Kakav - črno zlato in hrana bogov

Ste vedeli, da 100% kakav ne vsebuje skoraj nič enostavnih sladkorjev in da nepražena kakavova zrna celo zavirajo apetit?
Ko govorimo o »božanskih« lastnostih kakava, imamo vedno v mislih stoodstotni kakav, ki je izdelan iz kakavovih zrn – še najbolje surovih. (Foto: Freepik.com)
Ko govorimo o »božanskih« lastnostih kakava, imamo vedno v mislih stoodstotni kakav, ki je izdelan iz kakavovih zrn – še najbolje surovih. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čokolade in čokoladni izdelki, izdelani iz kakava, ki jih lahko kupimo v običajnih trgovinah, so res škodljivi tako za zdravje kot zdravo telesno težo.

Toda, "pravi" 100% kakav, ki so ga že stare civilizacije zelo častile, ni sladkan kakav, ki ga radi pijejo otroci, temveč je veliko bolj grenkega, a polnega okusa. Avtohtoni ameriški prebivalci so poznali le grenak okus kakava, šele Evropejci so mu začeli dodajati predelan trsni sladkor.

Preverili smo, katere so "božanske" lastnosti stoodstotnega kakava, ki je izdelan iz kakavovih zrn – še najbolje surovih.

 

Denarna valuta

Kakavova zrna so bila med Inki, Maji in Azteki tako zelo cenjena, da so jih namesto zlata uporabljali kot plačilno sredstvo – »črno zlato«.

Za Inke je bil kakavovec sveta rastlina in hrana bogov, v Evropo pa ga je najverjetneje prinesel španski osvajalec Cortez, ki se ni mogel načuditi, zakaj ima azteški vladar Montezuma v svojih skladiščih namesto zlata približno 960 milijard kakavovih zrn.

Kaj je torej tako zelo dragocenega v kakavu, da je imel že pred tisoče leti tako posebno in visoko cenjeno mesto?

 

Superživilo in zdravilo

Kakavovo zrno vsebuje več kot 300 različnih zdravju koristnih snovi in zato velja za eno od najbolj kompleksnih živil na svetu.

Najosnovnejša sestavina kakava so njegove maščobe (predvsem stearinska kislina, ki se v jetrih pretvori v eno izmed omega-6 maščobnih kislin – nenasičeno oleinsko kislino), ki predstavljajo vsaj polovico celega kakavovega zrna.

Ogljikove hidrate zastopajo vlaknine in škrob, medtem ko je vsebnost enostavnih sladkorjev v pravem kakavu zanemarljiva. Zato in ker nepražen vsebuje tudi feniletilamine, ki med drugim tudi zavirajo apetit, je odličen pomočnik pri hujšanju.

Kakav vsebuje tudi ogromno mineralov (magnezij, kalcij, železo, mangan, krom, cink, kalij, baker …), velja za živilo z največjo vsebnostjo antioksidantov in sodi na sam vrh lestvice ORAC. Kakavova zrna namreč vsebujejo največ antioksidantov med vsemi živili, saj jih imajo dvakrat več kot rdeče vino, trikrat več kot zeleni čaj in več kot jagode acai in goji ter borovnice skupaj! Tudi na lestvici živil z največ železa je zelo visoko.

Ni čudno, da je veliko ljudi prepričanih, da kakav ni le superživilo, temveč tudi zdravilo!

 

Osrečuje, poživlja in deluje kot afrodiziak

Kakav poleg triptofana (ki se v telesu pretvarja v serotonin, živčni prenašalec v možganih, ki povzroča občutja sproščenosti in ugodja ter deluje kot antidepresiv in ga kakav vsebuje relativno veliko) kot edina rastlina na svetu vsebuje tudi anandemid – »spojino sreče«, ki se sprošča takrat, ko se počutimo dobro.

Stoodstotni kakav tudi spodbuja tvorbo endorfinov, ki delujejo kot blažilci bolečine in blažijo negativne učinke stresa. Ko smo torej »na dnu«, je včasih dovolj le redno uživanje ekoloških surovih kakavovih zrn, da ponovno začutimo smisel življenja.

Kakav pa ne deluje le osrečujoče, temveč tudi poživlja, saj vsebuje različne stimulativne snovi, ki spodbujajo delovanje živčevja – od manjšega deleža kofeina do večjega deleža teobromina, ki deluje nekoliko bolj blago od kofeina in po katerem je kakav tudi dobil ime: Theobroma cacao.

Za afrodizični učinek čokolade bi naj bil zaslužen prav slednji, ki pa deluje tudi kot diuretik, zato ob pravi čokoladi ne pozabite na dovoljšno količino popite vode. Teobromin je tudi krivec, zaradi katerega s kakavom ni dobro pretiravati (primerna dnevna količina je deset celih zrn ali ena jedilna žlica kakava v prahu), saj spada med toksične alkaloide, ki obremenjujejo jetra. Večina živali teobromin presnavlja še počasneje kot ljudje, zato je lahko za psa že 50 gramov prave čokolade usodnih.

 

Vedno izberite kakav organske pridelave

Če doslej še niste uporabljali in uživali stoodstotnega kakava, sedaj zagotovo razumete, zakaj so ga Inki imenovali hrana bogov in je odličen tudi v kuhinji za ljudi.

Najbolj preprost za uporabo je kakav v prahu, saj ga lahko z žlico dodajate najrazličnejšim jedem – smutijem, pudingom, čokoladi, sladoledu, tortam in drugim sladicam ter namazom. Kakav bo poskrbel za odlično aromo in temno barvo ter ga lahko povsem zamenjate z običajnim, sladkanim kakavom. Pri uporabi ne pozabite, da je stoodstotni kakav v prahu nekoliko slabše topen v tekočini, zato ga je pri pripravi napitkov potrebno dlje časa mešati, še posebno, če ga umešate v hladno tekočino.

Poleg kakava v prahu lahko v trgovinah z zdravo hrano dobite tudi že pripravljene kakavove napitke, kakavovo maslo in pasto, presne izdelke z dodanim kakavom ali plodovi kakavovca ter seveda kakavova zrna – olupljena in neolupljena, zdrobljena ali zmleta.

Pri nakupu kakavovih izdelkov bodite pozorni na to, da imajo certifikat o organski pridelavi, da se lahko pohvalijo z nizko vsebnostjo mikrobov ter da imajo prijeten in poln okus brez potrebnega praženja.

 

Najbolj zdrava je presna čokolada

Ste tudi vi čokoladoholik in vas sedaj zanima, kakšno čokolado izbrati, da boste dobili čim več pozitivnih lastnosti kakava?

Če se želite zares zdravo sladkati in bi radi čim bolj ohranili vse kakavove zdravju koristne snovi, je najbolje, da to počnete z neobdelanim, surovim kakavom oziroma presno čokolado.

Proces kemične in toplotne obdelave namreč uniči tako vitamin C kot feniletilamine v kakavu, zelo dragocene in zdrave omega-6 maščobne kisline, ki jih kakav vsebuje veliko, pa postanejo žarke. Le zmleta ali zdrobljena kakavova zrna pa vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki so koristne za črevesje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.