Kajtimir Kunc: Država naj vrne, kar si je od upokojencev sposodila

Moje finance > Denar | piše: P. L. | 14.10.2019
Do danes je civilni iniciativi Za upokojence gre, za katero stoji upokojenec Kajtimir Kunc, uspelo zbrati že več kot 13 tisoč podpisov, s katerimi zahtevajo boljše življenje za vse upokojence. "Država naj vrne, kar si je sposodila," pravijo pri civilni iniciativi.
Civilna iniciativa Za upokojence gre, se trudi izboljšati položaj upokojencev pri nas. (foto: pexels.com)
Civilna iniciativa Za upokojence gre, se trudi izboljšati položaj upokojencev pri nas. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Upokojenec Kajtimir Kunc je z dvema prijateljema ustanovil civilno iniciativo Za upokojence gre. Kot pravi sam, so upokojenci vedno prezrti, ker jih nihče ne more ali ne želi organizirati, da bi se slišal njihov glas. Za portal MojaLeta.si je odgovoril na nekaj vprašanj.

Kdo stoji za civilno iniciativo Za upokojence gre in kakšen je njen namen?
Po nastopu mandata vlade g. Marjana Šarca so razni sindikati (javni uslužbenci, vzgoja in izobraževanje, policisti, zdravniki ...) zahtevali od države, da jim vrne tisto, kar jim je bilo odvzeto z varčevalnimi ukrepi v času krize. Seveda, ni šlo gladko, zato so morali sindikati na državo izvajati pritisk s protesti in z grožnjami s stavko. Vlada je njihovim zahtevam ugodila. Policaji so tudi prispevali svoj delež v času krize, ker jim država ni redno usklajevala pokojnin, kot jim po zakonu pripada. Kljub temu, da imamo v parlamentu stanovsko politično stranko (DeSuS) interesi upokojencev niso dovolj odločno artikulirani. Tudi ZDUS se je zadovoljeval samo z drobtinicami, ki so jih upokojencem namenili organi oblasti. Zato se nas je zbrala skupina entuziastov – upokojencev, ki smo oblikovali Civilno iniciativo ZA UPOKOJENCE GRE in smo v začetku poletja začeli zbirati podpise z namenom, da tako na legitimen način državi predstavimo zahteve upokojencev.

Kakšne so vaše zahteve?
Zahteve smo predstavili v štirih točkah:
1. Država naj opravi izredno uskladitev pokojnin in tako odpravi negativne učinke, ki so jih upokojencem prinesli varčevalni ukrepi v času krize.

2. Država naj se drži sistemskega zakona ZPIZ-2 in letni dodatek, ki je namenjen rekreaciji upokojencev izplača z majsko pokojnino v dveh višinah, kot to določa zakon.

3. Glede na nižanje prispevkov iz plač se neto plače povečujejo ob enaki bruto plači, s tem pa se tudi povečujejo razlike med povprečno pokojnino in povprečno izplačano neto plačo. Že zdaj povprečna pokojnina predstavlja le okoli 57% povprečne plače v Sloveniji. Da bi zaustavili to povečevanje razlik, zahtevamo, da se v bodoče redno usklajevanje pokojnin opravlja na podlagi rasti neto plač in ne na podlagi rasti bruto plač.

4. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enako možnosti je najavila in tudi že poslala v parlamentarno proceduro Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim naj bi se v prihodnje odmerni odstotek izenačil med moškimi in ženskami in bi bil 63,5%. Upokojenci, ki so bili upokojeni po letu 2013 in jim je bila pokojnina odmerjena po odmernem odstotku 57,25, naj bi se po našem predlogu izenačili z bodočimi upokojenci. To pomeni, da bi se z dnem uveljavitve novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju tudi njim popravil odmerni odstotek na 63,5%.

 

Kajtimir Kunc: "Oblast, po našem mnenju meni, da smo odvečna generacija, čeprav smo večinoma vsi plačevali, tako v pokojninsko, kot tudi v zdravstveno blagajno. Mi jim očitno predstavljamo samo breme, čeprav smo večino tega, kar imamo danes zgradili prav mi in tisti, ki so, žal, že pokojni. Veliko tega, kar smo mi zgradili in ustvarili, so oblastniki po osamosvojitvi Slovenije razprodali ali drugače odtujili generacijam, ki prihajajo za nami."

 

Koliko podpisov ste do danes že zbrali?
Peticijo smo v začetku poletja postavili na splet in najprej začeli zbirati spletne podpise. Ker smo se zavedali, da vsi upokojenci nimajo računalnika ali dostopa do interneta, smo kasneje poslali peticijo in obrazce za ročno podpisovanje podpisov tudi večini društev upokojencev v Sloveniji in domov za starejše občane. Zbiranje naslovov društev in domov nam je vzelo kar nekaj časa, zato tega nismo mogli storiti sočasno. Iz društev v teh dneh prejemamo podpise, ki so jih zbrali, tako da smo skupaj s spletnimi podpisi do danes zbrali okoli 13.000 podpisov, pričakujemo pa, da se bo v teh dneh številka še povečala.

Kje še lahko zainteresirani oddajo svoj podpis?
Kot sem že omenil, podpisne liste smo poslali preko 300 društvom upokojencev po Sloveniji in preko 100 domovom starejših občanov. Vemo, da je društev več, vendar nam, žal, ni uspelo zbrati naslovov od vseh, da bi jim pisali.

Peticijo Za upokojence gre lahko podpišete tudi na spletni povezavi – TUKAJ.

Zakaj, menite, so upokojenci vedno prezrti in pozabljeni?
Že uvodoma sem povedal, da so upokojenci vedno prezrti, ker nas nihče ne more ali pa želi organizirati, da bi se slišal naš glas. Zato smo se mi v Civilni iniciativi ZA UPOKOJENCE GRE odločili za ta korak. Oblast, po našem mnenju meni, da smo odvečna generacija, čeprav smo večinoma vsi plačevali, tako v pokojninsko, kot tudi v zdravstveno blagajno. Mi jim očitno predstavljamo samo breme, čeprav smo večino tega, kar imamo danes zgradili prav mi in tisti, ki so, žal, že pokojni. Veliko tega, kar smo mi zgradili in ustvarili, so oblastniki po osamosvojitvi Slovenije razprodali ali drugače odtujili generacijam, ki prihajajo za nami. Marsikaj od tega je bilo razprodano za bagatelo.

Kaj bi bilo za upokojence najprej potrebno spremeniti, izboljšati?
Najprej bi morala država upokojencem vrniti tisto, kar si je od nas sposodila, ko ni redno usklajevala pokojnin v času krize. Vsi se deklarativno zavzemajo za dostojno življenje upokojencev, oziroma starejše generacije. Po sedaj veljavni zakonodaji to ni mogoče. Tisti, ki so sedaj delovno aktivni in bodo imeli 24-letno povprečje plače na ravni trenutnega slovenskega povprečja (okoli 1.200 €) bodo po sedanji zakonodaji (in tudi po napovedani) prejemali pokojnino, ki bo komajda presegala prag revščine. Ali to pomeni dostojno starost? Se pravi, da bi morali povečevati plače v Sloveniji in, kot pravijo, doseči dostojno plačilo za pošteno opravljeno delo. To pomeni, omejiti razraščanje neo-liberalizma, katerega edini namen je, povečevanje profita in bogatenje ozkega kroga ljudi 1-2% na račun ostalega prebivalstva. V svetu že nastajajo številna gibanja, ki se borijo za odpravo neo-liberalnih politik, in za to bi se morale boriti mlajše generacije tudi pri nas. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.