Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lahko spečete tudi sami doma. V prispevku najdete najboljši recept, ki vas bo navdušil.
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste za pekovsko pecivo, pa ga naredimo skupaj.
Recepta v pekarni ne dajo radi, meni ga je zaupala kolegica, ki je bila tam zaposlena.
Zdaj le pstttttttttt ... in delajmo po njihovem receptu:

1 kg mehke moke
2 kocki svežega kvasa(skupaj 84 gr)
2 dcl belega olja(lahko malo manj - slaba)
6 dcl mleka
2 žlici sladkorja
2 žlički soli (ali po okusu).

Za premaz:
jajce in malo mleka

Za posip: sezam, mak ...

Za polnjenje kiflov: tanke rezine sira, šunke, prekajene vratovine ...

Testo zamesiti (bolj mehko), vzhajati 1 uro (vzhaja malo počasneje), razdeliti na 4 enako velike krogle, jih obdelati v gladko testo in zopet vzhajati.

Eno kroglo testa razvaljati v krog in razrezati na 12 ali 16 trikotnikov, odvisno kako velike kifle želimo imet, zviti od širše strani proti ožji, pri tem malo zategovati testo, (lahko jih tudi polnimo z rezino sira ali tanko rezino šunke, prekajene vratovine), polagati na pomaščen ali pomokan pekač in vzhajati. Vzhajane premazati s stepenim jajcem in mlekom.

Peka pri 220 stopinjah do lepe rumeno rjave barve (20 do 25 minut). Takoj vroče potegnemo po vrhu s trdim maslom (margarino), da se svetijo in zmehčajo.

Drugo kroglo testa razrežemo na male kepice teže 10 dkg, oblikujemo v gladke kroglice, ki jih malček, ravno toliko, da se vidi, raztegnemo v elipso in polagamo na pekač ter vzhajamo. Ko so dovolj vzhajale, jim z 10 centimetrskim kuhalničnim ročajem točno preko sredine vtisnemo zarezo skoraj do dna, jih le še premažemo in pečemo pri 180 stopinjah do prave barve in skorjice. Prav tako jih po vrhu potegnemo s trdim maslom ali margarino, za lepši lesk.

Tretjo in četrto kroglo testa prav tako razdelimo na 10 dkg-ske kepice. Iz njih posvaljkamo male štručke (makove in sezamove).

Namesto svaljkanja jih lahko tudi malo elipsasto razvaljamo in zvijemo, vzhajamo na pekaču. Dovolj vzhajane prav tako premažemo z jajčno mlečno mešanico in potrosimo polovico s sezamom, drugo polovico pa z makom, ter spečemo do lepe barve pri 180 stopinjah. Prav tako jih za lepši lesk in mehkobo po vrhu potegnite s trdim maslom/margarino.

Pripis: za male žemljice tehtajte testo 7 dkg.

Veliko veselja ob ustvarjanju pekovskega peciva.
Pekovski pozdrav iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!

Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri poda...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.