Iz Jožičine kuhinje: Ocvirkova potica

V prispevku boste našli odličen recept za ocvirkovo potico, staro slovensko jed, po kateri še danes mnogokrat zadiši. Tokrat je po njej dišalo Iz Jožičine kuhinje.
Ocvirkova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Ocvirkova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine so sledeče:

80 dkg mehke bele moke
1 navadni čvrsti jogurt (180 gr)
2 dcl mlačnega mleka
2 dcl mlačne vode (1 dcl od te količine vzamite za postavitev kvasca)
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
1 žlica zmehčanega masla (ali 1 žlica olivnega olja)
1 in 1/2 čajne žličke soli
1 čajna žlička sladkorja

Za nadev si pripravite:

25 dkg spuhnjenih mlačnih, odcejenih ocvirkov (ali zamletih ocvirkov)
3 srednje velike sesekljane in zlato rjavo spražene čebule, ki morajo imeti okus po sladkem, ne zažgane in grenkega okusa!!)
1 pest svežega nastriženega drobnjaka

Za premaz:

1 razžvrkljano jajce

Velikost pekača 30 cm krat 20 cm

Izdelava:

Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačne vode, nadrobljeni kvas, sladkor in žlička moke), počakajte, da se aktivira.

Za bolj rahlo testo moko presejte v skledo, vanjo naredite jamico in dodajte jogurt in dobro zmehčano maslo, ob robu posolite.

Dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno tekočino.

Zamesite v mehko in voljno testo, ki se mora lepo ločiti od sklede in rok.

Vzahaja naj na dvojno količino.

Med tem časom si na zelo malo maščobe spražite čebulo (to traja 20 minut).

Na vroči maščobi spuhnite ocvirke, jih odcedite in ohladite na mlačno.

Nastrižite svež drobnjak.

Vzhajano testo z občutkom razvaljajte na debelino 1.5 cm.

Potresite s prepraženo čebulo, nato z ocvirki in na koncu še z drobnjakom.

Testo zrolajte kot potico, položite v namaščen pekač, prepikajte in dajte ponovno vzhajat, vsaj za 40 minut.

Preden date v navadno naprej ogreto pečico na 180 stopinj, ocvirkovko premažite.

Pecite 45 do 50 minut.

Iz Jožičine kuhinje se zahvaljujem za idejo gospe Tatjani Tatki.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.