KUHALNICA: Najboljša čokoladna torta za vsak okus

Sladica. Kadar si jo zaželim, strmim po intenzivnih okusih, včasih enostavnih, drugič takih, kjer odkrivam, kaj vse bi lahko bilo skritega v njih. Kadar si zaželim okus po čokoladi, mora ta prevladati. Tokrat je nastala veganska tortica za čokoholike, s čokoladnim biskvitom in čokoladno kremo, posebno noto doda ajdova moka, ki se k čokoladnemu okusu odlično poda.
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za biskvit boste potrebovali: 1 skodelica polnozrnate pirine moke*,1 skodelica ajdine moke*, ¼ skodelice kokosovega sladkorja*(ali po okusu), ½ skodelice pravega nesladkanega kakava v prahu*, 2 žlički pecilnega praška*, 2 ščepca nerafinirane himalajske soli

2.5 skodelici mleka iz zemeljskih mandljev*( ali kakšno drugi nesladkano rastlinsko mleko, če nimate), 2 žlici kokosovega olja*(stopljenega nad paro), sredica 1 stroka vanilije*, 1-2 žlici agavinega sirupa*, nesladkanega, zmanjšate vnos agavinega sirupa)
5 ml sveže iztisnjenega limoninega soka*

Sestavine za čokoladno kremo:
2 manjša avokada*, ¾-1 skodelico nesladkanega kakava v prahu*(če želite manj intenziven okus lahko tudi manj), 2 žlici agavineg asirupa*(oziroma po okusu), ščep nerafinirane himalajske soli, 1 skodelica kokosovega mleka*(ali kakšnega drugega rastlinskega izvora), 2 žlici stopljenega kokosovega olja*
*sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave

Okras: torto lahko okrasite poljubno (z zdrobljenimi oreščki, narezanim suhim sadjem, naribano lupinico pomaranče in limone, mletim kokosom,… Sama sem jo okrasila z posušenim zamrznjenimi višnjami, jagodami in ananasom).

Pečico segrejete na 170 stopinj C, nato s peki papirjem obložite dno pekača premera 18 cm. Rob pekača pa premažite s kokosovim oljem (ne preobilno). Pripravite biskvit. Najprej v posodi zmešajte vse suhe sestavine. V drugi posodi pa vse mokre razen kokosovega olja. Tega stopite nad paro in ga nato dodajte mokrim sestavinam. Dobro premešajte, da se lepo pomešajo med sabo. Nato združite suhe in mokre sestavine in premešajte, da dobite maso brez grudic. Predevate jo v pekač in postavite v pečico za 30-45 minut. Ko je biskvit pečen, ga pustite 15 minut v obodu, potem ga previdno odstranite, postavite na krožnik, prekrijete s folijo in ohladite v hladilniku približno 30 minut.

Medtem pripravite čokoladno kremo. Vse sestavine, razen kokosovega olja zmeljete v sekljalniku z »S« rezilom. Ko je masa gladka in brez koščkov, stopite kokosovo olje nad paro in ga med mešanjem dodajte v kremo.

Na ohlajen biskvit nanesite čokoladno kremo in krasite. Torto lahko postrežete takoj v tem primeru bo krema mehka, če pa jo pustite čez noč v hladilniku se bo malenkost strdila, še vedno pa bo kremasta in se bo kar stopila v vaših ustih.


Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.