Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega lahko pripravite zares okusno paradižnikovo omako, ki vam bo pri kuhanju marsikatere jedi popestrila okus.
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

  • 1,5 kg dobro zrelega paradižnika (lahko različne sorte)
  • 2 žlici olja (najboljše je olivno)
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico in 1/2 moke (zvrhano)
  • sol
  • nekaj lističev bazilike
  • 1 žlica vina

Ker se v paradižnikovi omaki poleg bazilike odlično dopolnjujejo še česen, timijan, rožmarin, origano, mleti klinčki in lovorjev list, lahko katerokoli od teh začimb dodajate po svojem okusu.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

Priprava:

1) V posodo nadevajte cele in oprane paradižnike, prilijte toliko vode, da bodo za silo pokriti, pristavite na štedilnik in počakajte, da zavrejo (to je približno deset minut).

2) Odstavite in pustite kakšno minutko pokrite, kožica paradižnika bo malo razpokala.

3) Stresite paradižnike na cedilo z bolj velikimi luknjami (vodo v kateri so se kuhali odstranite) in jih spasirajte (če nimate lesene gobe, si pomagajte z zajemalko), to gre hitro, ker so paradižniki zmehčani.

4) Dobili boste cca 1 liter čistega paradižnikovega soka , v katerem bo še kakšno paradižnikovo seme, zato ga precedite še enkrat skozi cedilo z bolj gostimi luknjami.

5) Posebej v kozici (jaz najraje uporabljam vok) na olju spražite sladkor, ki da omaki poseben okus in moko do rumene barve, prilijte paradižnikov sok, mešajte in ob zmernem ognju pokuhajte do vrenja (to vse skupaj traja deset minut), ne pozabite soliti, dodati lističe bazilike in na koncu še vino.

Tako boste dobili osnovno paradižnikovo omako, z ostalimi navedenimi začimbami pa jo boste dodatno obogatili.

 

Omako lahko uporabljate za lazanjo, njoke, polnjeno papriko, jo polijete po nadevanih paradižnikih, z dodanim popraženim mletim mesom jo dajte na testenine, vanjo dajte popečene čufte in 1/4 čebule, ko jih boste kuhali ..

Višek omake lahko zamrznete in jo uporabite drugič.

Če ste jo pripravili več, takoj vročo nadevajte v čiste kozarčke, dobro privijte pokrovčke, ohladite pod odejo, nato spravite v hladno shrambo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

4 najlepši božični sejmi v Evropi

Številna mesta v Evropi v tem času dobijo drugačno podo...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Portorož in Piran sta si nadela novo praznično preobleko

Turistično združenje Portorož je to soboto ob 16.30 v P...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.