KUHALNICA: Drobne skrivnosti najboljših jedi

Današnji jedilnik sem začinila še z eno drobno skrivnostjo. Kako uporabiti doma narejeno pico, ki ostane od obroka. Da bi jo še enkrat dali v pečico, ne gre. A razkrijem vam, kako jo pripraviti, da boste z veseljem pohrustali ostanke!
Okusno pico lahko pojeste tudi kasneje. (foto: Milena Miklavčič)
Okusno pico lahko pojeste tudi kasneje. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najprej pa okusno kosilo za vso družino!

Zakajčkova zelenjavna juha s popečenim kruhom
Potrebujete nekaj listov čebule, glavica cvetače ali brokolija, dva drobna paradižnika, majaron in peteršilj, nekaj strokov česna, pest ovsenih kosmičev, sol, žlica masla ali olivnega olja.

Na olju popecite liste čebule, da ta postane zlato rumena. Zalijte z vodo (ali pa z mesno juho iz dveh kosti). Dodajte narezano cvetačo (brokoli), česen. Kuhajte 15 minut. Dodatej sol. Narežite oba paradižnika in zmiksajte v kremno juho. Ko zavre, stresite v juho ovsene kosmiče, kuhajte še pet minut, pazite, da ne prevre, ta čas pa sesekljajte majaron in peteršilj čim bolj na drobno in potresite po juhi. Na koncu dodajte še maslo ali olje- ni pa nujno.

Narastek iz blitve
Riž (ajdova kaša, ješprenj, makaroni, kus-kus), štiri jajca, kisla smetana, 20 dkg puste skute, žlica masla (ali olivno olje), en kg blitve, nekaj strokov česna.

Posebej skuhajte riž (ali karkoli drugega). Dodajte– seveda- sol. Ko je kuhano, za nekaj trenutkov ohladite.

Posebej oparite /blanširajte blitvo, (a vode ne zavrzite, shranite jo in ko se ohladi, dajte v hladilnik) Blitvo sesekljajte. Razžvrkljajte štiri jajca, dodajte smetano in skuto. Narahlo zmešajte še enkrat. Potem dodajte v jajca riž, malo česna (boljša bi bila voda v kateri je bil česen pred tem namočen). Polovico mase stresite v pekač (logično, da ga prej namažete z oljem, mar ne?), dodajte plast brokolija in nato še preostalo maso. Porinite v pečico in pri cca 180 ' C pecite 30 minut (oziroma, dokler ni povrhnica zlatorumeno zapečena).

Mesni poljubčki v čebulni omaki
Potrebujete štiri manjše kose mesa, nič večje kot je otroška dlan,/ mlada govedina/, štiri čebule, sol, olivno olje, ščepec moke.

Čebulo narežete, jo popečete na olju, dokler ni zlatorumena. Potem jo odstranite in popečete meso v isti ponvi, ne glede na to, da je kaj čebule še ostalo. Ko je meso lepo popečeno, zalijete z nekaj žlicami vode in dodate zmiksano čebulo. Dodate(po potrebi) še malo vode. Kuhamte še kakšno uro. Če je potrebno, omako zgostite z moko, če ne, le potresete z malo peteršilja in, seveda, počakate, da jed pride na vrsto za serviranje.

Velika skleda drobno narezane endivije s toplim krompirjem in ocvirki
Cel krompir (štiri) skuhate, olupite in narežete na ocvirke, ki so se v ponvi že raztopili. Dodate sol, četrt jogurtovega lončka kisa, pomešate z endivijo, dodamo, seveda, še česen in postavite na mizo.

Sem in tja - priznamo ali ne - nas zamika pica!
Ljube so mi tiste, na katerih je veliko zelenjave, doma narejene paradižnikove omake in sira.

A ker so včasih oči večje od prostornine želodca, se zgodi, da kos pice ostane za malico ali večerjo.

Da bi jo še enkrat dali v pečico, žal, ne gre.
Predlagam vam trik, s katerim boste ostanke z veseljem pojedli.

Ostanek pice narežite na več manjših koščkov in jih na hitrico pogrejte v vroči ponvi, v kateri ste pred tem stopili košček masla. Po dveh, treh minutah stresite pico na krožnik.
Verjemite, hrustljava skorjica, ki se bo naredila, vam bo šla zelo v slast.

Pa dober tek!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Zelo zelo slastna rolada, ki jo enostavno morate poskus...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Slastne domače bombetke iz Jožičine kuhinje. Poskusite!...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.