Praznična bučna marmelada – sestavine: 2 kg buč (poljubne sorte – olupljenih in narezanih)
1/2 kg jabolk (olupljenih in narezanih)
1/2 kg hrušk (olupljenih in narezanih)
sok 3 pomaranč
sok 2 limon
1,5 kg sladkorja
2 želina
0,5 dl ruma
2 žlički mletega cimeta
Praznična bučna marmelada – postopek: Buče olupimo, jim odstranimo semena in narežemo na kocke. Enako storimo z jabolki in hruškami, ter damo vse skupaj dušit v lonec.
Po nekaj minutah dodamo sok pomaranč in limon, ter približno pol kilograma sladkorja.
Ves čas mešamo, da se masa ne prismodi. Ko jabolka in hruške postanejo mehke (cca. 20 minut), s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.
Nekaj minut še kuhamo, nato pa dodamo preostali sladkor, v katerega smo vmešali želin in dobro premešamo. Na koncu dodamo še rum in cimet (po želji).
Steklene kozarce napolnimo s še vročo marmelado, jih takoj zapremo s pokrovom in za nekaj minut obrnemo na glavo.
Preden se marmelada dokončno strdi, kozarce ponovno obrnemo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo. Če kozarce nadevamo z res vročo marmelado, dodatna pasterizacija ni potrebna.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.