Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo, ki uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.Lažje se boste odkašljali in očistili dihalne poti ter se znebili sluzi.
Vsebuje eterična olja, vitamine C, B1, P, tanin, fosforno kislino.
Za pripravo potrebujete:
1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega).
V 1/2 litrskem lončku prežgite (karamelizirajte) sladkor.
Sedaj pa pozor! Lonček s karameliziranim sladkorjem odstavite in vanj previdno vlijte 2 dcl zavretega mleka (biti morate previdni, ker kipi), postavite nazaj na štedilnik in mešajte, da se otrdeli sladkor raztopi.
Dodajte žajbelj in počakajte, da ponovno zavre, odstavite in za 2 minutki pokrijte.
Žajbljevo mleko precedite.
Pijte kolikor se da vročega, počasi po požirkih, enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.
Po nekaj dneh boste pričeli izkašljevati sluz, grlo pa bo manj boleče.
Pripis: če žajblja nimate doma, ga dobite v lekarni, najbolj pa pomaga tisti, ki si ga lepo rečeno, sposodite iz sosedovega vrta.
Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro okrevanje!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.