Iz Jožičine kuhinje: Zvitki z orehi in marmelado

Pred vami je recept za praznične rolice, zelo enostavne, dobre in hitro narejene.
Foto: Jožica Ostrožnik
Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1/2 kg bele gladke moke
10 dkg sladkorja v prahu
1 vanili sladkor
naribana lupinica 1 limone
25 dkg masla (sobne temperature)
2 dcl gazirane vode (to je voda z mehurčki, mi ji pravimo tudi kisla voda)
+30 dkg goste marmelade po lastni izbiri
+15 dkg orehov (lešnikov, mandljev, kokos moke, maka ...)

Izdelava:
Najprej nasipate v posodo moko, sladkor v prahu, vanili sladkor, limonino lupino in lističe masla.
Vse to zmanete z rokami, da dobite grudice.
Šele sedaj dodate gazirano vodo.
Vse skupaj na hitro zamesite v mehko in voljno testo.
Testa boste dobili dober kg, ki ga razrežete na 6 enako težkih kosov (1 kos ima teže 17 dkg).
Vsak kos testa razvaljate v tanek lep pravokotnik 30 x 20 cm (razvaljajte malo večji pravokotnik, ker ga boste lepo obrezali).
Z vrečko nabrizgajte po obeh daljših stranicah marmelado, ki naj bo cca 1 cm debeline (glej sliko) in vsaj 1,5 cm od roba.
Marmelado posipajte z mletimi orehi (lešniki.....).
Obe nasprotni si stranici zvijte v tanka zvitka.
Ponavljajte toliko časa, da porabite vso testo.
Tako dokončajte vse zvitke. Dobro je, da jih imate na hladnem, ker se lepše delajo v nadaljevanju.
Sledi rezanje, najprej zavitke prav malo po vrhu sploščite, prerežete (ločite) po dolgem oba zvitka, nato pa posamezne zvitke enakomerno narežete na enako dolžino 4 ali 5 cm.
Zvitke polagate na peki papir v pekač.
Specite v navadni, že ogreti pečici na 180 stopinj, ne več kot 12 minut.
Pečene in rahlo mlačne rolice posipajte - povaljajte v sladkornem prahu.

Nasvet: pri vodi bodite pazljivi, ne kar tresk, bum vso vodo naenkrat v ostale sestavine, kajti različne moke so različno vlažne že same, tako da previdno!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zdrobove kroglice

Zdrobove kroglice so lahko drugačno, hitro in okusno ko...

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...

Velikonočni recept: Lešnikova potica

Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.