KUHALNICA: Bučna marmelada

Da se pred božičnimi prazniki ne bomo znašli v dilemi kaj podariti, lahko že sedaj spreminjamo plodove z vrta v okusna darila. Praznična bučna marmelada je primernejša za pripravo v jesenskem času, saj vsebuje tudi jabolka in hruške, dodatek cimeta pa nas ponese v praznični čas.
Pripravite okusno marmelado. (Foto: Freepik.com)
Pripravite okusno marmelado. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Praznična bučna marmelada – sestavine:
2 kg buč (poljubne sorte – olupljenih in narezanih)
1/2 kg jabolk (olupljenih in narezanih)
1/2 kg hrušk (olupljenih in narezanih)
sok 3 pomaranč
sok 2 limon
1,5 kg sladkorja
2 želina
0,5 dl ruma
2 žlički mletega cimeta

Praznična bučna marmelada – postopek:
Buče olupimo, jim odstranimo semena in narežemo na kocke. Enako storimo z jabolki in hruškami, ter damo vse skupaj dušit v lonec.

Po nekaj minutah dodamo sok pomaranč in limon, ter približno pol kilograma sladkorja.
Ves čas mešamo, da se masa ne prismodi. Ko jabolka in hruške postanejo mehke (cca. 20 minut), s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.

Nekaj minut še kuhamo, nato pa dodamo preostali sladkor, v katerega smo vmešali želin in dobro premešamo. Na koncu dodamo še rum in cimet (po želji).

Steklene kozarce napolnimo s še vročo marmelado, jih takoj zapremo s pokrovom in za nekaj minut obrnemo na glavo.

Preden se marmelada dokončno strdi, kozarce ponovno obrnemo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo. Če kozarce nadevamo z res vročo marmelado, dodatna pasterizacija ni potrebna.






Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Slastna jabolčna pita

Veseli december je tu in s tem tudi čas, da svojim gost...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.