Kako speči kruh brez kvasa?

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 29.1.2022
Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Pexels.com)
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

 

Za kruh brez kvasa boste potrebovali:

  • 500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)
  • 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • žličko soli

 

Priprava:

Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa

Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke. Za pripravo boste potrebovali:

  • 500 gramov polnovredne moke
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)
  • žličko olivnega olja.

 

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.
Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.