KUHALNICA: Drobne skrivnosti najboljših jedi

Današnji jedilnik sem začinila še z eno drobno skrivnostjo. Kako uporabiti doma narejeno pico, ki ostane od obroka. Da bi jo še enkrat dali v pečico, ne gre. A razkrijem vam, kako jo pripraviti, da boste z veseljem pohrustali ostanke!
Okusno pico lahko pojeste tudi kasneje. (foto: Milena Miklavčič)
Okusno pico lahko pojeste tudi kasneje. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najprej pa okusno kosilo za vso družino!

Zakajčkova zelenjavna juha s popečenim kruhom
Potrebujete nekaj listov čebule, glavica cvetače ali brokolija, dva drobna paradižnika, majaron in peteršilj, nekaj strokov česna, pest ovsenih kosmičev, sol, žlica masla ali olivnega olja.

Na olju popecite liste čebule, da ta postane zlato rumena. Zalijte z vodo (ali pa z mesno juho iz dveh kosti). Dodajte narezano cvetačo (brokoli), česen. Kuhajte 15 minut. Dodatej sol. Narežite oba paradižnika in zmiksajte v kremno juho. Ko zavre, stresite v juho ovsene kosmiče, kuhajte še pet minut, pazite, da ne prevre, ta čas pa sesekljajte majaron in peteršilj čim bolj na drobno in potresite po juhi. Na koncu dodajte še maslo ali olje- ni pa nujno.

Narastek iz blitve
Riž (ajdova kaša, ješprenj, makaroni, kus-kus), štiri jajca, kisla smetana, 20 dkg puste skute, žlica masla (ali olivno olje), en kg blitve, nekaj strokov česna.

Posebej skuhajte riž (ali karkoli drugega). Dodajte– seveda- sol. Ko je kuhano, za nekaj trenutkov ohladite.

Posebej oparite /blanširajte blitvo, (a vode ne zavrzite, shranite jo in ko se ohladi, dajte v hladilnik) Blitvo sesekljajte. Razžvrkljajte štiri jajca, dodajte smetano in skuto. Narahlo zmešajte še enkrat. Potem dodajte v jajca riž, malo česna (boljša bi bila voda v kateri je bil česen pred tem namočen). Polovico mase stresite v pekač (logično, da ga prej namažete z oljem, mar ne?), dodajte plast brokolija in nato še preostalo maso. Porinite v pečico in pri cca 180 ' C pecite 30 minut (oziroma, dokler ni povrhnica zlatorumeno zapečena).

Mesni poljubčki v čebulni omaki
Potrebujete štiri manjše kose mesa, nič večje kot je otroška dlan,/ mlada govedina/, štiri čebule, sol, olivno olje, ščepec moke.

Čebulo narežete, jo popečete na olju, dokler ni zlatorumena. Potem jo odstranite in popečete meso v isti ponvi, ne glede na to, da je kaj čebule še ostalo. Ko je meso lepo popečeno, zalijete z nekaj žlicami vode in dodate zmiksano čebulo. Dodate(po potrebi) še malo vode. Kuhamte še kakšno uro. Če je potrebno, omako zgostite z moko, če ne, le potresete z malo peteršilja in, seveda, počakate, da jed pride na vrsto za serviranje.

Velika skleda drobno narezane endivije s toplim krompirjem in ocvirki
Cel krompir (štiri) skuhate, olupite in narežete na ocvirke, ki so se v ponvi že raztopili. Dodate sol, četrt jogurtovega lončka kisa, pomešate z endivijo, dodamo, seveda, še česen in postavite na mizo.

Sem in tja - priznamo ali ne - nas zamika pica!
Ljube so mi tiste, na katerih je veliko zelenjave, doma narejene paradižnikove omake in sira.

A ker so včasih oči večje od prostornine želodca, se zgodi, da kos pice ostane za malico ali večerjo.

Da bi jo še enkrat dali v pečico, žal, ne gre.
Predlagam vam trik, s katerim boste ostanke z veseljem pojedli.

Ostanek pice narežite na več manjših koščkov in jih na hitrico pogrejte v vroči ponvi, v kateri ste pred tem stopili košček masla. Po dveh, treh minutah stresite pico na krožnik.
Verjemite, hrustljava skorjica, ki se bo naredila, vam bo šla zelo v slast.

Pa dober tek!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.