Iz Jožičine kuhinje: Žajbelj na mleku za obolelo grlo

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila Zdravilni napitek po starem receptu. Z njim boste pozdravili kašelj, hitro pa boste pozdravili tudi boleče in vneto grlo.
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo, ki uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.Lažje se boste odkašljali in očistili dihalne poti ter se znebili sluzi.
Vsebuje eterična olja, vitamine C, B1, P, tanin, fosforno kislino.

Za pripravo potrebujete:

1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega).

V 1/2 litrskem lončku prežgite (karamelizirajte) sladkor.

Sedaj pa pozor! Lonček s karameliziranim sladkorjem odstavite in vanj previdno vlijte 2 dcl zavretega mleka (biti morate previdni, ker kipi), postavite nazaj na štedilnik in mešajte, da se otrdeli sladkor raztopi.

Dodajte žajbelj in počakajte, da ponovno zavre, odstavite in za 2 minutki pokrijte.

Žajbljevo mleko precedite.

Pravilno odgovorite na nagradno vprašanje in osvojite izdelek Imunosal Senior! Kliknite TUKAJ.

Pijte kolikor se da vročega, počasi po požirkih, enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.

Po nekaj dneh boste pričeli izkašljevati sluz, grlo pa bo manj boleče.

Pripis: če žajblja nimate doma, ga dobite v lekarni, najbolj pa pomaga tisti, ki si ga lepo rečeno, sposodite iz sosedovega vrta.

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro okrevanje!

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Preprost trik, s katerim bo vaša lončnica spet oživela

Se vam je zgodilo, da vam je določena lončnica pričela ...

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.