KUHALNICA: Nekaj hitrega, okusnega - pa še poceni!

Tokrat vam ponujam za kosilo nekaj hitrega, lahkega, pa še veliko evrov ne bo potrebno odšteti. Ste že jedli drobnjakove štruklje v juhi? Kaj pa puding z borovnicami? Presenetite svoje domače!
Drobnjakovi štruklji v juhi. (foto: Milena Miklavčič)
Drobnjakovi štruklji v juhi. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mimogrede: če drobnjaka (pehtrana) nimate doma, dobite ga tudi v trgovini - med suhimi zelišči in dišavnicami ...

Drobnjakovi štruklji v juhi
Potrebujemo: 200 g moke , 2 jajci, 20 g olja, večja žlica masla, 120 g mlačne vode, ščepec soli, vlečeno testo za štruklje: v večjo posodo damo olje, jajce in ščepec soli in mlačno vodo. Uporabimo pa toliko vode, da dobimo ustrezno gostoto. Dodajamo moko. Nazadnje vse skupaj ročno pregnetemo v gladko in prožno testo.

Testo oblikujemo v hlebček. Premažemo ga z oljem in pustimo počivati eno uro ali več. Lahko pa tudi čez noč.

Hlebček položimo na delovno površino. Nato ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo v obliki kroga. Razvlečemo ga še z rokami. Tanko ga namažemo z oljem ter umešanim jajcem. Porežemo morebitne debelejše robove oziroma okrajke. Potresemo s sesekljanim drobnjakom. Počasi pričnemo zavijati.

Zavitek razrežemo na cca 2 cm velike štrukeljčke, ki jih vržemo v osoljen krop, ki ta čas že zavre na štedilniku. Dodamo žlico masla, kuhamo cca 15 minut in ponudimo.

Še namig: izjemni so tudi sladki drobnjakovi štruklji. Predlagam, da za juho uporabimo tri četrtine razvaljanega testa, eno četrtino pa potem potresemo še s sladkorjem in rozinami, zvijemo v klobaso, zamotamo v kuhinjsko krpo in damo kuhati posebej (!!) v slano vodo za 15 minut. Odlijemo vodo, narežemo na pol cm velike kose, zabelimo s popečenimi drobtinami na maslu z malo dodatka vanilije in cimeta …

Puding z borovnicami
Zavitek (poljuben) zmrznjenih borovnic stresemo v 4 skodelice, skuhamo puding (so inštrukcije potrebne?!), še vročega zlijemo na borovnice, počakamo kakšnih 15 minut - in si jih privoščimo. Po vrhu lahko polijemo malo borovničeve omake (pest borovnic odtajamo, dodamo mleti sladkor, sok pol limone- vse skupaj zmešamo), lahko pa se uklonimo hudobnemu duhu in si – za piko na i, privoščimo še žlico smetane.

''Jabkov'' kompot
Jabolk, ki ležijo pod drevesi, nekateri so že malo ''načeti'' zaradi os, so še zmeraj dobri za kompot. Olupimo jih in očistimo, skuhamo do mehkega, ko se voda (v posodi naj jo bo – količinsko - vsaj petkrat toliko kot jabolk), dodamo sok cele limone. Že med kuhanjem pa (ni nujno) žlico sladkorja in ščepec cimeta ali dva klinčka.

Dotično kosilo je - kar se stroškov tiče- eno tistih, ki nas ne bo stalo več kot evro ali dva.

Želim vam vse dobro, uživajte dan za počitek, družite se v krogu družine, pogovarjajte se z otroki, tudi z Njim in ne mislite, da se bo svet podrl, če ne boste v gozdu našli nobene pametne gobe.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.