"Izdatki za zdravstvo se ne smejo obravnavati kot breme!"

Ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc, se je udeležila zasedanja ministrov Sveta Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (EPSCO) v Bruslju. Ministrica je izpostavila reševanje problematike dostopnosti novih zdravil z vidika poznega ali izpadlega prihoda zdravil, nastanka motenj v preskrbi in doseganja sorazmernih cen zdravil.
Izdatki za zdravstvo se ne smejo obravnavati kot breme. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Izdatki za zdravstvo se ne smejo obravnavati kot breme. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ministrica se je v izjavi za javnost, ki jo je podala po koncu zasedanja, dotaknila tudi Svetovnega dneva boja proti aidsu. Poudarila je pomen zgodnjega zdravljenja ter izpostavila potrebo po testiranju na okužbo s HIV. Glede izbruha ošpic je spomnila, da je edina učinkovita zaščita pred ošpicami cepljenje, ki ga priporoča vsem, ki ošpic niso preboleli ali niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva.

Svet EPSCO v sestavi ministrov za zdravje je sicer v okviru zakonodajnih posvetovanj potrdil poročilo o napredku glede predloga dveh uredb o medicinskih pripomočkih in o "in vitro" medicinskih pripomočkih. Ministri za zdravje so pozdravili poročilo o napredku, kjer je dobro povzeto dosedanje delo petih predsedstev (Cipra, Irske, Litve, Grčije in Italije). Ustrezno so tudi identificirana vsa odprta vprašanja, ki jih je še potrebno razrešiti na tehnični ravni (npr. estetski medicinski pripomočki, reprocesiranje medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, okrepljen nadzor medicinskih pripomočkov pred in po dajanju na trg, nameščanje enotne identifikacijske številke in s tem zagotavljanje večje sledljivosti). Ministri so ob zaključku razprave ugotovili, da je potrebno zagotoviti soliden in robusten zakonodajni okvir, ki bo vodil v večjo varnost pacientov in inovativnost na področju medicinskih pripomočkov.

Ministri za zdravje so v nadaljevanju izrazili stališča glede vmesnega pregleda strategije Evropa 2020. Zavzeli so se za medresorsko sodelovanje, še posebej med sektorji zdravstva, sociale in financ. Boljše zdravje prispeva k daljši življenjski dobi in gospodarski rasti. Ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc, je med drugim izpostavila pomen načela "zdravje v vseh politikah" in dodala, da se izdatki za zdravstvo ne smejo obravnavati kot breme, ampak kot investicija za prihodnost.
"Menim, da se morajo tudi nosilci ostalih politik zavedati pomena zdravja in pomagati zdravstvenim sistemom, da bi bili le-ti čim bolj učinkoviti in vzdržni," je dejala.
Zavzela se je tudi za izmenjavo izkušenj in znanja med državami članicami na področju zdravstvenih kazalnikov in ocenjevanjem uspešnosti zdravstvenih sistemov v okviru Evropskega semestra. Ob tem je poudarila, da je potrebno spoštovati nacionalne pristojnosti in suverenost posameznih držav članic.

V okviru nezakonodajnih dejavnosti je Svet potrdil sklepe Sveta o cepljenju kot učinkovitem orodju za javno zdravje, o varnosti pacientov in kakovosti zdravstvenega varstva, vključno s preprečevanjem in obvladovanjem bolnišničnih okužb, protimikrobne odpornosti ter o inovacijah v korist bolnikov.

Ministrica je poudarila, da se Slovenija na področju zdravil uvršča med male trge in se sooča s številnimi izzivi, med drugim z dostopnostjo do novih zdravil za bolnike ob hkratni vzdržnosti zdravstvenega sistema. Ministrica je zato izpostavila reševanje problematike dostopnosti novih zdravil z vidika poznega ali izpadlega prihoda zdravil, nastanka motenj v preskrbi in doseganja sorazmernih cen zdravil. V nadaljevanju je izpostavila, da je problem dostopnosti do zdravil na malih trgih v veliki meri povezan z velikostjo trga kot tudi z višino cen zdravil. Po oceni Slovenije je potrebno narediti korak naprej, potrebno je začeti iskati sistemske rešitve oziroma ukrepe, tako neregulatorne kot tudi regulatorne narave.
Morda te zanima tudi:

Opozorilo: Prevare na terenu (Mb, Ptuj, Slov. Bistrica)

80-letna gospa je nič hudega sluteč odprla vrata akvizi...

Psihološka podpora bolnikom z multiplo sklerozo

Multipla skleroza je neozdravljiva napredujoča bolezen,...

Metka Klevišar: "Poslala ga je v bolnico"

Pripovedovali so mi o gospe, ki ji je pred štirimi leti...

Položaj upokojencev je treba celovito izboljšati

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je da...

TELOVADIMO DOMA: 5 vaj za krepitev ravnotežja (brez napora!)

Telesna aktivnost je pomembna v vseh obdobjih življenja...

Metka Klevišar: "Nasilje v zdravstvu"

V zadnjem času slišimo o vedno več nasilja v svetu nasp...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

8 znakov, ki kažejo, da se premalo gibate

Kar nekaj znakov kaže, da se premalo gibate. Če jih pre...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.