KUHALNICA: Por namesto zeljnate glave - okusno!

Danes je res prav zabaven dan. Vse dopoldne sem kraljevala pod našo streho sama, kar je bil sploh užitek. A dvomim, da bi mi tišina na dolgi rok prijala. Nisem te sorte, na srečo. Načrtovala sem dobro jed iz zeljnate glave, a je ideja padla v vodo, ker …
"Porovo zelje" (foto: Milena Miklavčič)
"Porovo zelje" (foto: Milena Miklavčič)
"Porovo zelje" (foto: Milena Miklavčič) Odlična sladica brez imena (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!


Že včeraj sem načrtovala, da gre pod nož še zadnja glava zgodnjega zelja. Sladko zelje s krompirjem in ocvirki je nekaj, kar bi lahko jedla dan za dnem.
A glej ga, vraga!
Ko sem jo vzela v roke, sem hitro ugotovila, da je povsem podobna naši politiki: na zunaj lepa, znotraj pa gnila!
Brez slabe vesti, celo zelo strastno, sem jo zabrisala tja, kjer ji je mesto: na kompost.

Kaj sedaj, jebelacesta? Krompir se je že kuhal! Potem pa se mi pogled ustavi na poru.
Moram reči, da je por edina zelenjava, ki mu je deževje koristilo.
Ok, pa poskusimo!
Narezala sem ga na kolobarčke, pustila sem, da so vreli le kakšnih 7-10 minut.
Zmiksala krompir, dodala obiloooo česna, ocvirke s čebulo in – seveda - por, večji del vode sem prej odlila v posebno skledo, bo jutri za juho.
Proti pričakovanjem je bila jed, ki ji ne vem imena, zelooo dobra!
Res - zelo.
Poskusite še vi, ne bo vam žal.

Za posladek malo drugačne palačinke. Masa zanje - klasična (jogurtov lonček mleka, enako količino donata, sol, jajce, moka, malo vanilije, kanček limonine naribane lupine), a sem jih spekla v manjši ponvici, da sem jo laže 'okrancljala' s skuto in jagodami (že tretjič letos rodijo).

Počakala pol ure, potem pa še kapučino, na terasi, s knjigo v roki.
Pa dober tek tudi vam, če se vam bo zdela ideja dovolj slastna, da jo posnemate.
Cenovno je nadvse ugodna: porovo zelje je itak zastonj, ker so sestavine domače, koliko pa med brati stane eno jajce, četrt litra mleka in cca 10 dkg moke, pol 'piksne' skute, sladkor ... pa ne vem, a več kot cca dva evra - ne.


»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

 
Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.