Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlogo igra čebula. Za dober goveji golaž poznamo veliko receptov, zato sem tokrat izbrala recept iz stare slovenske kuharice.
	Goveji golaž s cmoki (Foto: Karmen Valant)
Goveji golaž s cmoki (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za resnično okusen golaž moramo čebulo narezati na roke, drugače se lahko zgodi,da bo golaž zagrenil. Uporabimo lahko različne sorte čebule, pomembno je, da jo počasi dušimo, najmanj 20 minut.Golaž kuhamo počasi, najmanj 3 ure, da meso postane mehko, a še vedno sočno. Najpogosteje za goveji golaž uporabimo bočnik.

Za resnično dober golaž potrebujemo tudi malo paradižnikove mezge, zelo pomembna za okus pa je tudi rdeča paprika.Lahko uporabimo tudi kombinacijo sladke in ostre rdeče mlete paprike. Za boljši okus lahko dodamo tudi malo rdečega vina, strokovnjaki pravijo, da vino ni klasična sestavina golaža, a jaz ga vseeno dodam kozarček.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Potrebujemo:

1 kg čebule
1 kg govejega mesa od bočnika ali vratu
sol
10 dag masti
1 žlica sladke paprike
1 dag moke
4 zrna česna
2 noževi konici mlete paprike
vršiček timijana
1 lovorjev list
1/4 l rdečega vina
paradižnikova mezga

Čebulo na roke narežemo na lističe in jo najmanj 20 minut pražimo na masti. Ko se čebula zmehča in rahlo porumeni, a je še vedno mehka, dodamo na večje kose narezano meso. Potresemo z mleto rdečo papriko, po želji lahko dodamo tudi malo ostre rdeče paprike. 

Prilijemo malo vode, pokrijemo in počasi dušimo. Medtem ko meso počasi dušimo, prilivamo po malem vročo vodo. Meso ne sme biti opečeno, saj postane trdo in pusto. Meso dušimo toliko časa, da postane mehko in se pokaže mast, kar lahko traja približno 2 uri. 

Ko je meso dovolj mehko, ga potresemo z moko, premešamo in zalijemo z vrelo vodo. Dodamo strt česen, mleto kumino in vino. Premešamo in počasi kuhamo še toliko časa, da čebula popolnoma razpade in dobimo lepo gosto omako. Za lepšo barvo golaža dodamo paradižnikovo mezgo, lahko pa tudi malo pretlačenega paradižnika. 

PREBERITE TUDI: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Recept za kruhove cmoke

30 dag belega kruha
2 žlici olja
1 sesekljana čebula ali 5 dag prekajene slanine
1 -2 dl mleka
3 jajca
sol
svež peteršilj
5 dag moke
zabela


Kruh narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju, namesto čebule lahko uporabimo tudi drobno sesekljano in prepraženo slanino. Narezan kruh zabelimo s prepraženo čebulo ali slanino in dodamo sesekljan peteršilj.

Mleko osolimo in dodamo 3 razžvrkljana jajca. Dobro premešamo in prelijemo po kruhovi zmesi. Vse sestavine dobro premešamo in nato maso pustimo počivati pol ure, da se vse skupaj enakomerno navlaži.

Preden iz mase oblikujemo cmoke, jo potresemo z moko in nato z roko naredimo cmoke. Kruhove cmoke kuhamo v slanem kropu približno 15 minut. 

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Goveji golaž Kruhovi cmoki Golaž Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.