Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom

Odličen recept za kosilo: pečene in polnjene paprike s šunko in sirom iz Jožičine kuhinje.
Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 4 osebe
8 svežih rdečih špic paprik (ali paprika po želji)
8 rezin šunke
8 rezin sira(edamec, trapist, gauda...)
Za paniranje :
2 jajci
1 žlica mleka
ščep soli
+ moka
+ drobtine
2.5 dcl olja za cvrenje (pohanje)

Priprava
Ko boste nabavljali papriko, vedno izberite gladko, dolgo in čimbolj ravno, da ne bo nepotrebne zamude pri lupljenju le te, pa seveda primerno zrelo in še dovolj čvrsto.Najboljša je tako imenovana špic paprika.
Operite jo, obrišite s papirnato servieto, zložite na peki papir (ker je čiščenje pekača drugače prava mora) v pekač od pečice.
Klasično pečico predhodno segrejte na 220 stopinj in papriko dajte peč.
Pecite jo toliko časa, da se prične mehuriti in olup na nekaterih koncih počrni, to je 20 do 23 minut, vmes jo enkrat obrnite, da se bo na drugi strani prav tako lepo spekla (nikar je ne pikajte z vilicami, ker bo iztekel dragoceni sok).
Paprike rade počijo, ko so dovolj pečene. Med peko bodo oddajale svoj sok.
Ko je paprika pečena, vzamite pekač iz pečice in ga dobro pokrijte (najbolje kar z drugim pekačem), da paprike najprej dobro "zašvicajo" in "padejo skupaj" (ne se ustrašiti), nato se morajo ohladiti.Tako jih lahko lepo olupite (vedno pričnite pri konici) "do golega" (gre fino) in očistite semen (s hrbtiščem noža potegnite po papriki).Še prej morate seveda odrezati klobuček (pecelj).Olupljene paprike malček posolite.
Za polnjene pohane paprike je priporočljivo, da je pečena paprika cela po čiščenju (da vam med lupljenjem ne poči).

Polnjenje
Na rezino šunke položite rezino sira in zvijte v rolico (sir naj bo zavit v sredini, da med cvrenjem ne bo iztekel), z rolico pa napolnite pečeno papriko.Lahko si pomagate pri zapiranju z zobotrebcem, ni pa nujno.
Tako napolnjene paprike le še spanirate v moki, jajcih in drobtinah ter jih ocvrete kot meso.

 


NASVET
Paprike lahko polnite tudi z rezinami mortadele in sira.
Ali palčko sira ovijete v pečene puranje prsi in v papriko.
Ali z nadevom : malo feta sira, skute,soli in začimb po lastnem okusu (drobno nasekljan petršilj, česen, poper, malo mlete paprike...).
Nekateri jo polnijo s topljenim sirom in pečejo na roštilju ali v pečici (med peko se sir lepo raztopi).
Lahko se pohajo tudi brez nadeva in jedo z zeleno solato.
Lahko jih naložite v jena posodo: plast nepolnjenih pohanih paprik, tanko plast feta sira, zopet plast paprike, plast šunke, plast paprike, plast sira...in pustite čez noč v hladilniku.Naslednji dan hladno lepo narežite in ponudite kot hladno predjed, lahko pa tudi kot samostojno.
Če delate solato, ji dodajte veliko narezanega česna, sol, malo petršilja, kis in olje (belo ali bučno).Dobra je, če se naredi kakšno uro pred serviranjem, da se lepo prepoji.
Očiščene (olupljene) paprike lahko spakirate v vrečke in zamrznete za zimske dni (v tem primeru jih dajte na odtajanje že večer pred porabo).
Olupljene lahko zlagate v steklen kozarec in sproti polivate z naslednjo marinado: olje, kis, sol,nastrgan česen.

Ma ni boljšga, vam rečem.Paprika je za vas "švicala", "padla skup", se "do golega slekla", samo še "na oni svet" jo spravite.
Iz Jožičine kuhinje le še dober tek

PREBERITE TUDI: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.