Kaj je boljše: fitnes ali raztezne vaje?

Moje zdravje > Rekreacija | piše: Vesna Cetinski | 24.3.2022
Kar bom napisala, so moja lastna opažanja in izkušnje s svojim telesom.
Raztezne vaje vam bodo polepšale telo in učvrstile mišice. (foto: pexels.com)
Raztezne vaje vam bodo polepšale telo in učvrstile mišice. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V srednjih letih je količina nakopičenega stresa v telesu že velikokrat na meji, ko nam ogroža zdravje. Velikokrat je le še vprašanje sprožilca, ki sproži v nas bolezen. To je lahko nenaden dogodek, čustven pretres, sprememba okolja ali statusa itd. Veliko žensk v predmenopavzi, v menopavzi in kasneje resno zboli. Katero vadbo torej izbrati, ali ji vsaj dati prednost, da bo našemu telesu koristila. Vendar koristila ne le v mehanskem, fizičnem smislu, temveč koristila v širšem pomenu in obsegu.

Moja zgodba o vadbi
Po naravi sem športen tip. V mladosti sem trenirala vse mogoče, če je le bilo možno, nekaj z žogo. V zgodnjih srednjih letih, ko sem doživela čustven pretres (ločitev) in si življenje poskušala postavit na nove filozofske temelje, sem se zaljubila v jogo. Vadila sem jo preko 20 let.

Ob vstopu v predmenopavzo in kasneje na vrhuncu menopavze, pa nisem imela energije niti volje za nič. Komaj za življenje, kaj šele za trošenje energije v telovadnici. Včasih sem šla v fitnes, vadila nekajkrat in odnehala. Kilogrami so se nabirali, s fitnesom pa niso in niso šli dol, pa čeprav sem kalorično jedla zelo skromno. Nekatere ženske mojih let so na tistih trakovih tekle kot nore, da so bile vse rdeče v obraz. Videla sem, da se želijo z naporno vadbo rešiti stresa v telesu. V vsem tem se nisem našla. Še najbolj mi je prijala hoja v naravi. Po njej sem se najbolje počutila, psihično in fizično. Nisem pa bila zdrava. Daleč od tega. Imela sem cel kup zdravstvenih težav, nekatere so bile že resne. Hojo pa nisem jemala kot resen prispevek z boljšemu zdravju in hujšanju. To je le hoja, to zmore vsak, tako sem si govorila in le občasno odšla na krajši sprehod. O koristih hoje za boljše zdravje ter zmanjšanje stresa se tudi v javnosti malo govori. Skoraj ni članka, ki bi hoji namenjal večjo pozornost za zdravje v srednjih letih.

Opazovala sem tudi svoje telo, kako se je odzivalo na intenzivne aerobične vaje. Mišice so postale čvrste, zategnjene, po vadbi sem bila polna adrenalina. Energije, kot bi rekli. Telo se je napolnilo s kisikom. Moje običajne dihalne vaje in pa meditacija, pa se niso vklapljale v to, misli so bile preveč nemirne. Občutek je bil, kot bi se stres akumuliral v telesu in ne sproščal.

Nov začetek
Ko sem zaradi pikre pripombe vaditelja vodene vadbe nekega dne nepreklicno ostala doma, sem pričela bolj podrobno preučevati človeško telo. Zanimali so me meridiani (energetski tokovi) v telesu ter vaje, ki jih aktivirajo. Zopet sem pričela vaditi jogo, tokrat sama in doma, vendar z zavedanjem in vedenjem, kako določena vaja vpliva na telo, na katere notranje organe in z velikih poudarkom na gibčni hrbtenici. To znanje sem imela že prej, vendar sem jogo v mladosti vadila na drugačen način. Glavni cilj je bil takrat lepo telo in pa priprava telesa na dolgotrajno sedenje v meditaciji. Cilji so bili predvsem duhovne narave, o vplivu joge na zdravje telesa nisem veliko razmišljala. Vedela pa sem, da raztezne vaje vplivajo na meridiane v telesu, te pa na notranje organe. Sedaj sem svojo vadbo podredila koristim, ki jo ima na fizično telo. Z razteznimi vajami namreč posredno vplivamo na zdravje vseh notranjih organov, saj jih meridiani povezujejo v nedeljivo celoto, ki med seboj komunicira.

Telo se je počasi preoblikovalo. Taka vadba mi je prijala. Med tem sem tudi zbolela in na predlog priznanega strokovnjaka za Kitajsko medicino, ki me je opozoril na vzrok, na nepretočen meridian, ki je povzročil bolezen, vadila še bolj zavzeto in predano.

Kaj je najboljše
Zagovarjam torej, da je za ženske v menopavzi in kasneje vadba razteznih vaj, skupaj z dihalnimi vajami ter sproščanjem, izredno koristna- če ne celo najboljša za zdravje. Vadite lahko jogo, pilates in še kaj se najde v različnih dvoranah. Taka vadba vam bo ohranjala zdrave kosti in mišice, poleg tega pa bo odločilno vplivala na zdravje vaših notranjih organov. Počasi se boste rešili stresa v telesu ter se polepšali. Ženske, ki tako vadijo so tudi na videz prijetnejše. Bolj mirne so, njihove mišice po telesu pa se podaljšajo. Tiste, ki telo izpostavljajo velikim fizičnim naporom, brez resnega razloga zakaj, so se tudi v telo hitreje starajo.

Poleg razteznih vaj lahko vadite tudi dvigovanje uteži in druge vaje. Vendar vam priporočam, da med vsemi možnimi vajami, postavite raztezne vaje na prvo mesto. Aerobične, fitnes vadbe in pa raztezne vaje delujejo na mišice v nasprotni smeri. Fitnes vadba krči mišice, raztezne pa jih raztegujejo. Nečemur je torej potrebno dati prednost, saj obojega ne moremo enako zavzeto vaditi saj se ne da.

Ob tem pa ne pozabimo na hojo
Hoja, hoja. To prakticirajo tudi tiste ženske, ki se sicer doma veliko gibajo, saj se ukvarjajo s kmetovanjem. Za sprostitev, pravijo. Hodimo pa vsaj 1 uro.

Raztezne vaje vam bodo polepšale telo in učvrstile mišice. Kar pa je najpomembnejše, z njimi boste vplivale na pretočnost energetskih kanalov v telesu, ti pa bodo zagotavljali zdrave notranje organe. Ni pomembno namreč le vitko in čvrsto telo, pomembno je zdravje notranjih organov (pljuča, srce, želodec, jetra, črevo, spolni organi, ledvica, mehur…). Z razteznimi vajami boste zagotovile njihovo dobro delovanje. Študij meridianov in akupunkturnih točk v telesu je tudi del programa na Ljubljanski fakulteti za šport. To je torej znanost in ne fantazija posameznikov ter ima velik vpliv na zdravje.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Za tako malo denarja ne boste našli boljšega

Ponudba robotskih sesalnikov mora biti pestra, saj nima...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.