Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so tudi za ozimnico. Danes bomo pripravili gratinirane bučke, ki so prava kulinarična poslastica.
Gratinirane bučke iz kuhinje Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gratinirane bučke iz kuhinje Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri pripravi omake je pomembno, da smetana ne zavre preveč močno, saj lahko postane preveč gosta. Počasi segrevajte smetano in jo nenehno mešajte, da dosežete gladko in kremasto teksturo. Kombinacija različnih sirov lahko izboljša okus omake – cheddar doda intenzivnost, ementaler pa večjo kremnost. Bučke pecite na srednjem nivoju pečice, da zagotovite enakomerno gratiniranje.

Če želite ekstra hrustljavo skorjo, lahko zadnjih nekaj minut vključite funkcijo žara. Pazite le, da ne zažgete vrhnje plasti.Drobtine so ključne za hrustljavo skorjo. Lahko jih predhodno popečete na suhi ponvi, da dobijo zlato rjavo barvo in oreškov okus. Po želji lahko dodate še malo masla, da bodo še bolj hrustljave. Odlična ideja za kosilo!

Sestavine za gratinirane bučke:

4 srednje velike bučke
1 čebulo
2 stroka česna
200 ml smetane za kuhanje
100 g naribanega parmezana
100 g naribanega sira (npr. cheddar ali ementaler)
2 žlici drobtin
Sol in poper po okusu
1 žlico oljčnega olja
Malo muškatnega oreščka (po želji)

PREBERITE TUDI: Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Recept za gratinirane bučke po korakih

Najprej bučke operite in narežite na tanke rezine. Če imate raje, jih lahko tudi naribate na debele trakove. Čebulo olupite in drobno sesekljajte, prav tako česen.


V večji ponvi segrejte oljčno olje in dodajte čebulo. Pražite jo nekaj minut, dokler ne postane mehka in zlato rumena. Dodajte sesekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.


Zdaj dodajte narezan česnek in kuhajte še nekaj minut, dokler ne postane mehak. V posodo prilijte smetano za kuhanje in pustite, da rahlo zavre.


Dodajte polovico naribanega parmezana in mešajte, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta. Po želji lahko dodate še malo muškatnega oreščka za dodatno globino okusa.


Pekač namastite z malo oljčnega olja in vanj enakomerno razporedite rezine bučk. Prelijte jih s pripravljeno omako in jih rahlo premešajte, da se bučke enakomerno prepojijo.

Po vrhu posujte preostali parmezan, nariban sir in drobtine za hrustljavo skorjo.


Pečico segrejte na 180 °C in pekač postavite v ogreto pečico. Pecite približno 25-30 minut, dokler vrhnja plast ne postane zlato rjava in hrustljava, bučke pa mehke.

PREBERITE TUDIIdeje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gratinirane bučke Recept Kosilo
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Goveji ragu z mletim mesom

Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s t...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.