Jagode: Krepijo srce, preprečujejo sladkorno in debelost

Sezona jagod je tu. Ta rdeči sadež je zelo zdravilen, vsebuje številne vitamine, minerale, antioksidante in druge snovi, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Jih imate radi?
Jagode ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo debelost. (foto: pexels.com)
Jagode ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo debelost. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Jagode so na trgovskih policah skoraj vse leto, a številni prisegajo le na tiste, ki zrastejo na domačem vrtu. Čas, ko bo jagod v izobilju tako na vrtovih kot v številnih nasadih po Sloveniji, je tik pred vrati. Plodovi dozorijo od zgodnjega do poznega poletja (odvisno od sorte), največ jih je na izbiro med majem in julijem. Sort je veliko, vsem pa je skupna rdeča barva ter sadeži sladkega in aromatičnega okusa – za tega jagode potrebujejo dovolj sonca.

Bogate z vitamini, minerali in vlakninami
Jagode so odličen vir vitamina C in minerala mangana, zelo dober vir prehranske vlaknine, joda in folata, pa tudi številnih drugih, za naše telo pomembnih mikroelementov: bakra, kalija, biotina, fosforja, magnezija, vitamina B6 in omega-3 maščob (v obliki alfa-linolenske kisline). Poleg tega imajo nizko kalorično vrednost, saj 100 gramov jagod vsebuje 33 kcal (137 kJ). Za primerjavo: podobno kalorično vrednost imajo tudi borovnice in maline (37 kcal oziroma 156 kJ), medtem ko grozdje vsebuje 70 kcal (292 kJ), banane pa kar 92 kcal (384 kJ) na 100 gramov.

Delujejo antioksidativno
V jagodah so številni antioksidanti (snovi, ki preprečujejo oksidacijo in nastanek prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe celic v našem telesu), med njimi tudi antocianini, ki dajejo jagodam značilno rdečo barvo, flavonoidi, fenolne kisline, lignani, tanini in stilbeni. Tudi vitmin C deluje antioksidativno.

Študije kažejo tudi zaščitne učinke uživanja jagod pri povišanem sladkorju v krvi in drugih dejavnikih tveganja, kot sta povišan krvni tlak in debelost, ki lahko vodijo do sladkorne ali srčno-žilnih bolezni. Številne študije poleg antioksidativnih in antihipertenzivnih učinkov uživanja jagod dokazujejo tudi protivnetne učinke, zato jih je vsekakor smiselno vključiti v uravnoteženo prehrano.

Hitro se poškodujejo in plesnijo
Jagode se hitro poškodujejo in ne ostanejo dolgo sveže, zato jih ne kupujte na zalogo, ampak jih pojejte čim prej. Izbirajte jagode, ki imajo zdrave plodove in peclje. Običajno imajo manjše jagode močnejši okus in aromo kot velike. Najbolje je, da jih hranimo v embalaži, ki ne prepušča zraka, prav tako naj ta ne bo prepolna – jagode se bodo hitreje poškodovale in zato splesnele. V hladilniku jih lahko hranimo do dva dni, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Če imate na domačem vrtu jagod preveč, da bi jih sproti pojedli, jih lahko tudi zamrznete. Takšne sicer izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene, vendar ohranijo večji del vitaminov in mineralov, a le, če zamrzujemo sveže in zdrave plodove.

Jagode in pesticidi
Pri njihovem gojenju je uporaba pesticidov oziroma kemičnih snovi zelo pogosta, saj jih radi napadejo škodljivci in različne bolezni. Monitoring na ravni Evropske komisije je pokazal, da jagode spadajo med živila, ki vsebujejo več ostankov pesticidov. Najbolje je izbrati jagode iz domačega okolja, še bolje ekološko pridelane, saj je takšna pridelava regulirana z zelo strogimi omejitvami glede rabe pesticidov. Ne glede na to, kakšne jagode izberete, jih je treba pred zaužijem temeljito oprati, saj s tem močno zmanjšamo količino pesticidov, ki so na površini.

Nekateri so na jagode tudi alergični
Jagode spadajo med alergena živila. Alergično reakcijo naj bi sprožil določen protein v jagodah, ki je podoben pogostemu alergenu pelodu breze. Veliko ljudi je občutljivih tudi na kemikalije oziroma pesticide, s katerimi škropijo jagode.

Avtorici: Jasmina Bevc Bahar in Nika Kremić

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.