Sestavine so sledeče:
80 dkg mehke bele moke
1 navadni čvrsti jogurt (180 gr)
2 dcl mlačnega mleka
2 dcl mlačne vode (1 dcl od te količine vzamite za postavitev kvasca)
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
1 žlica zmehčanega masla (ali 1 žlica olivnega olja)
1 in 1/2 čajne žličke soli
1 čajna žlička sladkorja
Za nadev si pripravite:
25 dkg spuhnjenih mlačnih, odcejenih ocvirkov (ali zamletih ocvirkov)
3 srednje velike sesekljane in zlato rjavo spražene čebule, ki morajo imeti okus po sladkem, ne zažgane in grenkega okusa!!)
1 pest svežega nastriženega drobnjaka
Za premaz:
1 razžvrkljano jajce
Velikost pekača 30 cm krat 20 cm
Izdelava:
Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačne vode, nadrobljeni kvas, sladkor in žlička moke), počakajte, da se aktivira.
Za bolj rahlo testo moko presejte v skledo, vanjo naredite jamico in dodajte jogurt in dobro zmehčano maslo, ob robu posolite.
Dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno tekočino.
Zamesite v mehko in voljno testo, ki se mora lepo ločiti od sklede in rok.
Vzahaja naj na dvojno količino.
Med tem časom si na zelo malo maščobe spražite čebulo (to traja 20 minut).
Na vroči maščobi spuhnite ocvirke, jih odcedite in ohladite na mlačno.
Nastrižite svež drobnjak.
Vzhajano testo z občutkom razvaljajte na debelino 1.5 cm.
Potresite s prepraženo čebulo, nato z ocvirki in na koncu še z drobnjakom.
Testo zrolajte kot potico, položite v namaščen pekač, prepikajte in dajte ponovno vzhajat, vsaj za 40 minut.
Preden date v navadno naprej ogreto pečico na 180 stopinj, ocvirkovko premažite.
Pecite 45 do 50 minut.
Iz Jožičine kuhinje se zahvaljujem za idejo gospe Tatjani Tatki.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.