Jesenski recept: Kostanjev matevž

Kostanj spada v družino oreščkov, ampak ima z njimi toliko skupnega kot pasulj.
Kostanj se lahko pohvali tudi kot vir vlaknin in vitamina C. (Foto: Freepik.com)
Kostanj se lahko pohvali tudi kot vir vlaknin in vitamina C. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V bistvu je fižol, ali kosmič, celo ob krompir ga lahko postavimo, če bi iskali primerjavo po hranilni vrednosti. Vre za večinoma škrobno živilo, ki vsebuje približno 30 gramov ogljikovih hidratov (OH) na 100 g porcijo.

Med OH so v večini težko prebavljive sorte, kar razloži pogoste težave z vetrovi in napenjanjem, ko se ga preveč napokamo.

Kar se hranilne vrednosti tiče, lahko kostanj izpostavimo kot vir vlaknin in vitamina C. Prve prispevajo k normalnemu delovanju črevesja, slednji ima vlogo pri nastajanju kolagena, delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti.

Zaradi nizke vsebnosti maščob se kostanjeva moka precej dobro obnese v različnih receptih za peko sladic, kuhanega lahko uporabimo v solatah ter pirejih, pečenega obvezno zavijemo v časopis in pospremimo s kozarcem vina.

Naključno jesensko popoldne sem se namenil domisliti uporabo kostanja v prilogi k slani jedi. Poznam matevž, pa vendar gre v to jed fižol. Kostanj in fižol me ne prepričata kot najboljši par, kaj pa kostanj in krompir? Dajmo poskusiti kostanjev »matevž« – sezonski tvist na klasičen fižolovo-krompirjev pire.

Ločeno skuhajmo krompir, narezan na rezine in kostanj, z nožem prekrižan na ploščati strani. To lahko storimo že dan prej in si tako zagotovimo nekaj posebnih koristi odpornega škroba, ki se tvori med ohlajanjem obeh živil.

Združimo v posodi in skupaj pogrejemo v nekaj domače jušne osnove, ali dobre zelenjavne »mešanice«*.
*po možnosti z večinskim deležem zelenjave in zelišč in uprašenih rastlinskih olj.

Začinite po okusu (sol, poper, muškatni orešček, lahko dodate tudi malo masla ghee, ali kisle smetane).

Vse skupaj pretlačite s tlačilko do želene konsistence.

Postrezite ob sočnem zrezku ter skodelici zelenja, ali fermentirane zelenjave.

Kaj pravite – je vredno poskusiti? Ali gremo naslednjič, ko se nam zalušta kostanj, raje ponj na štant v staro Ljubljano?

Za več receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.