Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so tudi za ozimnico. Danes bomo pripravili gratinirane bučke, ki so prava kulinarična poslastica.
Gratinirane bučke iz kuhinje Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gratinirane bučke iz kuhinje Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri pripravi omake je pomembno, da smetana ne zavre preveč močno, saj lahko postane preveč gosta. Počasi segrevajte smetano in jo nenehno mešajte, da dosežete gladko in kremasto teksturo. Kombinacija različnih sirov lahko izboljša okus omake – cheddar doda intenzivnost, ementaler pa večjo kremnost. Bučke pecite na srednjem nivoju pečice, da zagotovite enakomerno gratiniranje.

Če želite ekstra hrustljavo skorjo, lahko zadnjih nekaj minut vključite funkcijo žara. Pazite le, da ne zažgete vrhnje plasti.Drobtine so ključne za hrustljavo skorjo. Lahko jih predhodno popečete na suhi ponvi, da dobijo zlato rjavo barvo in oreškov okus. Po želji lahko dodate še malo masla, da bodo še bolj hrustljave. Odlična ideja za kosilo!

Sestavine za gratinirane bučke:

4 srednje velike bučke
1 čebulo
2 stroka česna
200 ml smetane za kuhanje
100 g naribanega parmezana
100 g naribanega sira (npr. cheddar ali ementaler)
2 žlici drobtin
Sol in poper po okusu
1 žlico oljčnega olja
Malo muškatnega oreščka (po želji)

PREBERITE TUDI: Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Recept za gratinirane bučke po korakih

Najprej bučke operite in narežite na tanke rezine. Če imate raje, jih lahko tudi naribate na debele trakove. Čebulo olupite in drobno sesekljajte, prav tako česen.


V večji ponvi segrejte oljčno olje in dodajte čebulo. Pražite jo nekaj minut, dokler ne postane mehka in zlato rumena. Dodajte sesekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.


Zdaj dodajte narezan česnek in kuhajte še nekaj minut, dokler ne postane mehak. V posodo prilijte smetano za kuhanje in pustite, da rahlo zavre.


Dodajte polovico naribanega parmezana in mešajte, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta. Po želji lahko dodate še malo muškatnega oreščka za dodatno globino okusa.


Pekač namastite z malo oljčnega olja in vanj enakomerno razporedite rezine bučk. Prelijte jih s pripravljeno omako in jih rahlo premešajte, da se bučke enakomerno prepojijo.

Po vrhu posujte preostali parmezan, nariban sir in drobtine za hrustljavo skorjo.


Pečico segrejte na 180 °C in pekač postavite v ogreto pečico. Pecite približno 25-30 minut, dokler vrhnja plast ne postane zlato rjava in hrustljava, bučke pa mehke.

PREBERITE TUDIIdeje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gratinirane bučke Recept Kosilo
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.