Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega lahko pripravite zares okusno paradižnikovo omako, ki vam bo pri kuhanju marsikatere jedi popestrila okus.
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

  • 1,5 kg dobro zrelega paradižnika (lahko različne sorte)
  • 2 žlici olja (najboljše je olivno)
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico in 1/2 moke (zvrhano)
  • sol
  • nekaj lističev bazilike
  • 1 žlica vina

Ker se v paradižnikovi omaki poleg bazilike odlično dopolnjujejo še česen, timijan, rožmarin, origano, mleti klinčki in lovorjev list, lahko katerokoli od teh začimb dodajate po svojem okusu.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

Priprava:

1) V posodo nadevajte cele in oprane paradižnike, prilijte toliko vode, da bodo za silo pokriti, pristavite na štedilnik in počakajte, da zavrejo (to je približno deset minut).

2) Odstavite in pustite kakšno minutko pokrite, kožica paradižnika bo malo razpokala.

3) Stresite paradižnike na cedilo z bolj velikimi luknjami (vodo v kateri so se kuhali odstranite) in jih spasirajte (če nimate lesene gobe, si pomagajte z zajemalko), to gre hitro, ker so paradižniki zmehčani.

4) Dobili boste cca 1 liter čistega paradižnikovega soka , v katerem bo še kakšno paradižnikovo seme, zato ga precedite še enkrat skozi cedilo z bolj gostimi luknjami.

5) Posebej v kozici (jaz najraje uporabljam vok) na olju spražite sladkor, ki da omaki poseben okus in moko do rumene barve, prilijte paradižnikov sok, mešajte in ob zmernem ognju pokuhajte do vrenja (to vse skupaj traja deset minut), ne pozabite soliti, dodati lističe bazilike in na koncu še vino.

Tako boste dobili osnovno paradižnikovo omako, z ostalimi navedenimi začimbami pa jo boste dodatno obogatili.

 

Omako lahko uporabljate za lazanjo, njoke, polnjeno papriko, jo polijete po nadevanih paradižnikih, z dodanim popraženim mletim mesom jo dajte na testenine, vanjo dajte popečene čufte in 1/4 čebule, ko jih boste kuhali ..

Višek omake lahko zamrznete in jo uporabite drugič.

Če ste jo pripravili več, takoj vročo nadevajte v čiste kozarčke, dobro privijte pokrovčke, ohladite pod odejo, nato spravite v hladno shrambo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.