KUHALNICA: Slastni grižljaji za zajtrk in kosilo

Ni nujno, da je sta zajtrk in kosilo vedno enaka, pusta in dolgočasna. Z malo domišljije, z nekaj sestavinami in nekaj minutami časa lahko naredite božanski obrok!
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji dan, zelo zimski, lušten, zasnežen in burjast, je kot nalašč, da si privoščimo zajtrk in ostale obroke iz tistega, kar imamo na voljo.

Če je v kruhovniku še kaj starega kruha, ga narežite na šnitke, pomočite v zmes razžvrkljanega jajca in treh žlic mleka, ter jih popecite na maslu. ''Pohane šnite'' zraven skodelice vročega mleka so zakon!

Lahko pa skuhate (na mleku) ovsene kosmiče, riž, proseno kašo, ajdovo kašo, ješprenj, piro ...(po želji), mičkeno pohladite, v kuhano pa potem vmešate narezano jabolko, malo rozin, kakšno suho slivo, marelico ... dodate žličko medu ali tudi žličko ''beljakovin iz konoplje''. Te, slednje sem zadnjič kupila na Sejmu turizma na Gospodarskem razstavišču, pa zaenkrat še nimam občutka, na kaj pravzaprav bi lahko učinkovale.

Za kosilo si privoščite ''pašto''. Na maslu prepražite dve čebuli, da postaneta zlatorumeni. Dodajte pest riža, dva, tri olupljene krompirje. Kuhajte približno 20 minut, potem vse skupaj mičkeno pretlačite! Vmes- seveda- dodajte ščepec soli, lovorov list, rožmarin, peteršilj, majaron (zelenjavo pač, ki jo imate pri roki). Tik pred koncem kuhanja pa še dve veliki žlici sesekljanega česna!
Za več energije pašto zabelite z malo ocvirkov, tisti, ki pazite na kalorije, pa lahko dodate zgolj malo jogurta, žlico kisle smetane. Za zraven pripravite palačinke, ki jih namažete s skuto, čeznjo pa polijete miks iz sadja, ki ga imate- morda- v skrinji. Pri nas smo že včeraj uporabili miks iz borovnic in breskev, malo ga je ostalo še za moje jutranje kosmiče. Pa dober tek!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.