Sestavine za telečji paprikaš:
90 dag telečjega mesa brez kosti
50 dag čebule
10 dag svinjske masti
2 dag rdeče mlete paprike
2 dag paradižnikove mezge
1 dl kisle smetane
0, 5 dl belega vina
sol in poper
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem
Recept za telečji paprikaš po korakih:
Naj prevladuje okus teletine in paprike. Preveč dodatnih začimb ali preveč česna lahko preglasi naravno nežnost teletine. Če pripravljate paprikaš za več ljudi, lahko pekočo papriko dodate postopoma ali jo postrežete posebej, da lahko vsakdo prilagodi jed svojemu okusu. Če ga pustite v hladilniku čez noč, bo paprikaš naslednji dan še boljšega okusa, saj se bodo okusi še bolj prepojili.
Telečje meso na hitro oplaknemo, osušimo in narežemo na večje kose.
Čebulo drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej zarumenimo drobno sesekljano čebulo.
Ko čebula zarumeni, dodamo narezano meso, rdečo papriko v prahu in dušimo toliko časa, da tekočina povre.
Ko meso nekoliko zarumeni, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z belim vinom.
Dušimo 5 minut, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo in dušimo dalje na zmernem ognju, da se meso zmehča.
Ko se meso zmehča, ga poberemo iz posode in omako pretlačimo. Meso stresemo v omako in primešamo kislo smetano.
Po okusu začinimo s soljo in poprom, paprikaš postrežemo s kuhanim krompirjem, rižem ali testeninami.
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.