Za vanilijev napitek iz zemeljskih mandljev potrebujete:
- 100 do 150 g zemeljskih mandljev (odvisno kako intenziven okus želimo, jaz uporabim 150g)
- 1,5 litra prefiltrirane vode
- 1 ščep soli
- pol žličke vanilije v prahu (ali 1 strok vanilije).
Postopek priprave:
1) Zemeljske mandlje je potrebno najprej namočiti za 24 ur. Posodo z namočenimi zemeljskimi mandlji postavimo v hladen prostor.
2) Po 24 urah jih precedimo, speremo in stresemo v mešalnik, dodamo 1 liter vode, sol in vanilijo in vse skupaj dobro zmeljemo. Z zmogljivejšim mešalnikom smo hitro gotovi, manj zmogljivejši bo to delo opravljal malo dlje (z vmesnimi postanki približno 5 do 10 minut).
3) Tako zmleto vsebino precedimo skozi gazo ali skozi temu namenjeno vrečko in dobro ožmemo.
4) Pulpo, ki ostane, stresemo nazaj v mešalnik in prilijemo še preostale pol litra vode in ponovimo postopek, le da tokrat meljemo manj časa. Toliko, da se voda dobro premeša s pulpo in precedimo še ta preostanek.
Tako pripravljen napitek lahko pijemo kot nadomestek živalskega mleka ali mleka iz oreščkov. Namesto mleka ga lahko uporabimo pri peki raznih peciv, palačink, za smutije, na njem lahko skuhamo pirin zdrob, ga uporabimo pri izdelavi presnih sladic … Lahko pa ga uporabimo tudi za zajtrk ob presni drobTinkini granoli. Tako pripravljen napitek bo shranjen v hladilniku ostal užiten 3-4 dni.
Pulpe, ki ostane, nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite za smuti ali jo vmešate v rastlinski jogurt ali za pripravo presne sladice. Če je nimate namena uporabiti takoj, jo lahko tudi spravite v vrečko in zamrznete za kasnejšo rabo.
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.
Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.