Črna redkev diši svojevrstno in zanjo značilno. Okus je bolj ali manj oster, odvisno od sorte, sicer pa prijeten in vzbuja tek.
Korenasta korenina črne redkve vsebuje eterično olje z žveplom raphanol, glikozide gorčičnega olja, obojega je največ tik pod črno povrhnjico.
Viri pravijo, da poleg tega vsebuje še vitamine skupine B, folno kislino in veliko vitamina C, pa železo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, žveplo, cink in rafanin, ki ima antiseptične učinke.
Zdravilni učinki črne redkve naj bi bili številni.
Sveže iztisnjen sok
Za zvečanje odpornosti užijemo deset dni v mesecu po 1 dcl redkvinega soka na dan oziroma dnevno pojemo eno črno redkev. Sok pripravimo tako, da redkev naribamo in skozi gazo stisnemo sok. Lahko ga mešamo tudi s korenčkovim sokom, če se nam zdi okus redkve premočan.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)
Obkladki iz črne redkve
Kašaste obkladke iz olupkov črne redkve si lahko glede na težavo polagamo na različne dele telesa: na prsi pri kašljanju in bronhitisu, na ramena, kolena ali zapestja pa pri revmatizmu in podobnih bolečinah.
Redkev z medom
Črno redkev dobro operemo, odrežemo zgornji del, v sredini izdolbemo luknjo, ki jo napolnimo z medom, na spodnjem koncu redkve pa napravimo majhno odprtino. Redkev pokrijemo s pokrovom, ki smo ga odrezali z redkve in redkev postavimo v kozarec in pustimo čez noč, da se izcedi ves sok. Štiri do pet dni naj bi pili tak sok po požirkih čez dan, zvečer pa pojedli še redkev. Tako pripravljen sok pomaga pri obolenju dihal, kašlju, bronhitisu, težavah z žolčem.
Zdravilna voda s črno redkvijo
Pri prehladnih obolenjih pa si pomagamo tudi z vodo, v kateri smo skuhali črno redkev. Črno redkev razrežemo na koščke in jo skuhamo v skodelici vode. Ko se toliko ohladi, da je pitna, ji primešamo med ali neprečiščen sladkor in pijemo po požirkih. Ljudski zdravilci pravijo, da je učinek skoraj enak kot pri črni redkvi z medom.
Previdnost ni odveč
Žveplove spojine v črni redkvi lahko povzročijo vnetje ščitnice, zato črna redkev ni primerna za ljudi, ki imajo težave s ščitnico, brez pogovora z ustreznim zdravnikom.
Pri občutljivih ljudeh lahko povzroči želodčne težave z zgago in spahovanjem. Če več dni zapored dnevno uživamo sok črne redkve, moramo vmes narediti 3 do 4 dnevni premor.
Prevelike količine črne redkve ali soka lahko nadražijo ledvice.
Pri vnetjih želodca ali črevesja ni dobro uživati črne redkve oziroma njenega soka, zaradi gorčičnega olja in žveplove spojine, saj oboje povzroča dodatno draženje. Prav tako ni priporočljiva za ljudi s čirom na želodcu in dvanajsterniku ter ledvične bolnike.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.