Doplačilo za drugačno življenje (3/6 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V letih, kar pišem Usode, sem na račun ''nemogočih slovenskih mater'' slišala že marsikatero pikro. Bogvarij, da bi pričela obujati spomine na tiste ženske, ki se, ko postanejo tašče, v resnici spremenijo v zmaje. Brez moči sem, ko poslušam zgodbe o kolektivih, kjer delajo pretežno ženske. Pogosto se sprašujem, zakaj smo takšne, zakaj lahko povsem hote povzročimo drugim toliko gorja? Na srečo so mnoge drugačne, kajne?

Tudi Anita ni ena sama, poznam jih še nekaj, ki so šle skozi podobno kalvarijo kot ona. Ki jih je pišmeuhovski odnos matere zaznamoval za celo življenje.

''Ne vem, kaj naj rečem o mami. Včasih mislim, da jo sovražim, drugič spet se mi smili. Starejša ko sem, pogosteje mislim na otroštvo in na mladost. Zavedam se, da bi oče moral sedeti v ječi, če bi bil še živ. Mama pa tudi. Pa tudi, če sem iskrena, njej bolj zamerim kot očetu. Ker je vedela, sodelovala, ker je gledala stran, ker je nosila mojo zapestnico, čeprav ji je bilo jasno, na kakšen način sem si jo še kot osnovnošolka prislužila. Sprašujem se, jo je kdaj tlačila nočna mora, se ji je oglašala vest? Vsaj po tistem, ko je umrl oče? Nekoč sem se pogovarjala z neko žensko, ki jo je v mladosti spolno zlorabljal oče. Pretreslo me je, ko mi je dejala, da mu je, na nek način, odpustila. Nikoli pa ne bo odpustila materi, ki je za vse vedela, pa je molčala in gledala stran. Se ti to zdi logično?'' me je vprašala Anita in me nekaj časa nepremično gledala.
Odkrito priznam, da sem imela že ogromno tovrstnih pogovorov, a takšnega kot z Anito- še nikoli. Med svojim pripovedovanjem me je nenehno ''testirala'' z različnimi vprašanji, kot da bi želela sproti preverjati, kakšna sem, oziroma, če sem vredna njenega zaupanja.

Na najinem drugem srečanju mi je pripovedovala o mladosti. O tem, kako je služila kot natakarica, kako je skrbela za ''dobro počutje'' strank, kako je skrbela za tiste, ki so v njen lokal prihajali po drogo.

''Bila sem zelo lepo dekle, brez težav bi lahko zmagala na kateremkoli lepotnem tekmovanju. Nekateri so prihajali zgolj zato, da so me ob kozarčku lahko gledali. Nek starejši frajer me je nenehno zasipaval z opolzkimi ponudbami. Poznala sem njegovo družino, otroke, bil je zelo znana faca v našem mestu, pa ga ni bilo prav nič sram, ko se mi je ponujal. Če bi imel zadosti denarja, za mojega očeta ne bi bil problem. Brez keša pa ni bilo muzike. Včasih mi je oče določil ''stalnega partnerja''. A le proti bogatemu plačilu. Spominjam se nekoga, vrsto let je delal v Nemčiji, ko se je upokojil, se je vrnil v rodne kraje, kjer pa mu je postalo dolgčas. Bilo je premalo ''svetovljansko'', kar je pomenilo, da je bilo zelo težko dobiti žensko, ki bi bila le za zabavo. Zato se je za nekaj časa preselil v naš kraj, z mojim očetom sta se menda poznala še iz otroštva. Kot moški je bil za bruhat, imel pa je denar, ki ga je zame radodarno trosil. Pogosto sva zahajala na Bled, kjer sva si privoščila večerje, s seboj me je peljal tudi k Vrbskemu jezeru, koder se je sestajal s svojimi tako imenovanimi ''poslovnimi partnerji''. Na nek čuden način me je moral imeti rad, ker me ni nikoli nikomur ''posodil''. Dokler sem bila z njim, ni bilo kakšnih ''prijateljskih delitev''. Če odmislim posteljne igrice, ki so zaradi njegove starosti bile mučeniške, sem se imela lepo. Veliko sem brala, kajti knjige so bile moja velika strast, ki se ji nisem znala upreti. Knjigo, samo mimogrede, sem imela pod pultom tudi v lokalu, kjer sem delala.''

Potem pa se je zgodilo, da se je njen ljubimec nekomu zameril. Anita je prepričana, da je šlo za kakšne družinske zamere. Tovornjakar, ki ga je ''po nesreči'' zbil, je sicer trdil, da je bila nesreča. Zanjo ni nikoli odgovarjal, Anita pa dobro ve, da bi moralo biti drugače. Žal policija ni vedela vseh sorodstvenih in poslovnih podrobnosti…

''Naj se še tako čudno sliši, ta možak mi je bil na nek način ded, oče, prijatelj. Za njim sem kar nekaj časa žalovala, zlasti potem, ko sem se morala v lokal, kjer sem pred tem delala, ponovno vrniti. In prenašati, da so po meni tacali pijani moški z veliko denarja, željni hitrega, a dobrega seksa, vseh sort seksualnih anomalij in perverznosti. Ko bi ženske vedele, za kakšne usluge so me na kolenih prosili njihovi zakonski možje, bi jim do konca življenja šlo na bruhanje. Kot gre meni še danes, ko koga od njih, že pošteno postaranega, srečam na ulici. Upam, da ne bom izdala preveč, če omenim nekega poslovneža, ki ga je blazno privlačil vonj po gnilih jabolkih. Imel je vikend, kamor me je vozil. Po postelji je stresel ogromno košaro gnilih jabolk, morala sem se vleči nanje…On pa se je pri seksu potem obnašal, kot bi se mu malo mešalo…In če pomislim, da je tam, kjer je delal, imel pod seboj nekaj sto ljudi…Veste, ko gre za spolnost, veliko moških postane čudaških…''
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3 4 5 6

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.