KUHALNICA: Najboljša čokoladna torta za vsak okus

Sladica. Kadar si jo zaželim, strmim po intenzivnih okusih, včasih enostavnih, drugič takih, kjer odkrivam, kaj vse bi lahko bilo skritega v njih. Kadar si zaželim okus po čokoladi, mora ta prevladati. Tokrat je nastala veganska tortica za čokoholike, s čokoladnim biskvitom in čokoladno kremo, posebno noto doda ajdova moka, ki se k čokoladnemu okusu odlično poda.
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za biskvit boste potrebovali: 1 skodelica polnozrnate pirine moke*,1 skodelica ajdine moke*, ¼ skodelice kokosovega sladkorja*(ali po okusu), ½ skodelice pravega nesladkanega kakava v prahu*, 2 žlički pecilnega praška*, 2 ščepca nerafinirane himalajske soli

2.5 skodelici mleka iz zemeljskih mandljev*( ali kakšno drugi nesladkano rastlinsko mleko, če nimate), 2 žlici kokosovega olja*(stopljenega nad paro), sredica 1 stroka vanilije*, 1-2 žlici agavinega sirupa*, nesladkanega, zmanjšate vnos agavinega sirupa)
5 ml sveže iztisnjenega limoninega soka*

Sestavine za čokoladno kremo:
2 manjša avokada*, ¾-1 skodelico nesladkanega kakava v prahu*(če želite manj intenziven okus lahko tudi manj), 2 žlici agavineg asirupa*(oziroma po okusu), ščep nerafinirane himalajske soli, 1 skodelica kokosovega mleka*(ali kakšnega drugega rastlinskega izvora), 2 žlici stopljenega kokosovega olja*
*sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave

Okras: torto lahko okrasite poljubno (z zdrobljenimi oreščki, narezanim suhim sadjem, naribano lupinico pomaranče in limone, mletim kokosom,… Sama sem jo okrasila z posušenim zamrznjenimi višnjami, jagodami in ananasom).

Pečico segrejete na 170 stopinj C, nato s peki papirjem obložite dno pekača premera 18 cm. Rob pekača pa premažite s kokosovim oljem (ne preobilno). Pripravite biskvit. Najprej v posodi zmešajte vse suhe sestavine. V drugi posodi pa vse mokre razen kokosovega olja. Tega stopite nad paro in ga nato dodajte mokrim sestavinam. Dobro premešajte, da se lepo pomešajo med sabo. Nato združite suhe in mokre sestavine in premešajte, da dobite maso brez grudic. Predevate jo v pekač in postavite v pečico za 30-45 minut. Ko je biskvit pečen, ga pustite 15 minut v obodu, potem ga previdno odstranite, postavite na krožnik, prekrijete s folijo in ohladite v hladilniku približno 30 minut.

Medtem pripravite čokoladno kremo. Vse sestavine, razen kokosovega olja zmeljete v sekljalniku z »S« rezilom. Ko je masa gladka in brez koščkov, stopite kokosovo olje nad paro in ga med mešanjem dodajte v kremo.

Na ohlajen biskvit nanesite čokoladno kremo in krasite. Torto lahko postrežete takoj v tem primeru bo krema mehka, če pa jo pustite čez noč v hladilniku se bo malenkost strdila, še vedno pa bo kremasta in se bo kar stopila v vaših ustih.


Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...

Katera dieta je najbolj učinkovita in zdrava (po oceni strokovnjakov)?

Spoznajte dieto, ki ji prehranski strokovnjaki in zdrav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.