Kako speči kruh brez kvasa?

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 20.2.2024
Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.
	Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Freepik.com)
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

 

Za kruh brez kvasa boste potrebovali:

  • 500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)
  • 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • žličko soli

PREBERITE TUDI: Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

Priprava:

Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa

Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke. Za pripravo boste potrebovali:

  • 500 gramov polnovredne moke
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)
  • žličko olivnega olja.

 PREBERITE TUDI: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.
Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.