Kako speči kruh brez kvasa?

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 29.1.2022
Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Pexels.com)
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

 

Za kruh brez kvasa boste potrebovali:

  • 500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)
  • 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • žličko soli

 

Priprava:

Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa

Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke. Za pripravo boste potrebovali:

  • 500 gramov polnovredne moke
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)
  • žličko olivnega olja.

 

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.
Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.