Kako se uspešno spopasti s simptomi menopavze? (piše ambasadorka Nadica Lukman)

Moj čas > Nega in lepota | piše: Nadica Lukman | 26.6.2023
Dostikrat sem že slišala obupanega moža, ki se pritožuje nad svojo ženo, ker se je hudo spremenila in da jo preprosto ne razume več. Tega tudi sama nisem razumela, dokler se to ni zgodilo meni.
Simptomi menopavze so lahko zelo nadležni. (Foto: Freepik.com)
Simptomi menopavze so lahko zelo nadležni. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Menopavza! Spominjam se moje mame, ki je imela hude vročinske valove, odkar pomnim. Zdela se mi je prav smešna, ko je močno sopihala in godrnjala, največ ponoči, ko je bilo oblivanje najmočnejše. Občasno je šla na hormonske injekcije in potem je bilo vsaj nekaj časa mir. Upala sem, da se meni to ne bo zgodilo. A se je. Vročinska valovanja so se začela že kakšno leto prej, ko pa je nastopila prava mena, sem imela kar precej težav. Včasih prav nevzdržnih. In zaradi tega sem se lotila proučevanja, kaj se dogaja s telesom in kako bi lahko olajšala težave.

Težave nastanejo predvsem zaradi hormonskega neravnovesja

Za nabiranje kilogramov med ali po menopavzi je večinoma krivo upočasnjeno delovanje prebave, izguba mišične mase, upad porabe energije in spremembe v razmerju hormonov. Največji krivec za naraščajočo telesno težo je običajno estrogen, čigar raven v menopavzi močno upade.

Pri mnogih raziskavah se je izkazalo, da v menopavzi ženske, četudi ne jedo več kot prej, začnejo pridobivati na telesni teži, kar se zelo pozna na trebuhu, bokih in zadnjici. Nekatere se manj gibajo, kar že samo po sebi neugodno vpliva na telesno težo, estrogen pa k temu le še pripomore, saj zmanjšuje delovanje metabolizma, zato telo vnešeno energijo porablja veliko počasneje kot sicer. Pomanjkanje estrogena vpliva tudi na manjšo porabo škroba in sladkorjev, zaradi česar se slednja skladiščita v telesu in le še prispevata k nabiranju maščobnih oblog.

Poleg hormonskih sprememb, obstajajo tehtni znanstveni dokazi o spremembah v možganih – v senčnem režnju in limbičnem sistemu.

Tam je večje področje, kjer se predelujejo čustva. Te spremembe se pogosto kažejo kot ponavljajoče epizode stresa zaradi čustev povezanih z družino, službo, lastnim nezadovoljstvom in tlačenjem svojih resničnih potreb. Ker se situacije same od sebe ne spremenijo, ti nerazrešeni čustveni stresi še bolj zamajajo hormonsko neravnotežje v menopavzi.

Če hormonski sistem normalno deluje, lažje spregledamo naše težave oziroma jih dostikrat potisnemo na stran. Kako se bomo odzvale na težave v menopavzi, pa je predvsem odvisno od tega, koliko smo pripravljene spremeniti svoje življenje. Pri tistih ženskah, ki prezrejo vsa predhodna opozorila, so lahko simptomi menopavze 10 x hujši kot so simptomi PMS-ja (pred menstrualni sindrom). Če ženska nosi težka čustvena bremena in je že tako utrujena, brezvoljna, žalostna, se bodo vsi neprijetni simptomi samo še okrepili in podaljšali.

Ko smo ženske v rodnem obdobju, skrbimo za druge, predvsem za otroke, partnerja in dom. Tisto, kar se dogaja z našimi čustvi, pa največkrat potlačimo ali pometemo pod preprogo. V menopavzi pride račun za vsa zanikana čustva.

Ko ženska ustvarja dom in družino, je njena osnovna skrb nega, ohranjanje ravnotežja in miru. Nagonsko ve, da je bolje sklepati kompromise, če želi podporo. Ko ženska stopi iz rodnega obdobja v menopavzo, njena vloga postane drugačna. Zdaj ima več časa zase. Zgodi se, da se kar naenkrat počuti nepotrebno, osamljeno, tudi odnosi z možem največkrat niso najboljši. Pogosto v tem obdobju doživlja simptom PRAZNEGA GNEZDA, to je odhod otrok z doma in kar naenkrat se vse spremeni. Veliko je v tem obdobju tudi ločitev, kar je še dodatna čustvena travma. Torej, spremenijo se zunanje okoliščine in spremeni se počutje zaradi hormonskih sprememb. Če ženska v tem obdobju skrbi še za ostarele starše, je njen položaj res težak, a ne nerešljiv.

Foto: Freepik

To je preprosto priložnost za spremembo, za notranjo rast. Namreč, poslanstvo vsake ženske je, da razreši te situacije in spozna modrosti svojega telesa. Hormonsko nihanje samo po sebi ni vzrok za jezo in depresijo, zaradi katere trpijo ženske v zrelih letih. Če pa je ženska že v osnovi nagnjena k temu, se bo to v menopavzi še bolj odražalo. Težave, ki jih doživljajo ženske, torej niso samo zaradi hormonskega neravnovesja, pač pa kombinacija skupaj z življenjsko situacijo, v kateri se nahajajo. Naravni zakoni pravijo, da je to le prehod v leta modrosti, sposobnost intuicije, leta, ko ženske ponovno sejejo v obliki modrosti in znanja, ki so ga nabrale čez leta.

Ko se ženska odloči za ta korak, znova odkrije sebe in znova najde smisel življenja.

Sprememba hormonov in možganskih zaznav vplivajo na hipotalamus, ki je povezan z doživljanjem JEZE. Jeza namreč le še bolj povzroča slabo počutje, zato si jo je potrebno v prvem koraku najprej priznati in dovoliti. Jeza je pravzaprav zelo zdravilno čustvo, ki nam pomaga do sprememb. Zato jo lahko mirno štejemo med čustvo, ki nas zbudi, premakne. Lep pregovor pravi :« Ne ubijte sla«. In jezo prav gotovo lahko štejemo kot sla. Poleg tega je jeza povezana z našimi jetri, ki v času menopavze že itak zgubljajo svojo energijsko moč. Z jezo lahko močno blokiramo energijo, to pa se sčasoma lahko pokaže v različnih težavah kot so depresija, bolezni v vratu, bolezni ščitnice, migrenski glavoboli ali druge bolezni jeter. Pravzaprav ni dobrih in slabih čustev.

Ob nekaterih se počutimo dobro, ob nekaterih slabo. Naša čustva so odvisna od naših pogledov in pričakovanj. So le znanilci, kaj se dogaja z nami. Če jih sprejmemo, lahko marsikaj spremenimo, če se jim upiramo in bežimo pred njimi, nas opozorijo še drugače, največkrat z boleznijo. Najbolj pomembno pa je, da sprejmemo odgovornost za svoje misli, čustva in zdravje. Dokler za svoje strese in težave kažemo s prstom na druge ljudi, se vrtimo v krogu, iz katerega ni izhoda. Nasprotno, težav imamo čedalje več.

Najpogostejše težave v menopavzi so:

-napihnjenost in odvečna teža,

-vročinsko valovanje,

-utrujenost,

-suha koža in lasje,

-zmanjšan libido,

-nespečnost,

-hitro menjavanje razpoloženj ( evforija in depresija ),

-nabiranje kilogramov, ki se jih zelo težko znebimo,

-upočasnjena prebava,

-izguba mišične mase,

NASVETI ZA BOLJŠE POČUTJE:

  • nehajte igrati vlogo žrtve ( postavite sebe na prvo mesto, priznajte, da ne zmorete vedno vsega);
  • dovolite si čutiti svoja čustva ( jezo, žalost, karkoli);
  • počnite čim več stvari, ki vas osrečujejo in veselijo;
  • organizirajte si življenje ( porazdelite obveznosti tudi na ostale);
  • naučite se reči NE (pretirana skrb za druge izhaja največkrat iz občutka krivde ali nedokončanih zadev);
  • začnite se ukvarjati s športom in rekreacijo;
  • prevetrite odnose, prekinite druženje z ljudmi, ki vam črpajo energijo; (največkrat se to dogaja v obliki jamranja);
  • ne bodite več predpražnik za druge;
  • prehranjujte se bolj zdravo, pijte več tekočine, črtajte iz svoje prehrane sladkor, rafinirane maščobe in predelano hrano;
  • nehajte se pritoževati, kritizirati, zavedajte se, da ima vsak človek svojo zgodbo in svoje poglede na življenje;
  • očistite se krivd in zamer ( vedite, da ste v življenju naredili tako kot ste znali);
  • nehajte se žrtvovati za druge, z vami je vse v redu, verjetno ste bili vzgojeni v duhu, da najprej poskrbite za družino, sebe pa daste bolj na zadnje mesto;
  • ne pretiravajte pri skrbi za starše, saj je to najbolj verjetno poizkus, da bi pozdravili rane iz svoje preteklosti, ker si želimo pridobiti ljubezen, ki jo nismo prejele;
  • poiščite si dobro strokovno pomoč, tako boste lažje premagala težave,
  • predvsem pa uživajte življenje, to je najbolj pomembno!

Avtorica prispevka je Nadica Lukman.

Nadica Lukman je ambasadorka spletnega portala MojaLeta. Pravi, da so jo najbolj oblikovale težje življenjske preizkušnje, ko je iz vloge žrtve stopila v svojo moč. Danes pomaga predvsem ženskam v okviru Kluba srečna ženska, je djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast. Najdete jo tudi na https://srecnazenska.si/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

6 delov telesa, ki bi si jih morali redno pregledovati po 40. letu

Le nekaj minut na dan je potrebno za samopregledovanje ...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.