Pustni krofi
Potrebujemo naslednje sestavine:
1 kg moke
5 dkg kvasa in 5 žlic mleka
košček sladkorja
1/2 litra mleka
8 rumenjakov
1 dcl kisle smetane
10 dkg sladkorja
7 dkg masla
1 dkg soli
2 žlici ruma
nožev vrh muškatnega cveta
nastrgana limonina lupinica
olje za cvrtje
Priprava in peka pustnih krofov:
Moko presejemo v večjo skledo in v njo vlijemo vzhajan kvas. Kvasu primešamo še malo moke, nato pa naj še nekaj časa vzhaja. Medtem žvrkljamo neprekuhano mlačno mleko, kislo smetano, sladkor, rumenjake in sol.
Dodamo rum, limonino lupinico in muškatni cvet in ko se vse dobro speni, dodamo stopljeno maslo in mešanico prilijemo k kvasu, ki smo ga prej dali v moko.
Zamesimo testo, ki ga dobro vtepamo, tako, da so v testu drobni mehurčki. Testo pokrijemo in ga postavimo v topel, a ne prevroč prostor, kjer naj vzhaja.
Vzhajano testo rahlo zvaljamo za pol prsta debelo in izrežemo krofe. Na sredo krofa damo žličko marmelade, ki naj bo trda. Izrezano testo pokrijemo z drugim krofom in ju ob robu stisnemo. Krofe položimo na prtiček, ki smo ga prej posuli z moko in jih spet damo vzhajati v topel prostor. Ko so krofi na pol vzhajani, jih previdno obrnemo. V ponvi zagrejemo olje za cvrtje in ko je zelo vroče, ponev odstavimo z ognja. Ko se olje nekoliko ohladi, polagamo vanj vzhajane krofe, tako, da je zgornja stran v olju.
Krofi v ponvi ne smejo biti na tesno, saj se ne bodo lepo spekli. Ko damo krofe v ponev, jo pokrijemo in rahlo tresemo, da narastejo. Ko so na spodnji strani bledo rumeni, krofe obrnemo a jih ne pokrijemo več. Ko so vsi krofi rumeno ocvrti, jih poberemo iz olja in odložimo na rešetko, da se odcedijo. Pustne krofe potresemo s sladkorjem v prahu in jih še tople ponudimo maškaram, gostom in domačim.
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
Krhki flancati
Potrebujemo naslednje sestavine:
15 dkg moke
5 dkg sladkorja
1 žlica kisle smetane
5 dkg masla
3 rumenjake
nastrgana limonina lupinica
ščepec soli
žlica vina
olje za cvrtje
Moko, sladkor, rumenjake, kislo smetano, limonino lupinico, maslo, sol in vino, zamesimo v testi in ga damo za pol ure v hladen prostor. Nato testo zvaljamo za nožev rob debelo in s koleščkom narežemo poljubne kose. Vanje zarežemo 1 cm od roba nekaj zarez in jih ocvremo v vročem olju. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in še tople ponudimo.
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Špinačna juha, zrezki v naravni omaki, krompir s peteršiljem in kumarična solata
Ocvrte miške
Ocvrte miške so tradicionalna pustna jed. Miške so hitro pripravljene in poleg krofov najpogosteje na mizi v pustnem času.
Za pripravo pustnih mišk, potrebujemo naslednje sestavine:
30 dag moke
zavojček svežega kvasa
3 dag sladkorja
3 rumenjake
6 dag masla
1, 5 dcl mleka
3 dag rozin
malo soli
olje za cvrtje
Najprej pripravimo kvasec, tako da v malo mleka razdrobimo kocko kvasa, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Pokrijemo in počakamo 10 minut da se naredi kvasec. V večji skledo presejemo moko, naredimo jamico in damo vanjo kvasec. Dodamo mleko, sladkor, rumenjake, raztopljeno maslo in malo soli. Pazimo da sol ne pride takoj v stik s kvascem.
Na koncu v testo vgnetemo še rozine in zamesimo bolj mehko kvašeno testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure.
Ogrejemo olje in z namaščeno žlico zajemamo testo in ga spuščamo v vroče olje. Miške rumeno ocvremo, ko jih pečemo pazimo, da je med njimi dovolj prostora in da se ne dotikajo. Nekoliko ohlajene miške potresemo s sladkorem v prahu in že so nared za pusta hrusta.
PREBERITE TUDI: Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.