Dan slovenskega krvodajalstva: hvala za 70 let plemenitih dejanj

Aktualno > Ostalo | piše: Uredništvo/Daruj kri | 1.6.2023
Letos obeležujemo 70 let prostovoljnega in organiziranega krvodajalstva v Sloveniji. Ob 4. juniju, dnevu slovenskega krvodajalstva, se partnerji krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje«, v kateri že 13. leto združujejo energijo Zavod RS za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol, zahvaljujejo vsem krvodajalcem in krvodajalkam
Daruj kri
Daruj kri
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ponosni smo lahko na veliko družino srčnih ljudi, ki z darovanjem krvi pomagajo pri zdravljenju bolnikov in omogočajo, da številna življenja tečejo dalje.

Tradicija darovanja krvi pri nas je dolga, saj so 4. junija 1945, torej pred 78 leti, odvzeli in shranili prve steklenice krvi. Zato 4. junija vsako leto obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Letos pa slavimo tudi lep jubilej – 70 let prostovoljnega in organiziranega krvodajalstva v Sloveniji. 9. marca 1953 je namreč v Zagorju potekala prva organizirana terenska krvodajalska akcija. Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s transfuzijsko službo od takrat brez premora organizira krvodajalske akcije, ki se jih je udeležilo več kot šest milijonov krvodajalcev. V vseh 70 letih je bilo odpovedanih le 12 terenskih krvodajalskih akcij, v glavnem zaradi naravnih ovir – plazu, žledu in poplav. Sedem krvodajalskih akcij pa je bilo v času pandemije covida-19 odpovedanih zaradi posebnih epidemioloških pogojev in preprečevanja prenosa okužb. Rdeči križ Slovenije skupaj s transfuzijsko službo vsako leto organizira več kot 1180 krvodajalskih akcij. Na terenskih krvodajalskih akcijah zberemo skoraj polovico potrebne krvi. V vseh teh letih se ni nikoli zgodilo, da bolniku ne bi zagotovili potrebnega zdravljenja s krvjo.

Krvodajalstvo predstavlja nepogrešljiv del zdravstvenega sistema. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Za nemoteno delovanje zdravstva vsak dan potrebujemo vsaj 350, vsak mesec pa 8000 krvodajalcev. Na leto to pomeni vsaj 95.000 krvodajalcev oziroma, izraženo v litrih, vsaj 40.000 litrov krvi, iz katere pripravimo komponente krvi in zdravila iz krvi. Zaradi različne porabe in roka uporabnosti posameznih krvnih komponent je treba zaloge enot krvi vseh krvnih skupin ves čas nadzorovati, uravnavati in obnavljati. Poseben izziv predstavljajo poletni meseci, ki so pred nami, saj so krvodajalci na počitnicah, potrebe po krvi pa ostajajo zaradi zdravljenja bolnikov enake, lahko pa so celo večje zaradi večje oskrbe poškodovancev, udeležencev v nesrečah.

Zato iskrena hvala vsem, ki darujete kri, in tako pomagate vzdrževati zadostne zaloge varne krvi vseh krvnih skupin. Ne pozabite na darovanje krvi tudi v času poletnih počitnic.

Daruj energijo za življenje – že 13 let

V družbeno odgovorni krvodajalski iniciativi Daruj energijo za življenje že 13. leto združujejo energijo Zavod RS za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol. Z različnimi komunikacijskimi aktivnostmi opozarjajo na pomen krvodajalstva in krvodajalcev ter spodbujajo k rednemu darovanju krvi. Povečujejo tudi zavedanje o temeljnih človeških vrednotah, predvsem solidarnosti in strpnosti med ljudmi, pripravljenosti pomagati. Vsako leto posebno pozornost namenjajo komuniciranju z mladimi, bodočimi krvodajalci, in jih vabijo, da postanejo del velike družine srčnih ljudi, tudi prek družbenih omrežij Facebook, Instagram in TikTok.

Vsako leto se družini srčnih ljudi pridruži veliko število novih krvodajalcev. Nadaljujmo in prenašajmo plemenita dejanja še naprej iz roda v rod!

KORISTNE INFORMACIJE

Kako lahko darujem?

Krvodajalske akcije se lahko udeležite le ob predhodni najavi po telefonu, zaradi preverjanja meril za darovanje krvi in dogovora o uri in dnevu prihoda. Naročite se lahko vsak delovnik. >>

Kri lahko darujete na terenskih krvodajalskih akcijah ali v transfuzijskih centrih po vsej Sloveniji.

Vse, ki bi želeli postati krvodajalci, pa vabijo, da se vpišete v spletno bazo, da vas lahko povabimo na odvzem krvi.

Kdo lahko daruje?

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna, zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki ustreza merilom za izbor krvodajalca. Merila, ki jim mora krvodajalec ustrezati, so podrobneje opisana na spletni strani www.ztm.si in www.daruj-kri.si v zavihku »Lahko darujem?«

Ažurni podatki o zalogah krvi in potrebah po krvnih skupinah so dnevno objavljeni na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in http://www.daruj-kri.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje trenutno stanje zalog krvi posamezne krvne skupine.

 

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je izplačal letni dodatek

28. junija 2024 je Zavod za pokojninsko in invalidsko z...

Metka Klevišar: HIŠO PA MORAM IMETI

Mnogi so v to res tako zelo prepričani, da se je nočejo...

Spoštljivo nagovarjanje starejših

O starosti in njenem doživljanju je veliko znanega, vse...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost kolkov (+video z vodeno vadbo)

Težave s kolki lahko s časom začnejo povzročati nelagod...

Koga čaka Izplačilo povračila plačanega obveznega zdravstvenega prispevka?

Vlada je objavila obvestilo glede izplačila povračila p...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.