Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lahko spečete tudi sami doma. V prispevku najdete najboljši recept, ki vas bo navdušil.
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste za pekovsko pecivo, pa ga naredimo skupaj.
Recepta v pekarni ne dajo radi, meni ga je zaupala kolegica, ki je bila tam zaposlena.
Zdaj le pstttttttttt ... in delajmo po njihovem receptu:

1 kg mehke moke
2 kocki svežega kvasa(skupaj 84 gr)
2 dcl belega olja(lahko malo manj - slaba)
6 dcl mleka
2 žlici sladkorja
2 žlički soli (ali po okusu).

Za premaz:
jajce in malo mleka

Za posip: sezam, mak ...

Za polnjenje kiflov: tanke rezine sira, šunke, prekajene vratovine ...

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Testo zamesiti (bolj mehko), vzhajati 1 uro (vzhaja malo počasneje), razdeliti na 4 enako velike krogle, jih obdelati v gladko testo in zopet vzhajati.

Eno kroglo testa razvaljati v krog in razrezati na 12 ali 16 trikotnikov, odvisno kako velike kifle želimo imet, zviti od širše strani proti ožji, pri tem malo zategovati testo, (lahko jih tudi polnimo z rezino sira ali tanko rezino šunke, prekajene vratovine), polagati na pomaščen ali pomokan pekač in vzhajati. Vzhajane premazati s stepenim jajcem in mlekom.

Peka pri 220 stopinjah do lepe rumeno rjave barve (20 do 25 minut). Takoj vroče potegnemo po vrhu s trdim maslom (margarino), da se svetijo in zmehčajo.

Drugo kroglo testa razrežemo na male kepice teže 10 dkg, oblikujemo v gladke kroglice, ki jih malček, ravno toliko, da se vidi, raztegnemo v elipso in polagamo na pekač ter vzhajamo. Ko so dovolj vzhajale, jim z 10 centimetrskim kuhalničnim ročajem točno preko sredine vtisnemo zarezo skoraj do dna, jih le še premažemo in pečemo pri 180 stopinjah do prave barve in skorjice. Prav tako jih po vrhu potegnemo s trdim maslom ali margarino, za lepši lesk.

Tretjo in četrto kroglo testa prav tako razdelimo na 10 dkg-ske kepice. Iz njih posvaljkamo male štručke (makove in sezamove).

Namesto svaljkanja jih lahko tudi malo elipsasto razvaljamo in zvijemo, vzhajamo na pekaču. Dovolj vzhajane prav tako premažemo z jajčno mlečno mešanico in potrosimo polovico s sezamom, drugo polovico pa z makom, ter spečemo do lepe barve pri 180 stopinjah. Prav tako jih za lepši lesk in mehkobo po vrhu potegnite s trdim maslom/margarino.

Pripis: za male žemljice tehtajte testo 7 dkg.

Veliko veselja ob ustvarjanju pekovskega peciva.
Pekovski pozdrav iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...

Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Fenomenalno testo z okusom, idealna in hitra priprava!

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.