Iz Jožičine kuhinje: Žajbelj na mleku za obolelo grlo

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila Zdravilni napitek po starem receptu. Z njim boste pozdravili kašelj, hitro pa boste pozdravili tudi boleče in vneto grlo.
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo, ki uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.Lažje se boste odkašljali in očistili dihalne poti ter se znebili sluzi.
Vsebuje eterična olja, vitamine C, B1, P, tanin, fosforno kislino.

Za pripravo potrebujete:

1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega).

V 1/2 litrskem lončku prežgite (karamelizirajte) sladkor.

Sedaj pa pozor! Lonček s karameliziranim sladkorjem odstavite in vanj previdno vlijte 2 dcl zavretega mleka (biti morate previdni, ker kipi), postavite nazaj na štedilnik in mešajte, da se otrdeli sladkor raztopi.

Dodajte žajbelj in počakajte, da ponovno zavre, odstavite in za 2 minutki pokrijte.

Žajbljevo mleko precedite.

Pijte kolikor se da vročega, počasi po požirkih, enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.

Po nekaj dneh boste pričeli izkašljevati sluz, grlo pa bo manj boleče.

Pripis: če žajblja nimate doma, ga dobite v lekarni, najbolj pa pomaga tisti, ki si ga lepo rečeno, sposodite iz sosedovega vrta.

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro okrevanje!

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.