Zunaj hrustljave, znotraj mehke. Lahke za napraviti, izgled dober. Z ali brez nadeva.
Potrebujete:
1 kg mehke moke
2 mali žlički soli (ali po okusu)
1.5 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 žlička sladkorja
2 dcl tople vode
2 dcl toplega mleka
2 dcl namiznega olja
2 jajci
Za premaz:
1 jajce in malo olja
Malo masla za premaz gosenic tik pred koncem pečenja.
Če boste polnili (z rezino šunke ali z rezino sira), količino soli zmanjšajte za 1/2 žličke.
Izdelava:
Moko presejte v skledo in jo ob strani solite.
Postavite kvasec (vsa topla voda, nadrobljeni sveži kvas, sladkor in žlica moke).
Pripravite si mešanico mleka, olja in stepenih jajc.
Dovolj vzhajan kvas dajte v moko, malo premešajte in dolijte pripravljeno mešanico ter zamesite testo.
Testo se lepo loči od sklede, je voljno in gladko.
Dajte ga na vzhajanje za 1 uro (ker je v testu precej olja, vzhaja počasneje).
Vzhajanega razdelite na male žogice (teže 2 dkg), veličine večjega oreha. Po želji lahko tudi večje.
Dobili boste približno 48 žogic, preden boste končali z oblikovanjem, vam bodo prve že lepo vzhajale.
Vsako žogico razsučite z rokami in 5 do 6 krat prerežite, a ne do kraja (glej sliko), tako kot za flancate.
Narahlo zvijte (posvaljkajte) kot rolado, začenši od nerazrezanega dela, tako boste dobili valjček v obliki gosenice.
Vse gosenice nadevajte v pekač, na peki papir in ponovno vzhajajte.
Vzhajane premažite z razžvrkljanim jajcem z malo olja.
Pecite jih na 200 stopinjah (klasična peka), dokler ne dobijo lepo barvo (25 minut). Ko jih postavite v ogreto pečico, istočasno postavite na dno pečice skodelico vode za boljše vzhajanje.
Po 25 minutah odstranite vodo, gosenice na hitro premažite z neraztopljenim maslom in jih za 5 minut vrnite v pečico.
Namig: prvič lahko testo vzhajate v ogreti pečici na 50 stopinjah - za hitrejše vzhajanje.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.