Civilna iniciativa: Upokojenci niso drugorazredni državljani

Moje zdravje > Varna starost | piše: P. L. | 2.10.2019
Pri Civilni iniciativi »ZA upokojence GRE« že od junija dalje na družbenih omrežjih zbirajo podpise za peticijo. Vladi so postavili roke, zahtevajo izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.
Civilna iniciativa zahteva uskladitev pokojnin za šest odstotkov. (foto: pexels.com)
Civilna iniciativa zahteva uskladitev pokojnin za šest odstotkov. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V Sloveniji je že vsak peti državljan starejši od 65 let, več kot 620 tisoč upokojencev pa je vse bolj nezadovoljnih s svojim gmotnim položajem. Prav zato se je junija letos oblikovala civilna iniciativa Za upokojence gre. Menijo, da le tisti, ki so v naši državi dovolj glasni, tudi nekaj dosežejo. »Nas, upokojencev, nihče ne zastopa dovolj energično, čeprav imamo v parlamentu Desus in čeprav upokojence združuje tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Nihče nam ni dal v roke piščalk, da bi šli z njimi žvižgat na Gregorčičevo ulico, zato smo tudi tokrat ostali prezrti, pozabljeni," je za spletni portal večer.com povedal pobudnik iniciative Kajtimir Kunc iz Zasavja.

Zbranih je že preko 11 tisoč podpisov
Peticijo na družbenih omrežjih je do danes podpisalo že več kot 11 tisoč oseb, med njimi so tudi društva upokojencev. Kot je za omenjeni portal povedal Kunc, bodo v drugi polovici oktobra podpise predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu.

Civilna iniciativa zahteva uskladitev pokojnin za šest odstotkov
"ZUJF (Zakon o uravnoteženju javnih financ) je prenehal veljati za vse kategorije prebivalstva, razen za upokojence. Za upokojence se kriza še ni končala. Smo najbolj številčna populacija v Sloveniji, kljub temu pa smo prezrti, ko gre za uveljavljanje naših pravic, in pozabljeni, ko nam je treba začasno odvzete pravice povrniti. Tako se nam je zgodilo, da so nam v zadnjem desetletju pokojnine realno padle za več kot 3%, medtem, ko so neto plače v Sloveniji realno porastle za več kot 6%. To pa je posledica nedoslednega spoštovanja Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), kjer so določena merila za redno letno usklajevanje pokojnin," poudarjajo pri Civilni iniciativi in dodajajo še preostala dejstva:

Pokojnine so se v zadnjem desetletju (med 2010 in 2018) kumulativno uskladile za 8,2%. V enakem obdobju bi se po zakonu morale uskladiti za 14,1% ali za 6 odstotnih točk več.

V tem obdobju so neto plače v Sloveniji porastle za 17,4%, življenjski stroški pa so se povečali za 11,2%

To pomeni, da so v zadnjem desetletju, zaradi neustreznih uskladitev, pokojnine realno padle za več kot 3%.

Zato zahtevajo, da se najkasneje do 30. junija 2020 opravi izredna uskladitev pokojnin za 6%, da bi tako z odpravo določil ZUJF tudi upokojenci dosegli izenačenje začasno odvzetih jim pravic. Pri tem ne gre pozabiti, da se je tudi regres zmanjšal in so ga razbili na razrede, medtem ko si danes v javnem sektorju regres povečujejo za velike odstotke, pa še celo zaporniki dobijo regres.

Zahtevajo tudi spremembo pokojninske zakonodaje, da se pri usklajevanju pokojnin z rastjo plač upoštevajo povprečne neto plače in ne povprečne bruto plače, kot to sedaj velja, saj bo država z razbremenitvijo stroškov dela povzročila rast neto plač, s tem pa se bo razkorak med plačami in pokojninami v prihodnje še bolj poglabljal.

Prav tako pa zahtevajo dosledno spoštovanje zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki določa, da se letni dodatek določi v dveh različnih višinah. Letni dodatek ni socialni korektiv, zato je nedopustno, da država zavestno krši zakon in letni dodatek izplačuje v več kot dveh višinah.

Vlada pripravlja povečanje odmernega odstotka novim upokojencem od sedanjih 57,25% na 63%. V izogib novih krivic bi bilo potrebno popraviti višji odmerni odstotek tudi za vse »stare« upokojence, ker bi sicer lahko prišlo do neenakopravnega položaja le-teh, in bi s tem bil kršen ustavni vidik načela enakosti pred zakonom, še opozarjajo pri civilni iniciativi.

Civilna iniciativa Za upokojence gre podpise še danes in jutri zbira tudi na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki se odvija v Cankarjevem domu.

Svoj podpis pa lahko prispevate tudi preko družbenih omrežij. Kliknite tukaj.

 

Morda te zanima tudi:

Društvo Srebrna nit: Za kakovostno in humano življenje starejših

S predsednico društva Srebrne niti Biserko Marolt Meden...

Srebrna nit poziva k odprtju domov za ostarele

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ves čas ...

Pogrešate klopi za počitek?

V združenju Srebrna nit pozivajo župane, da tudi v času...

Od nas je odvisno, kako se bo epidemija odvijala v prihodnje

Možna sta dva scenarija, kateri pa se bo odvijal, je od...

Misel za 7. marec

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 6. marec

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.