Če imate težave s ščitnico, si lahko pomagate tudi tako, da v telo vnesete tiste sestavine, ki jih potrebuje za normalno in dobro delovanje ščitnice.
Jod
Jod je zelo pomemben za dobro in zdravo delovanje ščitnice. Če tega primanjkuje, lahko pride do bolezni. Je ključen element, potreben za sintezo ščitničnih hormonov in za vzdrževanje normalne velikosti žleze. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj bi odrasel človek dnevno zaužil približno 150 mg joda. Sadje, zelenjava, meso in mesni izdelki vsebujejo le malo joda. Nekoliko več ga je v ribah in morskih sadežih. Najpomembnejši vir joda v naši prehrani je jodirana kuhinjska sol.
Da pa bo ščitnica zdrava, so zelo pomembni tudi ostali elementi. To so:
Selen – tega dobimo v tuni, špinači, bučnih semenih, polnovrednih žitaricah, oreščkih, morskih rakih, telečjih jetrih.
Železo – naravni viri železa so rdeče meso, telečja jetra, rine, jajca, oreščki, bučna semena, špinača, blitva, zelje.
Kalcij – tega je največ v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, mleku, mlečnih izdelkih, v repi, sardelah, lososu, v školjkah, ovsu, stročnicah, oreščkih.
Cink – vsebujejo ga telečja jetra, rdeče meso, šampinjoni, špinača, bučke, špargli.
Vitamin E – dobimo ga iz pšeničnih kalčkov, mandljih, lešnikih, v sončničnih semenih, šparglih, paradižniku, avokadu, zeleni listati zelenjavi.
Omega 3 maščobne kisline – sardele, inčuni, losos, postrv, tuna, alge, laneno in oljčno olje, orehi.
Vitamin D – mastne ribe, jajca ter zmerno sončenje.