Kako speči kruh brez kvasa?

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: K. J. | 13.3.2020
Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.
Tudi brez kvasa lahko spečete kruh. (foto: pexels.com)
Tudi brez kvasa lahko spečete kruh. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

Za kruh brez kvasa boste potrebovali:
500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)
4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
Žličko soli

Priprava:
Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa
Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke.
Za pripravo boste potrebovali:
500 gramov polnovredne moke
2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)
Žličko olivnega olja.

Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.
Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.

Morda te zanima tudi:

Velikonočne dobrote: Pinca in pirhi

Kuharica Emilija Pavlič v prispevku razkriva svoj recep...

Iz Jožičine kuhinje: Perutninski kroketi

Iz Jožičine kuhinje prihaja ideja za dobro kosilo, za k...

Neverjetna preobrazba: Vsako jutro je pila tak napitek in obnemela …

Vsako jutro je pila ta močan napitek, ki ga lahko pripr...

5 živil, ki znižujejo nevarni holesterol in čistijo krvne žile

V prispevku boste našli pet zelo zdravih živil, s kater...

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Dobrodelni projekt ob izobraževanju na daljavo

Včeraj je Pošta Slovenije na sedežu Zavoda Republike Sl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.