Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega lahko pripravite zares okusno paradižnikovo omako, ki vam bo pri kuhanju marsikatere jedi popestrila okus.
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

  • 1,5 kg dobro zrelega paradižnika (lahko različne sorte)
  • 2 žlici olja (najboljše je olivno)
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico in 1/2 moke (zvrhano)
  • sol
  • nekaj lističev bazilike
  • 1 žlica vina

Ker se v paradižnikovi omaki poleg bazilike odlično dopolnjujejo še česen, timijan, rožmarin, origano, mleti klinčki in lovorjev list, lahko katerokoli od teh začimb dodajate po svojem okusu.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

Priprava:

1) V posodo nadevajte cele in oprane paradižnike, prilijte toliko vode, da bodo za silo pokriti, pristavite na štedilnik in počakajte, da zavrejo (to je približno deset minut).

2) Odstavite in pustite kakšno minutko pokrite, kožica paradižnika bo malo razpokala.

3) Stresite paradižnike na cedilo z bolj velikimi luknjami (vodo v kateri so se kuhali odstranite) in jih spasirajte (če nimate lesene gobe, si pomagajte z zajemalko), to gre hitro, ker so paradižniki zmehčani.

4) Dobili boste cca 1 liter čistega paradižnikovega soka , v katerem bo še kakšno paradižnikovo seme, zato ga precedite še enkrat skozi cedilo z bolj gostimi luknjami.

5) Posebej v kozici (jaz najraje uporabljam vok) na olju spražite sladkor, ki da omaki poseben okus in moko do rumene barve, prilijte paradižnikov sok, mešajte in ob zmernem ognju pokuhajte do vrenja (to vse skupaj traja deset minut), ne pozabite soliti, dodati lističe bazilike in na koncu še vino.

Tako boste dobili osnovno paradižnikovo omako, z ostalimi navedenimi začimbami pa jo boste dodatno obogatili.

 

Omako lahko uporabljate za lazanjo, njoke, polnjeno papriko, jo polijete po nadevanih paradižnikih, z dodanim popraženim mletim mesom jo dajte na testenine, vanjo dajte popečene čufte in 1/4 čebule, ko jih boste kuhali ..

Višek omake lahko zamrznete in jo uporabite drugič.

Če ste jo pripravili več, takoj vročo nadevajte v čiste kozarčke, dobro privijte pokrovčke, ohladite pod odejo, nato spravite v hladno shrambo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.