KUHALNICA: Slastni grižljaji za zajtrk in kosilo

Ni nujno, da je sta zajtrk in kosilo vedno enaka, pusta in dolgočasna. Z malo domišljije, z nekaj sestavinami in nekaj minutami časa lahko naredite božanski obrok!
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji dan, zelo zimski, lušten, zasnežen in burjast, je kot nalašč, da si privoščimo zajtrk in ostale obroke iz tistega, kar imamo na voljo.

Če je v kruhovniku še kaj starega kruha, ga narežite na šnitke, pomočite v zmes razžvrkljanega jajca in treh žlic mleka, ter jih popecite na maslu. ''Pohane šnite'' zraven skodelice vročega mleka so zakon!

Lahko pa skuhate (na mleku) ovsene kosmiče, riž, proseno kašo, ajdovo kašo, ješprenj, piro ...(po želji), mičkeno pohladite, v kuhano pa potem vmešate narezano jabolko, malo rozin, kakšno suho slivo, marelico ... dodate žličko medu ali tudi žličko ''beljakovin iz konoplje''. Te, slednje sem zadnjič kupila na Sejmu turizma na Gospodarskem razstavišču, pa zaenkrat še nimam občutka, na kaj pravzaprav bi lahko učinkovale.

Za kosilo si privoščite ''pašto''. Na maslu prepražite dve čebuli, da postaneta zlatorumeni. Dodajte pest riža, dva, tri olupljene krompirje. Kuhajte približno 20 minut, potem vse skupaj mičkeno pretlačite! Vmes- seveda- dodajte ščepec soli, lovorov list, rožmarin, peteršilj, majaron (zelenjavo pač, ki jo imate pri roki). Tik pred koncem kuhanja pa še dve veliki žlici sesekljanega česna!
Za več energije pašto zabelite z malo ocvirkov, tisti, ki pazite na kalorije, pa lahko dodate zgolj malo jogurta, žlico kisle smetane. Za zraven pripravite palačinke, ki jih namažete s skuto, čeznjo pa polijete miks iz sadja, ki ga imate- morda- v skrinji. Pri nas smo že včeraj uporabili miks iz borovnic in breskev, malo ga je ostalo še za moje jutranje kosmiče. Pa dober tek!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.
Morda te zanima tudi:

Jesenska poslastica z jabolki in orehi

V prispevku boste našli recept, ki bo zagotovo postal e...

Iz Jožičine kuhinje: Kavina rolada

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za vse ljubitelje ka...

Iz Jožičine kuhinje: Sok hruške s korenčkom

Če imate tudi vi polno domačih hrušk in korenja, lahko ...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčna pita

Iz Jožičine kuhinje je zadišalo po okusni in hitro prip...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Česa in kako se učijo starejši študenti

Študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.