevanje razmnoževanja legionel v notranjem vodovodnem omrežju. Ko pripravljate hrano, je potrebna zadostna higiena kuhinje, živila živalskega izvora (meso, jajca, mleko) zadostno toplotno obdelajte.
Upoštevajte higieno kašljanja: pri kašljanju, kihanju in smrkanju si pokrijete nos in usta z robčkom za enkratno uporabo in ga po uporabi zavržete v koš in si nato umijete roke.

Cepljenje proti tetanusu
V Sloveniji je tetanus danes zaradi obveznega cepljenja v otroštvu zelo redka bolezen. V zadnjih letih beležimo posamezne primere obolenja pri starejših necepljenih osebah, ki so se okužile pri raznih kmečkih opravilih, pri delu na njivah in vrtovih. Od leta 2002 do leta 2011 je bilo v Sloveniji prijavljenih 20 primerov tetanusa, ena oseba je zaradi tetanusa umrla.

Bakterije (spore) tetanusa se nahajajo v zemlji in cestnem prahu, kamor pridejo z iztrebki živali in ljudi. Vstopna mesta za okužbo so rane ob poškodbi, vreznini, opeklini, vbodnini in žulji. Okuženi zboli od 3 do 21 dni po okužbi, obolenje se kaže z bolečo okorelostjo mišic, predvsem obraza in pogostimi krči. Bolezen je lahko smrtna.

Cepljenje: Osnovno cepljenje se sestoji iz 3 odmerkov cepiva. Med 1. in 2. odmerkom mora miniti vsaj 4 tedne, 3. odmerek sledi čez 6 do 12 mesecev. Cepivo proti tetanusu je varno, zaščita traja 10 let.
Ob poškodbi in tveganju za okužbo je vedno potrebno oceniti tveganje za okužbo in preveriti zaščito proti tetanusu oz. je potrebno cepljenje proti tetanusu.
Svetujemo, da se s svojim zdravnikom pogovorite tudi o izvedbi preventivnega cepljenja proti tetanusu, še posebej, če nimate podatka o cepljenju.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.