Juha iz vrečke: Škodljiva ali ne?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kakšni aditivi so dodani juham iz vrečke in ali ti škodujejo zdravju. Preberite njihov odgovor.
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri ZPS so prejeli vprašanje o dodajanju aditivov v juhe iz vrečk: 

"Redno kupujemo juhe iz vrečk in v zadnjem času smo opazili, da imajo dodan kalijev klorid. Začudeni smo, saj mislimo, da preveč kalija škodi. Ali je kalijev klorid dovoljeno dodajati med sestavine za juhe?"

Pri ZPS so odgovorili sledeče:

Kalijev klorid (KCl) je dovoljen aditiv (E508), ki ga proizvajalci dodajo živilom kot nadomestek za sol. Največja dodana količina tega aditiva zakonsko ni določena, proizvajalci ga smejo dodati "kolikor je potrebno" ("quantum satis") glede na namen uporabe, pri čemer pa morajo upoštevati dobro proizvodno prakso in aditiv uporabiti v najmanjši količini, s katero še dosežejo želeni tehnološki učinek. Poleg kalijevega klorida proizvajalci dodajajo živilom tudi druge kalijeve soli, na primer kalijev sulfat (E515).

Kalij je zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov v telesu, ker prenaša živčne impulze, vpliva na krčenje mišic in ohranja normalen krvni tlak. Med živila, ki so bogata s kalijem, spadajo predvsem sveže sadje in zelenjava, meso, nekatere vrste rib (losos), stročnice in mlečni izdelki. Kalija lahko primanjkuje ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo in uživajo pretežno živila, revna s kalijem, kar jim povzroča težave zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Ob običajni raznovrstni prehrani ga zaužijemo dovolj. Bojazni, da bi ga zaužili preveč, skoraj ni, tudi zato, ker se odvečni kalij izloči prek ledvic. V predpripravljenih živilih je redkeje prisoten in tisto malo, kar ga proizvajalci živilom dodajo kot aditiv, ne pomeni tveganja za zdravje. Na dan potrebujemo minimalno dva grama kalija.

Zelo malo verjetno je, da bi s hrano vnesli v telo preveč kalija, kar pa ne velja za natrij, ki ga (pogosto preveč) zaužijemo s kuhinjsko soljo (NaCl). Čeprav je tudi natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, mišičnih in živčnih celic, prevelik vnos pogosto povzroča zdravstvene težave, kot je povišan krvni tlak, ki lahko vodi do nastanka bolezni srca in ožilja. Dobro je vedeti, da na dan potrebujemo le 0,55 grama natrija.

Avtorica: Marjana Peterman

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

Napitek iz 2 sestavin, ki takoj pospeši metabolizem in hujšanje

Potrebujete ti dve zares močni sestavini in nad rezulta...

Razmišljate o vegetarijanstvu? Preberite nekaj dejstev

Na svetu naj bi bilo okrog 375 milijonov vegetarijancev...

Iz Jožičine kuhinje: Marmorni kolač

Iz Jožičine kuhinje prihaja zelo okusen in enostaven re...

Novembrski recept: Hokaido maslena cimetova pogača

Recept za okusno hokaido masleno cimetovo pogačo boste ...

Misel za 22. januar

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.