Delo upokojencev: Kdaj lahko dodatno zaslužijo in kako?

Moje finance > Denar | piše: Uredništvo | 7.9.2015
Kdaj lahko upokojenec še dodatno zasluži in s tem ne ogrozi svoje pokojnine? Kaj lahko dela in kaj mora vedeti? Preberite v prispevku!
Kdaj lahko upokojenci še dodatno zaslužijo? (foto: freeimages.com)
Kdaj lahko upokojenci še dodatno zaslužijo? (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prejeli smo vprašanje našega uporabnika, ki sprašuje sledeče:

Lep pozdrav, sem predstavnik več stanovanjskega objekta z 20 stanovanji pa me zanima, če bi lahko delo čistilke opravljala upokojenka ali upokojenec z vrednotnico, na mesec bi to bilo okrog štiri ure dela. Hvala za odgovor.

Za odgovor smo prosili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pojasnili so:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podajamo mnenje glede možnega načina dela upokojencev, pri tem pa pojasnjujemo, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni pristojno za reševanje konkretnih zadev. Kot upravni organ podajamo pojasnila v zvezi z zakonsko ureditvijo preprečevanja dela in zaposlovanja na črno ter oblikujemo neobvezujoča pravna mnenja oziroma strokovna stališča. Avtentično razlago zakonske ureditve sprejema Državni zbor RS kot zakonodajalec. Nadzor in ugotavljanje kršitev na tem področju izvajajo pristojni organi po zakonu, ki ureja preprečevanje dela in zaposlovanja na črno.

1.
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (Uradni list RS, št. 32/14; v nadaljnjem besedilu: ZPDZC-1) in Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu (Uradni list RS, št. 94/2014; v nadaljnjem besedilu: Pravilnik) delita dela, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo (ODD), na dve osnovni skupini (odvisno od vrste dela in od tega, kdo ima obveznost nakupa vrednotnice), Pravilnik pa v okviru teh dveh skupin natančno določa vrste del, ki se znotraj posamezne skupine lahko opravljajo kot ODD. V prvo skupino, v okviru katere ima obveznost nakupa vrednotnic naročnik storitve in se dela ne smejo opravljati za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo, sodijo tista dela, kadar posameznik sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu, njim podobna dela ali opravlja druga manjša dela, pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače. Ta dela so našteta v prilogi 1 Pravilnika pod točko A. V drugo skupino, v okviru katere ima obveznost nakupa vrednotnic izvajalec storitve in se dela lahko opravljajo tudi za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo, pa sodijo dela, kadar posameznik sam izdeluje izdelke domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, druge izdelke, ki se izdelujejo na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, in jih prodaja ali kadar nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča. Ta dela so našteta v prilogi 1 Pravilnika pod točko B.

Upokojena oseba lahko opravlja vse vrste del iz seznam del, ki štejejo za ODD in je določen v prilogi 1, ki je sestavni del Pravilnika. V skladu s tem se kot občasna dela pomoči v gospodinjstvu, njim podobna dela ali opravlja druga manjša dela lahko opravljajo:
1. občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;
2. občasna pomoč pri kmetijskih delih;
3. občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego;
4. občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti;
5. občasno prevajanje ali lektoriranje;
6. občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;
7. občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Na podlagi tretjega odstavka 12. člena ZPDZC-1 posameznik lahko opravlja dela, našteta v prilogi 1 Pravilnika pod točko B, in sicer:
1. izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, ki niso namenjeni zaužitju;
2. izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih;
3. nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;
4. mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

V kolikor pa gre za blok z več kot 8 stanovanjskimi enota in več kot dvema etažnima lastnikoma, so etažni lastniki dolžni imenovati upravnika, saj jih k temu zavezuje tako 48. člen Stanovanjskega zakona (SZ-1), kot 118. člena Stvarnopravnega zakonika (SPZ), ki opravlja posle v imenu etažnih lastnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe pa je pravna oseba, ki etažne lastnike zastopa na podlagi pogodbenega razmerja in na podlagi predpisov. Menimo, da se osebno dopolnilno delo čiščenja skupnih prostorov in hišniških del po 1.1.2015 v večstanovanjski stavbi, ki ima več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, ne more opravljati, kot osebno dopolnilno delo na podlagi ZPDZC-1, ker je v nasprotju z izrecno določbo drugega ostavka 12. člena ZPDZC-1.
Nadalje je pogoj za legalno opravljanje ODD vnaprej pridobljena vrednotnica. V primeru del, ki se opravljajo za znane naročnike - dela pod točko A (storitve), mora vrednotnico kupiti naročnik. V primeru del, ki se opravljajo za večinoma neznane naročnike - dela pod točko B (izdelovanje izdelkov, nabiranje zelišč), pa mora vrednotnico kupiti zavarovanec sam. Za pridobitev vrednotnica je trenutno določen prispevek za ODD v višini 9,0 EUR.

Posameznik, ki pa želi opravljati ODD, mora ODD pred pričetkom opravljanja le-tega priglasiti na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljnjem besedilu: AJPES). Priglasitev se opravi prek spletnega portala AJPES ali osebno na upravni enoti, ki za posameznika priglasitev opravi prek spletnega portala AJPES.

Sicer pa so na spletni strani MDDSZ objavljeni predpisi s področja preprečevanja dela in zaposlovanja na črno. Poleg tega so na spletni strani objavljena tudi podrobnejša pojasnila o navedenem področju, tudi glede osebnega dopolnilnega dela, ter pogosta vprašanja in odgovori, zato vas vabimo, da se poslužujete dostopnih informacij na spletu.

2.
Nadalje so v skladu z novelo Zakona o urejanju trga dela – ZUTD-A (Uradni list RS, št. 21/13) od 1. julija 2013 dalje vsi upokojenci (razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni) upravičeni do opravljanja začasnega in občasnega dela. Omenjena dela bodo upokojencem omogočila ponoven vstop na trg dela in njihovo ponovno aktivacijo, s čimer bodo ohranili družbeno in individualno udejstvovanje ter delovanje. Začasna in občasna dela upokojencem poleg pokojnine, na višino katere opravljanje takšnega dela ne vpliva, obetajo možnosti za dodatni zaslužek. Začasno ali občasno delo se opravlja na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega civilnopravnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem, ki ima lahko tudi nekatere elemente delovnega razmerja, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja. Poleg tega so na spletni strani objavljena tudi podrobnejša pojasnila o navedenem področju.


3.
Upokojenec lahko sklene tudi podjemno pogodbe ki sama po sebi ne pomeni prenehanja izplačevanja pokojnine. Problem lahko nastopi, če ima pogodbeno razmerje vse elemente delovnega razmerja (število ur dela mesečno pri tej presoji ni glavni kriterij!). V takem primeru je potrebno z upokojenci skleniti pogodbo o zaposlitvi, zaradi česar spet postanejo zavarovanci in se jim preneha izplačevati pokojnina.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Spoznajte učinkovit aparat CoaguChek INR za nadzor koagulacije krvi

CoaguChek INR je pomemben korak pri spremljanju koagula...

Parkinsonova bolezen: Kako s kineziologijo do nasmeška na ustih?

Parkinsonova bolezen je ena najbolj znanih nevroloških ...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...

Društvo Srebrna nit opozarja na pasti digitalizacije pri starejših

Digitalizacija je močno spremenila naš svet in način ži...

Prevare pri rezervaciji počitniških nastanitev (Booking prevara)!

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost S...

Fibromialgija: z gibanjem nad bolečino

Fibromialgija je bolezen, kjer so značilne kronične bol...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...

Telekom Slovenije prejel zlato in srebrno priznanje za inovativnost

Telekom Slovenije je prejel dve priznanji za inovativno...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Intervju: Kako prižgati naravni sijaj, pomladiti obraz ter zgladiti gube?

Ali res potrebujemo botoks, da bi zgladili gube na obra...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.